417 ani de nemurire 9 august 1601- 9 august 2018
Numele Mănăstirii Plăviceni, situată în comuna Plopii Slăviteşti, se leagă de numele Doamnei Stanca, soţia voievodului Mihai Viteazul. Legenda spune că pe locul în care Doamna Stanca s-a ascuns, într-un alun, din calea turcilor, a fost ridicată o mănăstire de lemn botează ” Aluniş”.
9 august 2018 - slujbă de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul.
Legenda spune că la sfârşitul secolului al XVI-lea turcii au năvălit de-alungul râului Olt ajungând la Plăviceni. Doamna Stanca, aflându-se în calea năvălitorilor s-a ascuns de turci, într-un alun gros din pădurea de la Plăviceni. Doamna a promis că dacă va scăpa cu viaţă de furia turcilor va ridica în locul alunului o mănăstire. S-a ţinut de cuvânt şi a ridicat în mijlocul pădurii o mănăstire căreia i-a pus numele Arhanghelui Mihail şi care a fost cunoscută sub numele de Mănăstirea Alunişul. Legenda mai spune că a fost tăiat şi din lemnul lui s-a făcut sfânta masa a Altarului. Mănăstirea este singura din ţară care poartă hramul Arhanghelui Mihail. Biserica a fost abandonată zeci de ani. Pe locul micuţei biserici se pun bazele unui mare lăcaş sfânt în 1637 de către marele vornic Dobromirescul, vărul Doamnei Stanca. Biserica a fost terminată în 1648. Supusă furiei intemperiilor şi neglijenţei oamenilor, o parte din buserică s-a prăbuşit, tot lăcaşul ajungând treptat ruină. Lăcaşul a fost abandonat în regimul comunist. După 1990 s-au făcut primele tentative de refacere a sfântului lăcaş. Între anii 1990-2000 arheologii de la Muzeul Judeţean Teleorman au făcut aici săpături arheologice descoperind urme ale vieţii bisericeşti, dinaintea lăcaşului ridicat de marele vornic Dobromirescul, vărul Doamnei Stanca. Viaţa monahală s-a reluat în 2002 şi tot atunci au început demersurile pentru refacerea mănăstirii. Oseminte misterioase descoperite în curtea bisericii. Tot legenda spune că după moartea Domnitorului decapitat de turci în 1601, la Mănăstirea Plăviceni a fost adus, în mare taină trupul fără cap, fiind înmormântat în curtea lăcaşului de cult
În curtea bisericii a fost descoperit în 2010 un mormânt misterios. Câţiva muncitori care lucrau la lăcaş au dat foc unor surcele în curte. Când au încercat să stingă flăcările bătând cu lopeţile peste foc, pământul s-a surpat. În acel loc a fost găsit un schelet uman fără cap.Călugării şi stareţul mănăstirii cred că trupul apaţine voievodului Mihai Viteazul, îngropat aici de doamna Stanca, aşa cum spune legenda. Se spune că din osemintele găsite aici lipsesc capul, claviculele şi coastele. Cum istoricii susţin că asasinii lui Mihai Viteazul au luat părţi din corp drept trofee, indiciul legat de lipsa unor oase vine să susţină teoria conform căreia trupul ar aparţine Domnitorului. Criminaliştii chemaţi să cerceteze descoperirea au confirmat că este vorba despre oseminte umane vechi de sute de ani, dar în lipsa altor probe sau analize de specialitate autenticitatea osemintelor nu poate fi demonstrată Statuia Voievodului în curtea mănăstirii. În 2013 la Mănăstirea Plăviceni, aflată în proces de refacere s-a făcut o slujbă de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul. Tot atunci, aici, a fost ridicată o statuie reprezentând capul lui Mihai Viteazul şi s-a lansat cartea ”Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate”, scrisă de Teoctist Moldovanu, stareţul mănăstirii.
Interesant, felicitari pentru tot ce intreprindeti!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru trecere si cuvinte. Toate cele bune!
ȘtergereIstoria noastra, va mulumim!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru trecere si cuvinte. Toate cele bune!
ȘtergereSant surprins,am lucrat ani buni în Oltenia, dar nu am aflat așa ceva,pană nu vi-am citit articolul.Foarte interesant.Mai multe și succes!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru trecere si cuvinte. Toate cele bune!
ȘtergereNu stiam aceasta legenda, multumesc!
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
ȘtergereCu admiratie si resect pentru tot ce ne daruiti!
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
ȘtergereInteresant!
RăspundețiȘtergereGanduri bune, cu drag!
Ștergere