Powered By Blogger

luni, 20 august 2018

15 august: - Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare - la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus - Rodica Elena Lupu

 
Mănstirea Sâmbăta, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ  monahal de călugări.
 
Pe locul unei biserici din 1654, domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești (1688-1714), a construit în anul 1696 o mânăstire ortodoxă, și pentru a rezista catolicizării a populat-o cu călugări sihaștri, a deschis o școală, un atelier de fresce și o mică tipografie. Cu toate că sub stăpânirea austro-ungară peste 150 de mânăstiri și biserici ortodoxe au fost distruse, mănăstirea de la Sâmbăta a rămas. Doar după decapitarea domnitorului Brâncoveanu și apariția ordonanței de desființare a tuturor ordinelor călugărești, în 1785 a trimis curtea de la Viena, pe generalul Preiss, să dărâme mânăstirea brâncovenilor. Doar după decapitarea domnitorului Brâncoveanu și apariția ordonanței de desființare a tuturor ordinelor călugărești, în 1785 a trimis curtea de la Viena, pe generalul Preiss, să dărâme mânăstirea brâncovenilor.

16 comentarii:

  1. Avem o tara minunata, sincere felicitari, va multumim pentru minunatele postari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un locas de cult deosebit! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba manastire! Impresionant totul!

    RăspundețiȘtergere