Powered By Blogger

duminică, 17 iunie 2018

Rodica Elena Lupu - Ioana Sandu, omagiu pentru Jula, de Octavian Ursulescu - Ultima oră


   Interpreta și textiera Ioana Sandu este o adevărată campioană discografică, avînd la activ peste 15 albume, majoritatea apărută la casa de discuri Eurostar. Sub aceeași emblemă a fost lansat de curînd foarte reușitul CD ”Tu și eu”, subintitulat ”Tu y yo” (cunoscuta piesă a lui Julio Iglesias încheie albumul), pentru că este, practic, un dialog muzical româno-hispanic, cu o singură excepție, celebrul ”Volare”, al italianului Domenico Modugno. Din cele 17 titluri, 7 aparțin soțului cîntăreței, valorosul compozitor Francisc Reiter, care semnează în egală măsură orchestrațiile, mixajul și masterizarea pentru întregul album. Partea autohtonă mai este reprezentată de autorul Mircea Andreescu, cunoscut de la festivalul de romanțe ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, manifestare unde, de altfel, Ioana Sandu a intrat de două ori în palmares, cu creații semnate de Francisc Reiter și Ionel Bratu Voicescu.  Cel din urmă a fost prezent la evenimentul de la magazinul ”Muzica” și a urcat pe scenă, elogiind calitățile interpretative ale solistei. Pentru cei care îl cunosc mai puțin, amintim că ”Ucu” Voicescu a fost bateristul legendarei formații conduse de Cornel Fugaru, Sincron, și că, la 80 de ani (!), predă în continuare percuția. Cu perioada aceea de pionierat din rockul autohton este foarte familiarizat un alt invitat care, iată, iubește și muzica ușoară, Bebe Astur (formația Solaris), care a patronat zeci de concerte la Casa de cultură a studenților. Vorbeam în titlu de omagiul adus lui Alexandru Jula, care ne-a părăsit la 84 de ani și fusese înmormîntat chiar în acea zi, la Galați. Pe vremuri, Jula realiza și prezenta la TV Galați emisiunea intitulată ”Alexandru Jula și prietenii”. Pentru una din ediții, reputatul realizator de la Radio România, Titus Andrei, i-a recomandat-o pe Ioana Sandu, care tocmai lansase un album pentru care Titus scrisese o prezentare elogioasă. Jula a fost cucerit de vocea și de repertoriul Ioanei Sandu, care din acea clipă n-a mai lipsit din nici un spectacol al lui. Mai mult, cei doi au realizat și două albume excelente la casa de discuri Eurostar. Așa încît, cu durere în suflet, artista i-a invitat pe toți cei prezenți să păstreze un moment de reculegere în memoria neuitatului artist…


 În afara lui Titus Andrei, specialist care o cunoaște foarte bine pe cîntăreață, Radio România, dar Internațional, a fost reprezentat de Marian Stere, care în discursul său a subliniat, ca un cunoscător, și înzestrările poetice ale protagonistei, care și pe acest disc semnează textul piesei ”C-un prieten și-un pahar”. Este normal, Stere fiind nu numai cîntăreț și realizator radio, ci și unul dintre cei mai titrați textieri ai noștri. În aceeași postură a venit și cunoscuta poetă și editoare Rodica Elena Lupu, care în trecut a colaborat cu Ioana Sandu la un album Eurostar de succes. De mare efect a fost sosirea și urcarea imediat pe scenă a Stelei Enache și a Marinei Florea, tocmai revenite din turneul cu ecou uriaș ”Tu ești primăvara mea”, al lui Paul Surugiu Fuego. Ca și Stere, ele fac parte din ”familia Eurostar” (Marina Florea cu un disc în pregătire), casa de discuri fiind de departe singura care este aproape de muzica ușoară românească de calitate. Alți doi artiști Eurostar care au ținut să fie alături de colega lor au fost George Rotaru, proaspăt întors din SUA (jumătate din an locuiește și cîntă peste Ocean), și Aurel Moga, ale căror discuri strălucesc la loc de cinste în rafturile Eurostar de la magazinul Muzica (readus în circuitul public al lansărilor fastuoase tocmai de această casă de discuri). A ținut de asemenea să nu lipsească, deși abia se întorsese de la Bruxelles, unde condusese o delegație culturală, doamna Valentina Spânu, manager al Institutului Teologic. Dînsa, după ce ani la rînd a fost o apreciată realizatoare și prezentatoare TV, s-a consacrat unor proiecte culturale importante, în multe din ele fiind implicați și George Rotaru (prezent și el în Belgia) sau Aurel Moga.

O ”activitate” intensă – fotografii, îmbrățișări, discursuri, amintiri – am notat în dreptul unui trio feminin spectaculos. Camelia Florescu, cu zeci de premii înainte de 1989 (între care Trofeul festivalului de la Amara), conduce în prezent o agenție, cîntă și scrie texte, pe discul Ioanei Sandu figurînd cu versurile la piesa ”Din viața mea”. Cu un palmares impresionant ”pe vremuri” (nu atît de îndepărtate însă), între care și ”Steaua fără nume”, trofeul celebrului concurs TVR, se laudă și Carmen Anton (Juvină), care la un moment dat a avut și un rol într-un film. O mare surpriză a reprezentat-o apariția, pentru prima dată la un asemenea eveniment, mai ales pentru că venea de la Constanța, a cunoscutei soliste (cei de azi o cunosc mai puțin, deși are o activitate intensă alături de formația sa) Denise Ștefănescu, care s-a reîntîlnit fericită cu numeroși colegi de generație. Se înțelege, a fost un public extrem de numeros (Eurostar anunță de fiecare dată evenimentele prin afișe superbe), între care mulți colegi și elevi, Ioana Sandu fiind profesoară de limba română la un liceu bucureștean.
N-au lipsit de la eveniment violonistul Petrică Pană și fiica sa Georgiana, valoroasă naistă, precum și cîștigătorul Trofeului Mamaia din 1988, Florin Apostol. Din partea casei de discuri Eurostar a oferit un cald ”laudatio” producătorul Paul Stîngă. Protagonista a reamintit cîteva dintre refrenele importante ale discului, după care s-a supus cu plăcere asaltului admiratorilor, pentru o sesiune de autografe ce a durat mai bine de o oră, plecînd acasă cu brațele pline de buchete de flori. Cine spunea că reprezentanții de seamă ai muzicii ușoare românești au fost uitați și că nu se bucură de succes?
 Octavian URSULESCU
Disponibil: https://ultima-ora.ro/ioana-sandu-omagiu-pentru-jula/

10 comentarii: