Powered By Blogger

joi, 8 decembrie 2016

ORAŞUL INTERZIS - RODICA ELENA LUPU - CHINA




Orasul interzis / Magnific, nu? In lateralele Palatului Armoniei Supreme.


Palatul Imperial numit si Orasul Interzis de purpura (Zijin cheng) este un oras feudal situat in inima unei capitale moderne, Beijing.
Construit dupa conceptul chinezesc al geomantiei ,,fengshui '', acesta este un patrulater de 960 de metri pe 750 de metri, inconjurat de ziduri cu inaltime de 10 metri, avand in fiecare colt cate un turn de veghe splendid decorat.
Stilul arhitectonic al Orasului Interzis, se numeste ,,siheyuan '' si se caracterizeaza ca o incinta cu patru laturi, unde poarta principala este asezata in extremitatea de sud. Conform principiilor fengshui, dupa ce intri pe fiecare intrare / poarta, dai de un zid, a carui menire este sa impiedice intrarea duhurilor rele. Explicatia ar fi ca, aceste duhuri sa nu se deplaseze decat in linie dreapta, iar acest paravan intrerupe aceasta miscare rectilinie.
Constructia a inceput in anul 1406 de catre ambitiosul imparat Yongle (Fiul Cerului), iar de atunci au locuit aici 24 de imparati, pana-n 1924 cand ultimul imparat al Dinastiei Qing, Aisin Giorro Pu Yi, a fost alungat si obligat sa se refugieze in orasul Tianjin.
In toata aceasta perioada, intrarea oamenilor de rand era strict interzisa, de aici si numele vestitului oras. A fost totusi o exceptie, in anul 1860, in timpul Razboiului Opiului, cand atat fortele anglo-franceze cat si rebelii chinezi, au ocupat timp de o luna incinta palatului.
Inconjurat de un canal larg cu apa, lat de 52 de metri si lung de 3800 de metri, accesul in palat se face doar prin patru porti de intrare.

18 comentarii:

  1. Multumim frumos pentru explicatii şi fotografii
    Am fost cu dv acolo şi eu

    RăspundețiȘtergere
  2. MINUNAT, ATI VAZUT MULTE TARI! FELICITARI, CU DRAG!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari! Stima doamna scriitoare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimata doamna scriitoare este minunat totul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Visam si noi la o astfel de vacanta. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa vacanta! Cu drag va urmarim postarile!

    RăspundețiȘtergere