Powered By Blogger

luni, 26 iunie 2017

CARMEN / antologia lirică ANAMAROL a ajuns la volumul zece - Coperta/tehnoredactare/antologator/editor Rodica Elena LUPU



Coperta/tehnoredactare/antologator/editor Rodica Elena LUPU

Scriitorul este şi va rămâne un exemplu de ceea ce înseamnă să-ţi urmezi neabătut vocaţia şi să fii un om al timpului tău.
Antologia „Carmen”, care a ajuns la volumul zece şi va continua, reuneşte scriitori valoroşi, nume prestigioase, lansează tineri valoroşi.
Cât despre succesul acestora în viaţa literară, vorbesc mai elocvent cărţile lor, unele dintre ele de referinţă…
Nu ştiinţele filologice, psihologice, sociologice ş.a. au „produs” artişti şi scriitori, aceştia ivindu-se din mediile în care Dumnezeu i-a semănat. Istoria culturii exemplifică spectaculos această aserţiune...
Eu de exemplu, chiar dacă aş fi fost medic, profesie pe care mi-am dorit-o la un moment dat, până la urmă tot la literatură aş fi ajuns; aceasta a fost şi a rămas datul meu: poezia era în mine din duhul părinţilor; licenţa în drept n-a făcut decât să favorizeze în mod fericit declanşarea şi împlinirea ei binecuvântată. Fiindcă una este profesia,  -  poţi fi inginer, medic, propfesor, constructor etc.  -  şi altceva vocaţia de creator de frumos, destinul, adică!
„Poezia mea „de dragoste”, de azi, este în  cea mai mare parte expresia unor stări existenţiale complexe, în care „dragostea” e doar un instrument al sondării în fiinţa interioară a autorului; viaţa şi moartea – cele două feţe ale chipului nostru dintotdeauna – devin prin mijlocirea acestui sentiment din ce în ce mai esenţializate, mai posibile de trăit şi de înţeles.” - Radu Cârneci
Spre desăvârşire (la care nu ajungem pe deplin niciodată!), înaintăm şi cu ajutorul celor ce ne-au precedat, dar şi cu îndemnul contemporanilor...”
Spun aceasta, întrucât, de un deceniu şi mai bine, asistăm la o reală năvălire barbară în câmpia literelor române, urâţindu-i chipul, şubrezindu-i puterile, vandalizându-i caracterele. E drept că, din când în când, se ivesc poeţi autentici, îndrăzneţi, inovatori chiar; către ei preţuirea mea şi în primul rând a criticii literare, atât cât mai este.
Călătoria poeziei române în Europa şi în lume a început cu secole în urmă şi trebuie continuată, potrivit vremilor de azi, cu poeţi valoroşi, aşezaţi în alte limbi de traducători pe măsură, poate ei înşişi poeţi.
Câtă vreme sufletul vibrează iar mintea sclipeşte omul trebuie să-şi dea întreaga măsură a puterii de sine.
Dar cred că împlinirea ca om şi scriitor continuă şi va continua. Nu spunea Victor Hugo că abia după moarte se va arăta măreţia sa?...

Rodica Elena LUPU
Editor, scriitor
Bucureşti, iulie 2017


16 comentarii:

  1. Minunat, ati scris: Câtă vreme sufletul vibrează iar mintea sclipeşte omul trebuie să-şi dea întreaga măsură a puterii de sine. Stima!

    RăspundețiȘtergere
  2. Succes la cat mai multe carti scrise si editate!

    RăspundețiȘtergere