Powered By Blogger

joi, 17 septembrie 2015

RODICA ELENA LUPU - SIBIU - ACEASTĂ BIJUTERIE A TRANSILVANIEI


SIBIU - ACEASTĂ BIJUTERIE A TRANSILVANIEI

Reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, în care vechiul aspect de burg medieval se armonizează cu stilul modern al noilor edificii sociale şi culturale, m-a fascinat de fiecare dată când am vizitat acest oraş, ceea ce a făcut pe bună dreptate în anul 2007 ca Sibiul să fie Capitală Culturală Europeană. 
Situat deasupra aşezarilor neolitice, şi păstrând urme ale aşezării romane Cedonia, Sibiu este menţionat în documente începand cu secolul 12 sub numele de Cibinium. Când saxonii s-au stabitit aici, populaţia româna era organizată, ca în întreaga Transilvanie, în propriile sale forme politice. Saxonii au numit aşezarea Hermannsdorf şi apoi Hermannstadt, în timp ce populaţia română ia dat numele amintind de cel original: Sibiu.
În secolul 14, Sibiul era un puternic centru manufacturier. Documente datând din 1376 menţionează 19 bresle ai căror membrii practicau 25 de meserii. Aceste bresle aveau relaţii active cu statele româneşti de la est şi sud de Carpaţi. Bazându-se pe puterea economică a meşteşugarilor săi, Sibiul s-a dezvoltat continuu, evoluţia sa urmând dezvoltarea caracteristică oraşelor medievale. Vechiul târg a făcut loc modernului oraş. Iată câteva date importante din istoria acestei bijuterii a Transilvaniei: 1192 - Sibiu – Cibinium - este pentru prima dată menţionat într-un document oficial; 1292 - a fost inaugurat aici primul spital din România; 1300 - s-a deschis prima bibliotecă; 1367 – pentru prima dată este meţionată într-un document prima breasla din Sibiu, cea a tăbăcarilor; 1494 - prima farmacie din ţară; 1528 - prima tiparniţă din Transilvania; 1543 - prima moară de hârtie din Principatele Româneşti; 1788 - este înregistrată prima manufacură, cea de mătăsuri; 1790 - Samuel Brukenthal fondează cel mai vechi muzeu din ţară; 1841 - este deschisă prima bancă germană din Sibiu; 1861 - este fondată ASTRA; 1868 - este înfiinţată prima casă de economii şi credit din Transilvania; 1872 - este dată în exploatare calea ferată Sibiu - Copşa Mică; 1875 - Andreas Rieger inaugurează prima fabrică de construcţii de maşini din Transilvania; 1894 - este deschisă oficial prima staţiune montană din ţară, Păltiniş; 1898 - are loc prima proiecţie cinematografică (la trei ani după premiera mondială); 1904 - primul tramvai electric.

***
Oraşul Sibiu are o atmosferă distinct medievală. Dacă nu ar fi maşinile de pe stradă sau magazinele luxoase, ar fi uşor să-ţi imaginezi că te-ai întors în timp. Situat pe valea Cibinului, pe locul actualului oraş, începând din epoca hallstattiană, a existat o aşezare rurală locuită de agricultori şi păstori, atestată şi în epoca romană, precum şi în timpul migraţiunii popoarelor. Aici au fost aşezaţi pe la mijlocul secolului 12, peste populaţia băştinaşă, colonişti germani. Menţionat pentru prima dată în documente cu numele Hermannstadt în 1366, oraşul a cunoscut în evul mediu o însemnată dezvoltare meşteşugărească şi comercială.
În secolul 19 oraşul Sibiu  a fost un important centru economic, politic şi cultural al românilor din Transilvania, în timpul revoluţiei din 1848-1849, aici s-a aflat sediul „Comitetului naţional român” şi s-a înfiinţat, în 1861 „Asociaţia transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român” - Astra. Aici au apărut numeroase gazete şi reviste româneşti: Telegraful român, Transilvania, Tribuna.
Oraşul Sibiu adăposteşte un bogat tezaur de monumente istorice: importante resturi din sistemul de fortificaţii medievale: Turnul olarilor, Turnul dogarilor, Turnul fierarilor, Bastionul roşu, biserica evanghelică, valoros edificiu în stil gotic, în care se păstrează picturi murale din 1445, monumente funerare şi obiecte de artă religioasă, orga renumită, Turnul sfatului, vechile prăvălii din piaţa mică, palatul Brukenthal, important edificiu în stil baroc în care este instalat complexul muzeistic cu acelaşi nume, unul dintre cele mai vechi muzee din Europa, cu valoroasele sale obiecte de artă.
Samuel von Brukenthal, născut în anul 1721, la Nocrich, în germană Leschkirch, în maghiară Ujegyhaz, judeţul Sibiu, decedat în anul 1803, în Sibiu, în germană Hermannstdt, guvernator al Transilvaniei, provine dintr-o familie de funcţionari care a fost înnobilată în anul 1724. El a studiat dreptul, filosofia, Ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Halle şi Jena. A obţinut la Viena funcţia de cancelar provincial şi tot aici a început să-şi creeze diverse colecţii şi o bibliotecă valoroasă. În anul 1777 a fost numit guvernator al Transilvaniei, singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcţie atât de înaltă iar în anul 1779 a construit la Sibiu palatul care astăzi îi poartă numele.
Consilier intim al Mariei Tereza şi guvernator al Transilvaniei între 1777-1787, Samuel Brukenthal, s-a opus reformelor împăratului Iosif al II-lea, concepute în spiritul absolutismului luminat. Muzeul Brukenthal, muzeu cu profil republican, are la origine colecţia baronului Samuel Brukenthal, organizată muzeistic şi inaugurată în 1790. După ce colecţia a intrat în patrimoniul statului, ea a fost îmbogăţită cu un important număr de lucrări de artă din secolele 19-20: Aman, Grigorescu, Luchian, Pallady. Printre cele mai valoroase opere ale muzeului se numără picturi de Rubens, Van Dyck, Tiziano, Cranach şi de alţi pictori flamanzi, olandezi, germani, francezi, spanioli. Este bine reprezentată şcoala de pictură austriacă din secolele 16-19, ca şi pictura transilvăneană din secolele 18-19. (...)
Complexul de clădiri al Primăriei Vechi (numit şi Casa Altemberger - Pempfflinger), compus din opt corpuri de clădire, este poate cel mai important ansamblu de arhitectură civilă gotică din Transilvania. Prima clădire a fost construită de către Thomas Altemberger, primar al Sibiului (1470-1491) şi jude regal. Complexul de clădiri a primit un plan aproximativ dreptunghiular şi a servit drept primărie a oraşului Sibiu până în anul 1945 urmând ca, în anul 1988, în clădire să fie inaugurat Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal.
(...)
Acestea sunt numai câteva dintre obiectivele de real interes turistic ale unui oraş – el însuşi oraş turistic. Cu străzile sale pietruite şi casele deosebite în stil saxon, oraşul transilvănean Sibiu este un muzeu în aer liber. Străbătut de istorie, acesta oferă vizitatorilor o bogăţie de obiective culturale, inclusiv turnuri de fortăreaţă medievală şi 15 biserici maiestuoase. Este foarte potrivită astfel alegerea făcută de Uniunea Europeană ca alături de Luxemburg, acesta să fie cea de-a 32-a Capitală Culturală Europeană. Oraşul Sibiu a obţinut acest statut în 2007. Trecerea dintre ani a fost sarbatorită prin două zile pline de evenimente, atât pentru sibieni cât şi pentru turiştii români şi străini. Astfel, 31 decembrie 2006 a marcat integrarea României în Uniunea Europeana, iar 1 ianuarie 2007 a deschis oficial programul Sibiu - Capitala Culturală Europeană 2007.

Rodica Elena LUPU, articol publicat in Agero Stuttgart, 2007

sibiu - capitala culturală europeană - AGERO Stuttgart

www.agero-stuttgart.de/...AGERO/.../SIBIU%20-%20CAPITALA%20CU...
Rodica Elena LUPU/ Alternativa Canada ... de fiecare dată când am vizitat acest oraş, ceea ce face ca pe bună dreptate în anul 2007 Sibiul să fie Capitală Culturală Europeană.

ALTERNATIVA - POPASURI, CAPITALA CULTURALA ...

www.alternativaonline.ca/Popasuri0701.html

... când am vizitat acest oras, ceea ce face ca pe buna dreptate în anul 2007 Sibiul sa fie Capitala Culturala Europeana. ..... A consemnat Rodica Elena Lupu  ...

Fragment din ROMÂNIE, PLAI  DE DOR
de RODICA ELENA LUPU
Editura ANAMAROL

19 comentarii:

  1. AM LOCUIT IN SIBIU...UN ORAS MINUNAT...

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat articol, va multumim. Sibiul este un oras superb! Cu drag va urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut Sibiul in primavara acestui an, este minunat acest oras! Va multumim pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoase randuri, cu drag te urmaresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este deosebit acest oras, o postare minunata, noi va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. A meritat sa fie Capitala Europeana, un oras minunat stimata doamna, cu toate consideratia!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu pretuire urmarim postarile dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  8. O frumusete este tot ce ne prezinti, cu drag te urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am avut de curand un concert la Sibiu, este un oras minunat! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sibiul este un oras superb.Acolo locuieste fratele meu,pentru ca este casatorit cu o fata din Sibiu.Suberba descriere,cu sincera pretuire si sincer respect,pentru frumusetea daruirii sufletesti,cu care ne incantati sufletele noastre!Va pup si va imbratisez cu mult drag si dor,doamna frumoasa!

    RăspundețiȘtergere