Powered By Blogger

marți, 23 februarie 2016

DRAGOBETE 24 FEBRUARIE-SĂRBĂTOARE - TRADIŢIE ROMÂNEASCĂ. Etimologic, o parte din numele de DRAGOBETE poate fi găsit și în cuvântul românesc DRAGOSTE!

  

   

Aceasta este Sarbatoarea Iubirii lasata din batrani pe aceste plaiuri mioritice, nu Valentine's Day, asadar În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste !
Dragobete era fiul Babei Dochia (căreia i se zicea aşa nu fiindcă era în vârstă, ci fiindcă era ştiută din bătrâni - ca fiica regelui Decebal de care s-a îndrăgostit cuceritorul Daciei, împăratul roman Traian). Chipeşul Dragobete, un neastâmpărat şi un năvalnic, era un peţitor şi un naş al animalelor – iar Românii l-au considerat protectorul iubirii celor care se întâlnesc de ziua lui – când omul participă la bucuria naturii, pregătindu-se de venirea primăverii, la început de an agricol / odată cu ieşirea ursului din bârlog. Cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, fiindcă Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute flori de primăvară – mai ales ghiocei - prin păduri şi lunci. Sărbătoarea de Dragobete era un prilej pentru comunitate de a afla şi ce cununii se pregăteau peste an. Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, de Dragobete fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă dar şi de păsările cerului – ce se puteau logodi atunci. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Toţi socoteau sărbătoarea ca de bun augur. Se spunea că tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au văzut măcar o persoană de sex opus nu-şi vor mai găsi pereche tot restul anului. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de nea, numită “zăpada zânelor” iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste. Pe 24 Februarie - de Dragobete - pentru Români este sărbătoarea iubirii.



DRAGOBETE...

Timpu-şi neagă veşnicia
Şi se-nclină resemnat,
Orele îşi pierd menirea
Şi bat iar în ritm ciudat.

Dragobetele marchează
Primăvara ce urmează,
Belşug, linişte, noroc,
Dragoste, cântec şi joc.

Dragobete, dragobete
Mai săruţi şi astăzi fete,
Ori noi ne-am modernizat
Şi pe tine te-am uitat?

Umbrită de Valentin
Că el este mai blajin
Vine cu occidentalii
Şi ne cheltuieşte banii?

Nu pricep din ce motiv
Românul e aşa naiv
Şi nu te vrea Dragobete
Să le săruţi a lui fete?!

Când tradiţiile noastre
Ştim cu toţii că-s frumoase
De ce nu le preţuim
Şi-altele sărbătorim?

Dragobetele adună
Băieţi, fete împreună,
Iubirea-i la ea acasă
Sărbătoarea-i românească.

Dragobete, dragobete
Sărută şi astăzi fete!
Tu eşti sărbătoatea noastră,
Te primim cu drag în casă!

Din volumul ÎNTRE ANOTIMPURI
de Rodica Elena Lupu
Editura ANAMAROL, 2011

18 comentarii:

  1. Dragobete, dragobete
    Mai săruţi şi astăzi fete,
    Ori noi ne-am modernizat
    Şi pe tine te-am uitat?
    Na plac versurile dumneavoastra, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase si spun lucruri adevarate versurile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru aceasta postare! Iubirea-i la ea acasă
    Sărbătoarea-i românească.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragobete este mereu langa fete...Frumos, cu drag va urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunata, divina si talentata, asa este maestra mea, mi-a placut dincolo de cuvinte acest poem plin de adevar, ne-am instrainat obiceiurile cu gandul la modernizare, din pacate... Va imbratisez cu suflet de lumina. Noapte tainica de iubire sincera!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istoria, obiceiurile, trecutul nostru este radacina...Nimeni nu stie ce ne va aduce viitorul..., prezentul il traim, trecutul a fost... Cu drag, Isabela!

      RăspundețiȘtergere

      Ștergere
  6. Frumos obicei, ar fi pacat sa nu ne pastram traditiile! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tu eşti sărbătoatea noastră,
    Te primim cu drag în casă!
    Minunate versuri! Cu drag va urmarim fiecare postare!

    RăspundețiȘtergere