Powered By Blogger

duminică, 14 februarie 2016

IGNORAREA TRADIŢIEI - versuri RODICA ELENA LUPU

Dragobetele va fi pe 24-02-2016 

IGNORAREA TRADIŢIEI

Aţi uitat masa cu linguri de lemn,
Cu ştergare pe pereţi la fel,
Liliacul şi casa din lut
Cu geamuri mici, acoperită cu stuf,

Camera garnisită cu blide,
Cu covoare şi cergi în abside,
Dangătul ce la vecernii chema
Şi de departe-n sat se auzea,

Ţipetele cocorilor în zori,
Fântâna şi staulul plin de oi,
Talăngile-n apus au apus,
Ciobanii-n pământ s-au ascuns.

Făcând zi din nopţile voastre
Dimineţile nu mai sunt albastre,
Redescoperiţi fluierul ce cânta
Târziu, când nu-l mai puteţi asculta.

Ca o bucată de strămoş nearsă
Aţi uitat cozonacii de-acasă,
Şi zâmbetul din seara sfântă,
Curând n-o să ştiţi nicio colindă.
Bucureşti, 1997

Aceasta este Sarbatoarea Iubirii lasata din batrani pe aceste plaiuri mioritice, nu Valentine's Day, asadar În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste !

Dragobete era fiul Babei Dochia (căreia i se zicea aşa nu fiindcă era în vârstă, ci fiindcă era ştiută din bătrâni - ca fiica regelui Decebal de care s-a îndrăgostit cuceritorul Daciei, împăratul roman Traian). Chipeşul Dragobete, un neastâmpărat şi un năvalnic, era un peţitor şi un naş al animalelor – iar Românii l-au considerat protectorul iubirii celor care se întâlnesc de ziua lui – când omul participă la bucuria naturii, pregătindu-se de venirea primăverii, la început de an agricol / odată cu ieşirea ursului din bârlog. Cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, fiindcă Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute flori de primăvară – mai ales ghiocei - prin păduri şi lunci. Sărbătoarea de Dragobete era un prilej pentru comunitate de a afla şi ce cununii se pregăteau peste an. Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, de Dragobete fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă dar şi de păsările cerului – ce se puteau logodi atunci. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Toţi socoteau sărbătoarea ca de bun augur. Se spunea că tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au văzut măcar o persoană de sex opus nu-şi vor mai găsi pereche tot restul anului. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de nea, numită “zăpada zânelor” iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste. Pe 24 Februarie - de Dragobete - pentru Români este sărbătoarea iubirii.

22 de comentarii:

  1. felicitări, am publicat şi pe blogul meu. mi se tot atrage ateţia că sărbătoarea este interzisă şi voi fi sancţionată dacă sărbătoresc.
    http://elenatomaxxl.blogspot.ro/2016/02/ignorarea-traditiei-versuri-rodica.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ce-i romanesc nu piere! Eu respect traditiile noastre! Ganduri bune spre tine, Elena!

      Ștergere
  2. Felicitări, dooamna Rodica pentru aceste postari frumoase si pline de adevar! Dragobetele este sărbătoarea noastre si asa trebuie sa rămână! Iar de iubit trebuie sa iubim in fiecare zi ..nu numai azi sau numai de Dragobete! ❤🌼🌻🌼🌹🌸

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viorela draga mea, toate cele bune! Traim cu speranta, care nu se pierde, ca totusi macar in ceasul, stiti care, ne vom trezi, ca de desteptat ne tot spune imnul nostru de 26 de ani sa ne desteptam...

      Ștergere
  3. Traditiile si inima de roman adevarat nu pier pentru cei ce au credinta ca ei sunt viitorul acestei tari, ignorand zilele de sarbatoare lasate din strabuni nu facem altceva decat sa ne ucidem cu mare cruzime radacinile, cel ce inca mai crede in el si in ce in glasuieste inima este roman adevarat. Seara cu liniste si o calda imbratisare cu multa dragoste si pretuire, scumpa mea doamna Rodi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Traditiile noastre sunt mult mai frumoase si nu le-am furat de la nimeni. Va multumim pentru aceasta postare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos doamna Rodica Elena Lupu,daca ar fi mai multi ca dvs.poate s-ar trezi la realitate si unii din tinerii nostri care au uitat de traditii,de patriotism,de limba,de...Romania!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu respect, este ceea ce imi doresc din toată inima si mă bucur că şi dumneavoastră gândiţi la fel.

      Ștergere
  6. Minunate sunt traditiile noastre si nu trebuie sa lew ignoram, aveti dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din toata inima, felicitari pentru aceasta postare. da doamne romanilor nostri minte! Noi suntem deja in varsta dar urmasii nostri dorim din suflet sa pastreze traditiile noastre stramosesti, istoria noastra, limba noastra romaneasca!

    RăspundețiȘtergere
  8. Superb! Dragobetele este sarbatoarea noastra romaneasca! Din tot sufletul, cu admiratie si respect!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, noi avem traditiile si limba noastra! Sa le pastram si sa le respectam!

    RăspundețiȘtergere
  10. DRAGOBETELE SARBATOAREA NOASTRA ROMANEASCA, DA, ASA ESTE, VA MULTUMIM!

    RăspundețiȘtergere