Powered By Blogger

luni, 12 noiembrie 2018

Rodica Elena Lupu, alături de Marina Voica – Drum spre legendă…de Octaviuan Ursulescu - Lansare la Cercul Militar Naţional - Sala de marmură


Rodica Elena Lupu, autograf Marina Voica 
 Acest adevărat monument arhitectonic care este Palatul Cercului Militar Național s-a transformat pentru cîteva ore bune într-un palat al artelor, în special al muzicii, Sala de marmură devenind cu adevărat neîncăpătoare, ”asediată” fiind, cît se poate de pașnic, de admiratorii muzicii ușoare românești și mai ales ai Marinei Voica. Colegul nostru Octavian Ursulescu și-a lansat, în această ambianță sărbătorească și de mare distincție, a șasea carte a sa, intitulată ”Marina Voica, drum spre legendă”, apărută la editura Pro Universitaria.
În cuvîntul său, Nicolae Cârstea, directorul grupului editorial Universul Juridic, din care face parte editura, a reamintit atașamentul acesteia față de reprezentanții de seamă ai divertismentului, în colecția ”Artele spectacolului”, îngrijită de Oana Georgescu, apărînd anterior volume consacrate unor Jolt Kerestely, Alexandru Jula, Titus Munteanu. Nu ne aducem aminte să mai fi asistat vreodată la o lansare de carte atît de fastuoasă, într-un cadru atît de elegant, străjuiți de statui, cariatide aurite, picturi de epocă. Meritul revine unui mare iubitor și cunoscător de artă, general locotenent dr. Cătălin Zisu, Comandant al Comandamentului Logistic Întrunit, personalitate marcantă a Armatei Române, a cărui afecțiune pentru artiștii români de vază este binecunoscută. Astfel, cu cîțiva ani în urmă dînsul a organizat în același spațiu un spectacol ”Remember Dan Spătaru”, după care a editat la Editura Militară cartea ”Dan Spătaru, regele aplauzelor”, întregul tiraj fiind dăruit văduvei artistului, Sida Spătaru. Ca și cum ar fi fost ieri și n-ar fi trecut timpul (ce bine ar fi!), generalul Zisu a stat și acum în primul rînd alături de Sida Spătaru, prezență firească la această lansare, fiindcă în carte Dan este de multe ori amintit, avînd numeroase turnee susținute de Marina. Dar să încercăm să derulăm cît de cît cronologic filmul evenimentului.
  
Marina Voica şi Orchestra Reprezentativă a Armatei, în impecabile costume albe, sub bagheta colonelului Aurel Gheorghiță


Rodica Elena Lupu, autograf Octavian Ursulescu

Rodica Elena Lupu şi Aurel Gheorghiţă
     După ce fiecare a încercat să găsească un loc pe elegantele fotolii (oricum mulți au rămas în picioare), semnalul de începere l-a dat Orchestra Reprezentativă a Armatei, în impecabile costume albe, sub bagheta colonelului Aurel Gheorghiță, după care autorul și protagonista cărții, așezați la o masă în fața publicului, au prezentat cartea. Este vorba de un volum de 400 de pagini absolut impresionant prin rigoare și informație, cu zeci de fotografii color – o adevărată istorie a muzicii noastre ușoare din ultimele șase decenii, cu începuturile timide ale televiziunii și casei de discuri Electrecord, primele vedete autentice, primele șlagăre românești. Atractivitatea principală a acestei cărți biografice constă în alternarea amintirilor artistei (îndeosebi cele din copilăria, adolescența și studiile din Rusia atrag în mod deosebit, fiind necunoscute marelui public) cu opiniile autorului și relatările prietenilor și colaboratorilor. Astfel, aflăm cum după ce a început studiul viorii a trecut la pian, iar filmul muzical argentinian ”Vîrsta dragostei”, cu Lolita Torres, i-a decis cariera ulterioară, în ciuda studiilor economice. Primele reprezentații, în fața colegilor de facultate de la Moscova, au fost însoțite de tradiționalele castaniete, nelipsite și din recitalul latino de la Cercul Militar. Faptul că primele sale înregistrări au fost în limba spaniolă i-a derutat pe mulți, care au crezut că au de-a face cu o solistă din Peninsula Iberică, așa cum mărturisește actorul Vasile Muraru, una din numeroasele personalități artistice invitate să vorbească despre protagonistă în paginile cărții. Alt segment major de atracție al cărții este reprezentat de nuvelele și poeziile aparținînd interpretei (foarte apreciate de poeta Rodica Elena Lupu), de asemenea în premieră absolută și dezvăluind un autentic talent literar. De altfel, cunoscuta  realizatoare TVR Ioana Bogdan, cu numeroase amintiri și considerații în paginile cărți, firesc dacă ținem seama că este prietenă și colaboratoare de-o viață, cum se spune, îi subliniază cultura bazată pe lecturi temeinice. Iar din punct de vedere muzical, cei tineri vor fi impresionați de modernismul Marinei Voica, care a fost rînd pe rînd fan Michael Jackson, Pulp (a mers special singură la Londra la un concert al formației!), Eminem…
      Dintre cei prezenți, mulți au venit la microfon, spre deliciul publicului amator de noutăți și impresii inedite, mai ales că unii dintre aceștia ies rar în public. Anii de pionierat la Televiziune au fost evocați de fosta crainică Sanda Țăranu, care de altfel bună parte din an este vecină cu Marina la Breaza. Iar cînd vorbim de istoria divertismentului, drumul spre legendă al Marinei Voica a fost alături de personalități uriașe, reprezentate acum de văduvele lor: Titus Munteanu (Rodica), Ion Cristinoiu (Mariana), Alexandru Imre (Daniela), Dan Spătaru (Sida)…Cum ar fi putut lipsi colegii din ”generația de aur”, de atîtea ori împreună în turnee, în studiourile de înregistrări sau pe platourile televiziunii? Petre Geambașu, Sergiu Cioiu (venit din Canada), Vasile Menzel, Acvilina Severin, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marian Spânoche, George Nicolescu (superb gest, a venit special de la Ploiești, în timp ce alți colegi din București nici n-au răspuns invitației!) au depănat povești ce figurează în albumul cel mai de preț al muzicii ușoare românești. Din generația, să-i zicem, de mijloc au ținut să nu lipsească de la această sărbătoare Marina Florea, Alina și Romeo Negoiasă (Alesis), George Rotaru (a evocat turneul din Israel), Silvia Dumitrescu, Aurel Moga, Ileana Șipoteanu, Ioana Sandu, Olga Bălan, mulți dintre ei înregimentați alături de Marina Voica sub stindardul victorios al casei de discuri Eurostar (Venera și Paul Stîngă evident nu puteau lipsi de lîngă ”odraslele” lor). Nu numai Sergiu Cioiu a venit din străinătate, ci și cea mai înfocată și devotată admiratoare, Viorica Petersen, din Danemarca. În paginile cărții, Marina Voica recunoaște că a fost un produs al televiziunii, așa încît au fost și cu această ocazie alături de ea reputate realizatoare care s-au bucurat de disponibilitățile ei pe platoruile de filmare: Elise Stan, Marina Almășan, Iuliana Marciuc. Legat de modul impecabil cum se prezintă de fiecare dată în studioul de înregistrare, imprimînd de fiecare dată cîntecele ”din prima”, datorită muzicalității perfecte, au relatat Jolt Kerestely, Alexandra Cepraga, Paul Enigărescu, Dani Constantin, regizori muzicali cu uriașă experiență.
În condițiile în care Horia Moculescu, de la care toți așteptau impresii depănate cu mult umor, ca de fiecare dată, a trebuit să plece la o filmare, în numele compozitorilor importanți cu care a colaborat Marina a vorbit, relaxat și deconectant, ca de obicei, Marius Țeicu, cel care i-a dedicat cel mai mare număr de șlagăre. Încă o dată s-a observat că actualii redactori ai Radioului public nu sînt deloc interesați de muzica ușoară românească tradițională, ei nefiind niciodată prezenți la evenimentele circumscrise genului. În schimb au fost în primele rînduri, ca de obicei, Lucia Popescu Moraru și Adriana Marian, cărora le datorăm mii de ore de emisiuni de neuitat pe vremuri. Marina Voica are și un real talent actoricesc, a dovedit-o în videoclipuri, pe scenă, la televiziune sau în cele nouă stagiuni de pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase”, așa încît este firesc că a fost înconjurată cu drag de actori de toate vîrstele, de la Rodica Popescu Bitănescu la Eugen Cristea, Monalisa Basarab sau Nae Alexandru. Prezențe speciale, remarcate de cei prezenți, au fost cele ale senatorului Viorel Ilie (ministru pentru Relațiile cu Parlamentul),, Valentinei Spânu (președinte al Asociației ”Credință și adevăr”), a lui Daniel Gheorghe (director al festivalului internațional ”Dan Spătaru”), a compozitorului Marius Cristi Popa, venit de la Comarnic (este un colaborator consecvent al Marinei), a muzicianului și scriitorului David Lapadat, a melomanului Doru Chiriacescu. Extrem de aplaudată a fost intervenția Alexandrei Dobre, directoare a Centrului pentru Seniori a Municipiului București, care i-a înmînat sărbătoritei, din partea Primarului General Gabriela Firea, un frumos aranjament floral și o plachetă de Excelență (să nu uităm că Marina Voica este autoarea unui adevărat imn al Capitalei, ”Bucureștiul e micul Paris”!).
Laurențiu Duță, la rîndul lui, a bătut drumul de la Năvodari, reamintindu-ne că își datorează lansarea Marinei și compoziției acesteia, ”Cifre”. De mare efect a fost apariția la microfon a Oanei Sîrbu (surpriză pusă la cale de gen. Zisu!), cu rolul care i-a adus victoria la emisiunea ”Te cunosc de undeva” de la Antena 1 – o ”Marina Voica” adorabilă, în piesa ”Ce vrei tu, mare albastră?”.După care i s-a alăturat Stela Enache, reamintindu-ne tuturor că multe din șlagărele Marinei au fost lansare în…anii noștri de liceu, așa cum spune hit-ul lui Florin Bogardo.
     Dar surprizele pregătite de gazde abia aveau să înceapă (conducerea Cercului Militar Național, prin col. Cristian Dorca, director, și col. Ciontea, adjunct, a fost la mare înălțime). De la un pupitru special, Oana Georgescu a dat citire textelor înscrise pe impresionantele distincții înmînat Marinei Voica de gen. Cătălin Zisu din partea instituțiilor de cultură din Armata României: Diplomă de excelență, o cruce de argint, plus drapelul tricolor într-o casetă specială. Motivația înscrisă pe diplomă este grăitoare pentru respectul de care s-a bucurat artista înveșmîntată în haine militare albe, asemeni orchestrei și în piept cu decorația militară primită cu cîțiva ani în urmă: ”Pentru talentul remarcabil în muzică și divertisment, pentru contribuția deosebită la îmbogățirea geniului muzical pop-soul românesc, pentru cariera artistică exemplară de peste șase decenii, pentru efortul susținut în promovarea și cultivarea pasiunii de excepție față de cultură și muzică, aflată într-o continuă efervescență și acum, la această venerabilă vîrstă”.Iar Marina, după ce mai devreme evoluase, cu castanietele la purtătoare, pe coordonate hispanice, a oferit momentul de vîrf al întîlnirii, alături de Orchestra Reprezentativă a Armatei. La pupitrul dirijoral: col. Aurel Gheorghiță, șef Serviciu Muzici Militare și Inspector pentru Arma Muzici Militare, coordonator al secției de fanfară la Uniunea compozitorilor și muzicologilor din România. Într-o colaborare perfectă, cu publicul ovaționînd în picioare, Marina Voica a dat viață cu șarm și căldură cunoscutelor ei compoziții ”Într-un colț de cafenea” (Și afară plouă, plouă) și ”Bucureștiul e micul Paris”.
   Cariera exemplară a artistei, cu devoțiune ei față de profesiune, respect față de public, compozitori, colegi, simplitate în relațiile cu oamenii, este un model pentru tinerii interpreți și creatori. Din acest motiv și susținerea pentru apariția cărții a fost la înălțime. Mari melomani și promotori ai evenimentelor artistice, Livia și Ioan Gauzin au admirat show-ul din rîndul întâi, după care i-au invitat pe toți cei prezenți la un cocktail de clasă, pe măsura palatului în care ne aflam. Celălalt sponsor aflat alături de autor este de asemenea un cunoscut prieten al muzicii ușoare, suporter permanent al festivalului de muzică ușoară de la Amara, Mitru Crișan, cel care conduce faimoasa firmă producătoare de lactate Diami din Slobozia. Standul editurii Pro Universitaria, la care s-au găsit și celelalte cărți cu tematică muzicală de care am amintit, a fost luat la final cu asalt de participanți, iar ședința de autografe și fotografii s-a prelungit multă vreme, semn că marii noștri artiști sînt iubiți, iar întîlnirile cu ei sînt mult prea rare…
Disponibil, aici:
https://ultima-ora.ro/marina-voica-drum-spre-legenda/?fbclid=IwAR34c-tFerXcTPfCRs2QhrSLmelNWIVqwNBZv4NkPQBTMR0mARQ6W9caerU

2 comentarii: