Powered By Blogger

sâmbătă, 19 septembrie 2015

RODICA ELENA LUPU - ÎN DANEMARCA

Danemarca e eternă,Danemarca-socială
Danemarca e în toate,duhul ei e pretutindeni…
Ce mai face Danemarca?

Putrezeşte mai departe şi e sănătoasă tun!

Cel mai mare şantier naval se află  în Copenhaga, un oraş frumos şi modern, capitala ţării, situată pe două insule, port la Strâmtoarea Sund, prin care trece mai mult de jumătate din volumul comerţului exterior al ţării. Un tur al oraşului Copenhaga îţi prezintă: Palatul Amalienborg, Reşedinta Regală, Primăria, Parlamentul Christiansorg, faimoasa statuie "Mica Sirenă" simbolul danez, panorama Castelului Rosenborg şi Canalul Nyhavn atât de cunoscute din povestirile lui H.C. Andersen
Poveştile lui Hans Cristian Andersen, sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Cel mai cunoscut exemplu este „Mica sirenă”, luată din paginile lui şi transpusă în bronz de sculptorul Eduard E. Statuia se află printre valuri, dar foarte aproape de ţărmul mării, la Copenhaga, şi a devenit chiar simbolul naţional al Regatului danez. Un simbol danez de dată mai recentă este Lego, prin care fiecare dintre noi, copii sau maturi, ne putem exersa în arta de a construi. De altfel, Lego a fost declarat în unanimitate jucăria secolului. În ultimele decenii s-au vândut în lume peste două sute de miliarde de piese de Lego, adică mai mult de 33 pentru fiecare om al planetei.


Parcul Tivoli (sau simplu Tivoli) este un parc de distracții din centrul capitalei, Copenhaga.
Parcul Tivoli a fost construit în anul 1843, de Georg Carstensen.  Unul dintre renumiții vizitatori de atunci a fost chiar bine cunoscutul scriitor de povești Hans Christian Andersen - Hosi, care a fost plăcut impresionat de acest loc de distracții. La fel m-a impresionat şi pe mine.
Sunt scurte aici în Danemarca primăverile, iar danezii spun că „vara a fost pe la noi într-o duminică, pe la două-trei după-amiază, apoi, fiindcă era grăbită, a dispărut”. Extazul le este adus oamenilor de cele câteva săptămâni de nopţi albe”.
Cuvântul pe care îl găseşti pe buzele tuturor este „ţak”, ceea ce s-ar traduce, sau mai bine zis ar însemna, „cu plăcere, vă rog”…Steagul naţional flutură peste tot, indiferent că e zi de sărbătoare sau una obişnuită. 
Oricând voi reveni cu cea mai mare plăcere în această frumoasă ţară! Acum, trebuie să plec, trebuie să ajung în ţara mea, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol, pentru că ştiţi şi voi: nicăieri nu e mai bine ca acasă!



17 comentarii:

  1. Cu drag si aleasa pretuire va urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Scrii minunat, te iubim si te pretuim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place tot ce ati scris, iar cartea dvs. cred ca este minunata. Imi pare rau ca nu am reusit sa o citesc in intregime. Cu respect, va doresc numai bine si cat mai multe astfel de carti interesante!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo, Rodica, felicitari! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos scris, minunate sunt fotografiile tale, o incantare este tot ce postezi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit cu placere, frumoase sunt si fotografiile!

    RăspundețiȘtergere
  7. Totul ne incanta, gand in cuvant, minunat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa calatorie, felicitari, cu stima!

    RăspundețiȘtergere