Powered By Blogger

miercuri, 7 decembrie 2016

TIMPUL NOSTALGIILOR de OCTAVIAN URSULESCU - publicat: marți, 06 decembrie 2016 CULTURA / CULTURĂ / MUZICĂ | de Ultima oră


http://www.ultima-ora.ro/2016/12/06/timpul-nostalgiilor/



A fost o perioadă în care muzica ușoară românească tradițională nu mai exista, practic, nicăieri, nici măcar la…festivalul de la Mamaia (de aici i s-a și tras decăderea și apoi decesul, din desconsiderea compozitorilor și interpreților de frunte ai genului), de posturile de radio și TV nu mai vorbim. Vedetele genului, dar și soliștii de mai mică anvergură, erau debusolate, se refugiau în turnee pentru comunitățile românești din diaspora, unde erau așteptate și primite cu brațele deschise. Cît despre compozitori, unii s-au retras încet-încet din prim-plan (ce și pentru cine să mai scrie, din moment ce ramîneau cu înregistrările în sertar?), alții s-au orientat către muzica și festivalurile pentru copii, în timp ce cîțiva se bucură că sînt des invitați în juriile concursurilor de interpretare din țară, parte din ele importante, televizate.
Din fericire, de cîțiva ani ceva s-a schimbat și asta nu datorită reprezentanților mass-media, la fel de necunoscători și de răuvoitori, ci marelui public. Se vede treaba că melomanii adevărați s-au cam săturat de făcăturile din ”butoane”, de vocile inexistente și de ”maeștrii playback-ului”, cu piese lipsite de originalitate, același ritm monoton și imitarea hit-urilor internaționale. Culmea e că începutul l-au făcut niște tineri DJ, grupați sub stindardul proiectului ”Discoteca”, ei sesizînd interesul crescînd al publicului de pînă la 30-35 de ani pentru marile șlagăre ale genului și pentru interpreții legendari. Așa încît au organizat o serie de concerte în cluburi mari, cu pînă la 1000 de spectatori (!), unde tinerii au dansat și au ovaționat extaziați voci de excepție care aduceau la microfon melodiile îndrăgite cîndva de părinții lor!

Cu siguranță, aceste întîlniri au fost reconfortante și pentru Marina Voica, Mirabela Dauer, Stela Enache, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Daminescu, care și-au recăpătat încrederea și au înțeles că nu e totul pierdut. Au urmat, în acest val de crescînd interes pentru muzica ușoară, marile festivaluri de muzică ușoară, în frunte cu cele trei transmise în direct pe micile ecrane: ”Dan Spătaru” de la Medgidia (unde au fost invitate cele mai multe vedete ale muzicii ușoare tradiționale, nu dance sau rock), ”Trofeul tinereții” de la Amara, ”George Grigoriu” de la Brăila, acestea avînd și avantajul că interpreții sînt acompaniați în recitalurile lor de cea mai valoroasă orchestră din țară, cea condusă de compozitorul Ionel Tudor.
Se înțelege, și alte competiții de gen au avut rolul lor, mai mare sau mai mic, cel mai important fiind acela că în concurs se cîntă obligatoriu muzică ușoară; ne referim la ”Florentin Delmar” (Focșani), ”Vasile Veselovski” (Pitești), la concursurile de la Mioveni, Alexandria, Oradea, ca să nu mai vorbim de zecile confruntări ale micuților aspiranți la glorie, nava-amiral a competițiilor pentru categoriile mici de vîrstă fiind indiscutabil ”Mamaia copiilor”. În fine, după cluburi și festivaluri (fiindcă la radio și TV muzica ușoară românească este în continuare urgisită), a venit cel mai consistent și mai…palpabil segment al acestui reviriment, cel discografic, reprezentat, fără nici o concurență, de casa Eurostar. Venera și Paul Stîngă (acesta din urmă, fost instrumentist valoros, este producător al discurilor) au detectat, cu fler demn de laudă, interesul marelui public pentru valorile perene ale muzicii ușoare, editînd la ”foc continuu” albume ale artiștilor pe care lumea îi iubește, nu i-a uitat și îi dorește în colecțiile personale discografice cu albume noi.
Dar cum vorbim de un curent nostalgic, producătorii de la Eurostar au melanjat inteligent piese noi cu unele vechi, pentru că melomanii de 40-50-60 de ani nu concep să nu asculte și refrenele emoțiilor și iubirilor de altădată…Așa s-au succedat, rînd pe rînd, CD-uri cu Mirabela Dauer, Alexandru Jula, Ioana Sandu, Corina Chiriac (2 albume, dintre care unul dublu), Florin Bogardo, Stela Enache (ultimele două – albume duble), Margareta Pâslaru (cu drepturile cedate supraviețuitorilor de la #Colectiv), Marina Voica, Eugen Doga (lansat la festivalul național al romanței ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, urmează a fi lansat și la București anul viitor), în pregătire fiind discuri cu Aurel Moga și Aurel Pădureanu.



Dorind parcă să încheie apoteotic un an atît de fructuos, Eurostar ne-a invitat, în incinta magazinului ”Muzica” de pe Calea Victoriei (ce și-a recîștigat, datorită acestor evenimente, ”vadul” de altădată), la nu mai puțin de 5 lansări în aceeași după-amiază! Sergiu Cioiu, revenit pentru cîteva săptămîni din Canada, ne-a propus albumul dublu în cuprinsul căruia interpretează ”Vîntule” și alte cîntece memorabile de Alexandru Mandy, din care a interpretat ”live”, alături de talentatul chitarist Vlad Crețu, cîteva titluri, alături de alte refrene celebre, după care a dat zeci de autografe, sub privirea emoționată a fostei prim-balerine a Teatrului de operetă, Maria ”Pusi” Mitrache, și a realizatoarei TVR Carmen Movileanu, care cu cîteva zile înainte îi dedicase lui Cioiu în întregime remarcabila ei emisiune ”Ieri, azi, mâine”.
Următoarele două albume pentru care venise numerosul public au purtat semnătura compozitorului Virgil Popescu, fiind amîndouă colecții de cîntece de Crăciun, deci albume de sezon, care sigur se vor vinde ca pâinea caldă. Silvia Dumitrescu, aflată la a doua colaborare cu Eurostar în 2016, a evoluat la rîndul ei ”live” alături de corurile de copii care-i sînt alături și pe disc, Meloritm și Andantino (pe viitor, însă, e de dorit ca membrii familiilor să nu-și mai arunce gențile și hainele pe foarte scumpele instrumente muzicale…). Să nu uităm că Virgil Popescu cîntă jazz în cluburi alături de Silvia. În cazul ei au existat de asemenea tandre priviri emoționate, cele ale soțului ei, compozitorul și chitaristul Florin Ochescu, și ale fiului lor, Iulian, pianist talentat.
Al doilea CD cu marca Virgil Popescu continuă colaborarea remarcabilă dintre compozitor și Oana Sîrbu (”supravegheată” drăgăstos de tatăl său, Romică Sîrbu, fost artist al Teatrului de revistă ”Constantin Tănase”), de această dată fiind un gen de ”best of” reunind cele mai frumoase cîntece de iarnă ale celor doi. Două întîlniri fericite, fiindcă Romică Sîrbu îl întîlnise pe scenă pe Cioiu, la ”Tănase”, cu…50 de ani în urmă, iar Oana fiind o mare admiratoare a actorului-cîntăreț!
Tot la a doua colaborare din 2016 cu Eurostar s-a aflat și Marian Stere, de această dată tot cu cîntece de iarnă, majoritatea pe versurile sale, aparținînd unor compozitori cunoscuți și cîntate de voci importante. Regretabil (este și cazul albumului lui Mihai Vanica…), nici compozitorii, nici soliștii n-au onorat lansarea…N-au fost invitați sau mai degrabă e vorba de dezinteres și de absența unei solidarități de breaslă, de care am mai scris? Aceștia ar fi cazul să roșească, deoarece au onorat evenimentul artiștii care NU apar pe aceste albume, cum ar fi Stela Enache, Ileana Șipoteanu, Dorin Anastasiu, Aurel Moga, Florin Apostol, Geanina Olaru (cu un frumos cadou pentru Silvia Dumitrescu), Carmen Anton (a cîntat în duet cu Cioiu în emisiunea de la TVR2)! Compozitorul Mihai Vanica s-a înfățișat publicului cu un ”best of”, o colecție a celor mai cunoscute melodii ale sale; dintre interpreți, unii foarte cunoscuți, a fost prezent doar Doru Tufiș (are 3 cîntece pe disc), care a dat viață piesei titulare, ”Dragă mamă…”, pe versuri de Gina Teodorescu.
Am amintit doar cîțiva dintre cei care au dat culoare acestei cvintuple lansări, unii dintre ei cu frumoase intervenții la microfon. Prezența lor a suscitat și interesul mass-media, toate televiziunile înghesuindu-se să ia interviuri protagoniștilor și invitaților. I-am remarcat cu plăcere pe percuționistul Costin Petrescu (fost, între altele, la Phoenix), pe Sida Spătaru, văduva lui Dan Spătaru (despre care Sergiu Cioiu a rostit un cald ”laudatio”), pe scriitorul Eugen Blaga (recent distins cu titlul de Profesor universitar emerit la Universitatea București), pe actorii Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Nae Alexandru, Șerban Celea, Doina Ghițescu, pe poeta Rodica Elena Lupu, pe ”psihologul vedetelor”, Ilie Marinescu, pe scriitorul Aurel V. Zgheran, venit special de la Buhuși (autor de cărți cu subiecte artistice, acesta a oglindit pe larg în articolele sale lansările de față), pe fiul lui Henry Mălineanu, Mălin Mălineanu, care intenționează ca prin fundația sa să organizeze un turneu anul viitor, ca și pe fosta vedetă TVR Gianina Corondan, în prezent realizatoare a unui ”Matinal” la un post de radio FM.
În afara ei, foste și actuale nume de rezonanță ale mass-media n-au ratat această întîlnire cu nostalgia frumoaselor emisiuni de altădată, dar și cu dulcea pace a Sărbătorilor de iarnă: Lucia Popescu Moraru, Adriana Marian, Olivia Sima, Teodora Ionescu (Radio România), Ioana Bogdan, Doru Ionescu (TVR – acesta din urmă a semnat un reușit ”Remix” Sergiu Cioiu pe TVR3), scriitoarea Oana Georgescu, fotoreporterii Cornel Lazăr și Silviu Covaci și mulți alții. Dacă am ”scăpat” pe cineva, ne cerem scuze, a fost atîta lume! Important e faptul că anul se încheie sub semnul recuceririi pozițiilor (nu pierdute, ci uzurpate de neaveniți cu tupeu!) de către reprezentanții de frunte ai muzicii ușoare românești, sprijiniți de casa Eurostar. Deie Domnul ca în 2017 victoria să fie totală, fără a se înțelege prin asta că dorim renunțarea la toleranță și la acceptarea tuturor genurilor muzicale (s-a observat succesul fulminant înregistrat de vedetele muzicii ușoare la emisiunea ”Te cunosc de undeva!” de la Antena 1): e loc sub soare pentru toată lumea, dar să lăsăm publicul să decidă singur ce și pe cine vrea să asculte!
Octavian URSULESCU

18 comentarii:

  1. SUNTETI MINUNATI DRAGII NOSTRI! DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE SA NE MAI BUCURATI! CU DRAG!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare bine ca ai fost mentionata in acest articol pentru ca o meriti! Esti senzationala! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost invitată şi sunt in fotografie cu toti acesti prieteni ai mei, iar Tavi de fiecare dată mă menţionează in articole, noi am fost şi vom mai fi in emisiuni TV, sănătoşi sa fim! Ganduri bune spre voi dragii mei Vaali şi Nicu!

      Ștergere
  3. TALENTATI SI FRUMOSI, VA IUBIM! SANATATE SI ANI MULTI, CU RESPECT!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este o imcantare Octavian Ursulescu, dumneavoastra dragi artisti si draga doamna scriitoare, va iubim si va urmarim cu placere! La mul;ti ani cu sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne-ati incantat si ne veti incanta, va iubim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu drag si admiratie pentru toti dragii nostri!

    RăspundețiȘtergere