Chiar dacă fotografia este din spate meu aşa arată treptele pe care le-am urcat în PEŞTERA...
Gura peşterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găseşte la 18 metri deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peşteră se află Mănăstirea Ialomiţei, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău.
Peştera Ialomiţei se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, în localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomiţa, la o altitudine de 1.530 m.
Cât de lungă e cea mai vizitată peşteră din Bucegi? Se desfăşoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 metri, din care 400 metri sunt accesibili turiştilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porţiune de încă 80 metri, cu galerii şi săli. Diferenţa de nivel este de 60 metri. Este străbătută de un pârâu şi are o desfăşurare mixtă, prezentând atât galerii cât şi săli.
Prima sală a peşterii poartă numele de Mihnea Vodă, având 115 metri lungime, 15 mtri lăţime şi înălţimea de 10-25 m.
Sălile Decebal (în formă de dom, din care se deschid mai multe galerii) şi Sf. Maria sunt legate între ele, şi au dimensiuni modeste: lungime între 10-30 metri şi înălţime între 2-10 metri. La Grota Sf. Maria se ajunge trecând peste un prag din bolovani mari şi umezi. Denumirea sălii vine de la asemănarea unei stalagmite cu statuia Fecioarei Maria. Cea mai mare cavitate din această peşteră o reprezintă Sala Urşilor. Aceasta este lipsită de apă şi are un sol bolovănos. Sala Urşilor sau Sala Mare are 72 metri lungime, 35 metri lăţime şi 25 metri înălţime.
Alte săli: Sala Hades. Din Sala Urşilor se deschide o galerie de 2 metri înălţime denumită Fundul Peşterii, care, mai de mult, conţinea numeroşi stâlpi ce legau bolta de sol. Urmează Galeria Apelor până la Altar în care curge pârâul Peşterii. Peştera este accesibilă până la Altar. Aici, stalactitele sunt aşezate în aşa fel încât dau impresia unui altar de biserică.
Am fost si noi , aveti casca pe cap asa ne/a dat si noua, este greu de urcat dar interesant!
RăspundețiȘtergereCu pretuire doamna profesoara!
ȘtergereCe frumos! Nu conteaza ca este poza din spate noi v/am recunoscut .
RăspundețiȘtergereToate cele bune, Silvia!
ȘtergereAvem o țară frumoasă, cum alta nu-i :cu mare, deltă, munți, pesteri, câmpii, Dunare.
RăspundețiȘtergereVă multumim că împartăsiti cu noi frumusețea acestor locuri
Cu drag, ganduri bune!
ȘtergereAvem ce arata turistilor, dar nu se vrea, pacat! Felicitari stimata doamna!
RăspundețiȘtergereDa, asa este, cu pretuire!
ȘtergereMINUNAT, FELICITARI!
RăspundețiȘtergereCu stima domnul profesor!
ȘtergereCU ALEASA PRETUIRE!
RăspundețiȘtergereGansuri bune spre voi, cu drag!
ȘtergereVa multumim, tot ce ne daruiti este deosebit!
RăspundețiȘtergereGanduri bune, cu drag!
ȘtergereBravo!
RăspundețiȘtergereCu drag, Tatiana, ganduri bune spre tine!
Ștergere