http://ultima-ora.ro/dulcea-tandra-muzica/
Neîndoios, capul de afiş al apariţiilor discografice la început de an l-a reprezentat lansarea, de către casa Eurostar, a albumului “Mari succese” al compozitorului Eugen Doga, o premieră discografică pentru care Venera şi Paul Stângă merită toate felicitările. Cum maestrul va împlini 80 de ani pe 1 martie, reuniunea s-a constituit şi într-un prilej de a-i ura viaţă lungă şi inspiraţie celui care declara, în ciuda celebrităţii mondiale (figurează între cele 200 de personalităţi ale lumii): “Eu aparţin spaţiului românesc, îmi iubesc Moldova, creez pentru binele ei şi nu am fost niciodată tentat să renunţ la ea nici măcar pentru un colţ de Rai, fiindcă aici a coborât Luceafărul, poate chiar şi pentru mine…”. După ce a editat peste 30 de albume în întreaga lume, cel de faţă este, de necrezut, primul din România! Eugen Doga are o creaţie extrem de vastă în toate genurile muzicale: a semnat muzica la peste 200 de filme (între care “Şatra”, “Lăutarii”, “Anna Pavlova”, “Maria Mirabela”), distinse cu numeroase premii la festivaluri internaţionale, şi pentru 13 spectacole de teatru. “Sonetul” său a fost decretat în 1973 drept “cea mai frumoasă melodie a anului” în Japonia. Despre valsul din scena de nuntă din filmul “Dulcea şi tandra mea fiară” (My Sweet and Tender Beast), ecranizare a nuvelei “O dramă la vânătoare” de A. P. Cehov, preşedintele SUA, Ronald Reagan, mare meloman, a afirmat la data respectivă că “este cel mai frumos vals al sec. XX”. Piesa a devenit imn oficial al Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova (1980) şi al celor de iarnă de la Soci (2014), fiind declarată de UNESCO una din cele patru capodopere muzicale ale secolului trecut. Între creaţiile recente ale compozitorului se numără baletul “Luceafărul”, “Marşul lui Ştefan cel Mare” (lansat la Alba-Iulia, la Congresul românilor de pretutindeni), ciclul de cântece pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle (parte din ele incluse în recitalul de la festivalul “Crizantema de aur” de la Târgovişte). Prima piesă de pe albumul “Mari succese” este valsul “Gramofon”, clasat pe locul 83 într-un top internaţional alcătuit de către History Rundown cu cele mai bune piese muzicale din toate timpurile. În acest clasament “Gramofon” devansează uvertura “Egmont” (Beethoven), “Spărgătorul de nuci” (Ceaikovski) sau “Zborul bondarului” (Rimski-Korsakov). În acelaşi top, superbul vals “Dulcea şi tandra mea fiară” ocupă locul 94, înainte de uvertura la “Bărbierul din Sevilla” (Rossini), “Stars and Stripes Forever” (Sousa) sau “Marş rusesc, op. 426” (Johann Strauss).
Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga are la activ zeci de distincţii, ordine, medalii de aur primite în întreaga lume, fiind “Maestru în artă”, “Artist al poporului”, “Om al mileniului”, “Doctor honoris causa” (al Institutului internaţional de cinematografie din Moscova). În ţara noastră a mai fost distins cu “Ordinul Steaua României în grad de ofiţer” (2000) şi cu Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Mare Ofiţer acordat de Preşedinţia României (2014). Niciodată magazinul “Muzica” de pe Calea Victoriei, devenit neîncăpător, nu a reunit atâtea personalităţi venite să-l omagieze pe compozitor. La microfon s-au perindat, cu luări de cuvânt emoţionante, Excelenţa-Sa Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (care i-a înmânat o “Diplomă de excelenţă”), directorul Teatrului de revistă “Constantin Tănase”, actorul Alexandru Arşinel (care, pe lângă alte câteva daruri i-a oferit o… muzicuţă), Paul Surugiu-Fuego (cu două Trofee din partea generosului său proiect “Art by Fuego-Artă pentru suflet”), interpreta Alina Mavrodin, directoare artistică a Festivalului romanţei româneşti “Crizantema de aur” (venită cu întreaga familie de la Târgovişte, oraş unde, în toamnă, Doga a repurtat, alături de ea, un triumf), gen. Mircea Chelaru, vicepreşedinte al Uniunii culturale a românilor de pretutindeni, scriitorul George Stanca, Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul culturii (ministrul Ionuţ Vulpescu intenţiona să fie prezent, dar a fost reţinut la şedinţa de Guvern), actriţa Manuela Hărăbor, care a mărturisit că visul ei dintotdeauna a fost să joace într-un film cu muzica lui Doga. De la Botoşani, doamna Lili Bobu a trimis, din partea asociaţiei “Regal d’Art”, două obiecte de artă: un portret în tuş al compozitorului şi un pian aurit în miniatură, bătut în cristale Swarovski, iar pictorul Traian Nica Ţuckman i-a dăruit la rându-i un tablou original. Dar primele momente ale lansării au fost nu numai emoţionante, dar şi amuzante, fiindcă Eugen Doga a avut-o alături pe actriţa Medeea Marinescu, pe care n-o mai văzuse de când aceasta avea 7 ani şi juca rolul titular din filmul “Maria Mirabela”! Şi ea, şi Mihai Constantinescu au depănat amintiri din filmul regizat în 1981 de Ion Popescu Gopo, pentru ca la un moment dat să frenodeze împreună neuitata temă muzicală a filmului, cântată de Mihai alături de Anda Călugăreanu. Iar pe lângă Fuego, în primul rând din sală a stat altă Artistă a poporului Republicii Moldova, actriţa Stela Popescu (un altul, Florin Piersic, ar fi venit şi el, dar era chiar ziua lui de naştere!), între două reprezentaţii cu “Coana Chiriţa” la teatrul ce-i poartă numele.
Pe acordurile celebrului vals au socializat, s-au fotografiat, au luat autografe numeroase nume cunoscute din lumea muzicii, între care compozitorii Jolt Kerestely, Dumitru Lupu, coleg de juriu cu Doga la “Crizantema de aur”, din partea UCMR (el a venit special de la Constanţa cu Ileana Şipoteanu şi fiica lor Dumitrana), Ionel Bratu Voicescu, Marin Voican Ghioroiu. Foarte numeros a fost “detaşamentul” interpreţilor: Corina Chiriac, Oana Sârbu (amândouă şi actriţe, Oana povestind că a fost la un moment dat la un pas să joace într-un film cu muzica lui Doga), Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, duetul Alesis (Alina şi Romeo Negoiasă), Natalia Guberna, Ioana Sandu, Aurel Moga, Ianna Novac, Octavian Dobrotă (din grupul Distinto), Dorin Anastasiu, Marian Spînoche, violonistul Valentin Albeşteanu (care are permanent în program lucrări de Doga). Dacă soliştii speră ca într-o zi să dea viaţă unei partituri semnate Eugen Doga (în acest context, Paul Surugiu-Fuego a anunţat la microfon că în curând va lansa un cântec al maestrului, poate chiar în turneul său de primăvară), actorii visează, cu siguranţă, mărturisit sau nu, să-şi vadă numele pe genericul unui film cu muzica sa, aşa cum a declarat de altfel Manuela Hărăbor. Actriţa-cântăreaţă Crina Matei i-a arătat sărbătoritului (căci asta a fost, de fapt, o sărbătoare a muzicii) fotografii din musical-ul “Şatra”, cu costume originale ale designerului Liza Panait, în care a jucat la Constanţa, alături de ea fiind prezenţi la “Muzica” Anca Pandrea, văduva lui Iurie Darie, basarabean la origine, Adrian Păduraru, ca şi venerabilul regizor Mircea Mureşan, 88 de ani, autor între altele al serialului TV “Toate pânzele sus”. Nelipsiţi de la asemenea evenimente, datorită legăturilor lor permanente cu muzica: promotorii Livia şi Ioan Gauzin, Dorin Irimia (a oferit seara un cocktail… muzical în onoarea invitaţilor, la restaurantul Royal), poeta Rodica Elena Lupu, prof. univ. emerit Eugen Blaga, fosta realizatoare radio Lucia Popescu Moraru (Eugen Doga l-a cunoscut bine pe regretatul actor Marin Moraru), Sida Spătaru (i-a dăruit cartea “Regele aplauzelor”, dedicată lui Dan Spătaru), scriitorul Teodor Vasiliu, autor al monumentalei “Istorii a Crizantemei de aur”, geograful Cristian Hristea, Daniela Imre (văduva dirijorului Alexandru Imre).
Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga are la activ zeci de distincţii, ordine, medalii de aur primite în întreaga lume, fiind “Maestru în artă”, “Artist al poporului”, “Om al mileniului”, “Doctor honoris causa” (al Institutului internaţional de cinematografie din Moscova). În ţara noastră a mai fost distins cu “Ordinul Steaua României în grad de ofiţer” (2000) şi cu Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Mare Ofiţer acordat de Preşedinţia României (2014). Niciodată magazinul “Muzica” de pe Calea Victoriei, devenit neîncăpător, nu a reunit atâtea personalităţi venite să-l omagieze pe compozitor. La microfon s-au perindat, cu luări de cuvânt emoţionante, Excelenţa-Sa Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (care i-a înmânat o “Diplomă de excelenţă”), directorul Teatrului de revistă “Constantin Tănase”, actorul Alexandru Arşinel (care, pe lângă alte câteva daruri i-a oferit o… muzicuţă), Paul Surugiu-Fuego (cu două Trofee din partea generosului său proiect “Art by Fuego-Artă pentru suflet”), interpreta Alina Mavrodin, directoare artistică a Festivalului romanţei româneşti “Crizantema de aur” (venită cu întreaga familie de la Târgovişte, oraş unde, în toamnă, Doga a repurtat, alături de ea, un triumf), gen. Mircea Chelaru, vicepreşedinte al Uniunii culturale a românilor de pretutindeni, scriitorul George Stanca, Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul culturii (ministrul Ionuţ Vulpescu intenţiona să fie prezent, dar a fost reţinut la şedinţa de Guvern), actriţa Manuela Hărăbor, care a mărturisit că visul ei dintotdeauna a fost să joace într-un film cu muzica lui Doga. De la Botoşani, doamna Lili Bobu a trimis, din partea asociaţiei “Regal d’Art”, două obiecte de artă: un portret în tuş al compozitorului şi un pian aurit în miniatură, bătut în cristale Swarovski, iar pictorul Traian Nica Ţuckman i-a dăruit la rându-i un tablou original. Dar primele momente ale lansării au fost nu numai emoţionante, dar şi amuzante, fiindcă Eugen Doga a avut-o alături pe actriţa Medeea Marinescu, pe care n-o mai văzuse de când aceasta avea 7 ani şi juca rolul titular din filmul “Maria Mirabela”! Şi ea, şi Mihai Constantinescu au depănat amintiri din filmul regizat în 1981 de Ion Popescu Gopo, pentru ca la un moment dat să frenodeze împreună neuitata temă muzicală a filmului, cântată de Mihai alături de Anda Călugăreanu. Iar pe lângă Fuego, în primul rând din sală a stat altă Artistă a poporului Republicii Moldova, actriţa Stela Popescu (un altul, Florin Piersic, ar fi venit şi el, dar era chiar ziua lui de naştere!), între două reprezentaţii cu “Coana Chiriţa” la teatrul ce-i poartă numele.
Pe acordurile celebrului vals au socializat, s-au fotografiat, au luat autografe numeroase nume cunoscute din lumea muzicii, între care compozitorii Jolt Kerestely, Dumitru Lupu, coleg de juriu cu Doga la “Crizantema de aur”, din partea UCMR (el a venit special de la Constanţa cu Ileana Şipoteanu şi fiica lor Dumitrana), Ionel Bratu Voicescu, Marin Voican Ghioroiu. Foarte numeros a fost “detaşamentul” interpreţilor: Corina Chiriac, Oana Sârbu (amândouă şi actriţe, Oana povestind că a fost la un moment dat la un pas să joace într-un film cu muzica lui Doga), Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, duetul Alesis (Alina şi Romeo Negoiasă), Natalia Guberna, Ioana Sandu, Aurel Moga, Ianna Novac, Octavian Dobrotă (din grupul Distinto), Dorin Anastasiu, Marian Spînoche, violonistul Valentin Albeşteanu (care are permanent în program lucrări de Doga). Dacă soliştii speră ca într-o zi să dea viaţă unei partituri semnate Eugen Doga (în acest context, Paul Surugiu-Fuego a anunţat la microfon că în curând va lansa un cântec al maestrului, poate chiar în turneul său de primăvară), actorii visează, cu siguranţă, mărturisit sau nu, să-şi vadă numele pe genericul unui film cu muzica sa, aşa cum a declarat de altfel Manuela Hărăbor. Actriţa-cântăreaţă Crina Matei i-a arătat sărbătoritului (căci asta a fost, de fapt, o sărbătoare a muzicii) fotografii din musical-ul “Şatra”, cu costume originale ale designerului Liza Panait, în care a jucat la Constanţa, alături de ea fiind prezenţi la “Muzica” Anca Pandrea, văduva lui Iurie Darie, basarabean la origine, Adrian Păduraru, ca şi venerabilul regizor Mircea Mureşan, 88 de ani, autor între altele al serialului TV “Toate pânzele sus”. Nelipsiţi de la asemenea evenimente, datorită legăturilor lor permanente cu muzica: promotorii Livia şi Ioan Gauzin, Dorin Irimia (a oferit seara un cocktail… muzical în onoarea invitaţilor, la restaurantul Royal), poeta Rodica Elena Lupu, prof. univ. emerit Eugen Blaga, fosta realizatoare radio Lucia Popescu Moraru (Eugen Doga l-a cunoscut bine pe regretatul actor Marin Moraru), Sida Spătaru (i-a dăruit cartea “Regele aplauzelor”, dedicată lui Dan Spătaru), scriitorul Teodor Vasiliu, autor al monumentalei “Istorii a Crizantemei de aur”, geograful Cristian Hristea, Daniela Imre (văduva dirijorului Alexandru Imre).
Sigur că în permanenţă la difuzoare s-a auzit, în surdină, muzica de pe CD, dar înafara surprizei prilejuite de interpretarea ad-hoc a melodiei “Maria Mirabela”au mai fost două momente muzicale extraordinare, prilejuite de prezenţa vedetei de la Chişinău, Iurie Sadovnic. Solistul a dat viaţă, acompaniindu-se la chitară, celor două piese de pe disc, “Meditaţie” şi “Rugă”, la una din ele avându-l alături, la muzicuţă de concert (deci nu a lui… Arşinel!), chiar pe Eugen Doga! Au fost apoi flori, multe flori, îmbrăţişări, dar şi coadă mare la autografe, reprezentanţii Eurostar declarând că pentru prima oară s-a epuizat, la vânzare, întregul stoc pregătit! Iată deci că muzica bună are căutare, trebuie doar să ştim s-o promovăm…
Oana GEORGESCU
CU TOATA CONSIDERATIA!
RăspundețiȘtergereCu aleasa pretuire domnul profesor!
ȘtergereTOATA STIMA!
RăspundețiȘtergereToate cele bune, doamna Aura Maniu!
ȘtergereCu toata consideratia! Stima si pretuirea noastra!
RăspundețiȘtergereCu aleasa pretuire doamna profesoara!
ȘtergereDomnului compozitor Eugen Doga şi tuturor celor care au partiocipat la aceasta minunata lansare de Cd, tot respectul nostru!
RăspundețiȘtergereToate cele bune Silvia!
ȘtergereO incantare este pentru noi sa avem contemporan un mare compozitor! Cu stima! Cu toata consideratia!
RăspundețiȘtergereToate cele bune Ileana!
ȘtergereFrumos, bravo!
RăspundețiȘtergereToate cele bune Tatiana!
ȘtergereToate cele bune maestre Eugen Doga! Cu respect si admiratie pentru dumneavoastra si pentru cei care v-au fost alaturi!
RăspundețiȘtergereToate cele bune, dragii mei!
ȘtergereSUCCES DOMNUL COMPOYITOR! CU DRAG DRAGI ARTISTI VA PRETUIM!
RăspundețiȘtergereToate cele bune doamna Rusu Maria!
Ștergere