joi, 24 septembrie 2015

RODICA ELENA LUPU - VALENCIA


Spre Valencia te duce o autostradă cu câte două benzi pe fiecare parte. Au populat-o grecii, fenicienii, vizigoţii, arabii. Este al treilea oraş ca mărime din Spania şi are o populaţie de peste şapte sute cincizeci de mii de  locuitori. S-a eliberat de sub arabi după un asediu care a durat 20 de luni. Turnul octogonal domină oraşul. Clopotele lui au vestit victorii sau când oraşul a căzut în mâini duşmane. Pelerini şi fântâni arteziene sunt la tot pasul. Spania este un exemplu în turism. Peste 70 milioane de turişti o vizitează anual. Cele două Castilii, coasta sălbatică din Catalonia, Alicante şi Valencia se numără printre staţiunile preferate de aceştia.

Lângă Plaza del Tors este gara, unul dintre cele mai mari noduri de cale ferată din Spania. Larma curat latină, cu muzică la 120 decibeli, este pe toate străzile. Florile sunt exportate în Scandinavia, Anglia, constituind afaceri bănoase. Se exportă flori proaspete şi livrate prompt. Piaţa Saragosa, cu catedrala Valencian, construită în secolul 14, are trei portaluri: unul roman, unul gotic, cel din mijloc, cu figuri sobre, înalte, zvelte şi unul rococo. În interiorul catedralei, se pot vedea sculpturi în piatră, executate de meşteri anonimi. În piaţa catedralei susurul artezienei, cu statui turnate în bronz, gungurit de porumbei te impresionează. Evantaiul simbolistica spaniolă, dacă îl vrei amintire se găseşte la tot pasul şi nu costă mult. Şalul cu flori multe, din mătase şi cu franjuri face parte din limbajul tainic al eternului feminin, care, cu moda de azi, se cam uită. Şalul catalan, evantaiul, simboluri spaniole nu se mai poartă. Azi blugii întinşi pe fese şi încălţările cât  anvelopele de tractor le-au dus în uitare
Coride cu toreadori şi tauri nu am văzut, de fapt nici nu am căutat. Astfel de spectacole nu aş putea să le suport, sunt prea dureroase. N-am văzut tauri cu excepţia unuia încremenit pe un deal în amintirea celor căzuţi în arene. 


Oraşul viitorului sau Oraşul Artelor şi Ştiinţei este superb, 
DINCOLO DE CUVINTE!

Fragment din VACANŢE, VACANŢE...Drumuri printre amintiri...
de Rodica Elena Lupu, Editura ANAMAROL, 2004

20 de comentarii:

 1. Imi place, felicitarei, Rodica, te imbratisez cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. Va urmarim cu interes, va pretuim, cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 3. Deosebita vacanta! Va multumim, cu respect!

  RăspundețiȘtergere
 4. O frumusete este totul, cu drag si pretuire te urmarim!

  RăspundețiȘtergere
 5. Minunat, dincolo de cuvinte!

  RăspundețiȘtergere
 6. Frumoasele vacante au ramas in minte si in aceste minunate fotografii! Cu drag va urmarim!

  RăspundețiȘtergere