Powered By Blogger

vineri, 25 septembrie 2015

RODICA ELENA LUPU - AUSTRALIA - CANBERRA


Locația orașului Canberra a fost aleasă pentru amplasarea capitalei națiunii în 1908 ca un compromis între Sydney și Melbourne, primele două mari orașe din Australia. 
Fiind sediul guvernului australian, în Canberra se află Palatul Parlamentului, Înalta Curte și numeroase departamente și agenții guvernamentale. Aici există de asemenea mai multe instituții sociale și culturale de importanță națională.


Designul orașului a fost influențat de mișcarea oraș-grădină și include zone semnificative de vegetație naturală datorită cărora Canberra este numită „capitala tufișurilor”.


Despre cuvântul „Canberra” se crede că derivă de la Kambera sau Canberry care se pretinde a însemna „loc de întâlnire” în vechea limbă ngunnawal a băștinașilor ngabri. În conformitate cu liderul ngunnawal, Don Bell, traducerea corectă este „sânii femeii”, reprezentând numele indigen pentru doi munți> Muntele Negru şi Muntele Ainslie, care se află aproape opuși unul față de celălalt. În anii 1860 John Gale, proprietarul unui ziar din Quenbeyan, a raportat că numele este variantaanglicizată a cuvântului indigen „nganbra” sau „nganbira” care înseamnă „gol între sânii unei femei”, făcând referire la lunca dintre Muntele Ainslie și Muntele Negru.
În mod alternativ, R.H. Cambage în cartea sa din 1919 intitulată Note asupra Florei Native din Noul Wales de Sud, Partea X, Teritoriul Capitalei Federale (în engleză Notes on the Native Flora of New South Wales, Part X, the Federal Capital Territory) a remarcat că Joshua John Moore, primul colonist din regiune, a numit zona Canberry în 1823 afirmând că „se pare fără îndoială că originalul a fost un nume nativ, dar înțelesul său este necunoscut.” În 1920 unii locuitori mai în vârstă din district au susținut că numele a fost derivat de la merișorul australian (Lissanthe sapida) care a crescut din abundență în zonă, menționând că numele local al plantei a fost canberry. 
Canberra este capitala Australiei, un oraş deosebit.


18 comentarii:

  1. In Australia inca nu am ajuns, dar imi doresc, Te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase vacante aveti stimata doamna. Va multumim ca impartasiti cu noi cele vazute.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu pretuire pentru tot ce ne daruiti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu gandurile noastre bune spre dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari, tot ce ne daruit este deosebit!

    RăspundețiȘtergere