Powered By Blogger

joi, 31 august 2017

Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, un simbol al unităţii naţionale - Rodica Elena Lupu, 27 august 2017


Un simbol al municipiului Alba Iulia, dar mai ales al Unității Naționale, Catedrala Reîntregirii Neamului, în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronați ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand și Regina Maria, reprezintă o destinație obligatorie pentru orice vizitator care ajunge în Orașul Marii Uniri.
Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României. Lucrările au fost începute la 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922. Sfințirea și primirea hramului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în memoria primului întregitor al românilor și patron al evenimentului a avut loc la 8 octombrie. Din 1975 lăcaşul este catedrală a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Catedrala Încoronării din Alba-Iulia este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.
În curtea acestei biserici a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. 
După ce  Miron Cristea, Patriarhul României, a ținut în catedrală o Liturghie solemnă și a sfințit coroanele regale gata pregătite, s-a trecut la ceremonia încoronării.
Aceasta a avut loc în fața clopotniței, unde a fost amenajată o scenă îmbrăcată în pânză roșie, pe care era înălțat baldachinul încoronării, întrețesut cu brocart roșu și galben pe un fond alb. Încoronarea nu s-a făcut în catedrală deoarece Ferdinand, care era de religie catolică, nu a dorit să fie încoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe. Astfel, Ferdinand și-a așezat singur pe cap Coroana de Oţel după care a pus coroana de aur pe capul soției sale îngenunchiate.

La 1 Decembrie 1948 după interzicerea Bisericii Unite cu Roma, a fost organizată aici o ceremonie dedicată „reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”, ocazie cu care mai mulți preoți greco-catolici au depus jurământ de credință către patriarhul Justinian Marina. Numele lăcașului a fost schimbat cu ocazia respectivă în „Catedrala Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”. O placă de marmură amintește de acel eveniment.




Catedrala Reîntregirii Neamului este cunoscută și sub denumirile de Catedrala Încoronării și Catedrala Arhiepiscopală.
 A consemnat Rodica Elena Lupu
27 August 2017

14 comentarii:

  1. Superba prezentare, cu admiratie si respect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Istorie, credinta. Va multumim, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. NE PLACE SI NOUA ALBA IULIA, VA MULTUMIM, DOAMNE AJUTA!

    RăspundețiȘtergere