Powered By Blogger

luni, 17 aprilie 2017

Bojdeuca lui Creangă... - Rodica Elena Lupu, drumuri printre amintiri...


Locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie” – Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău, Iaşi.
Ion Creangă s-a mutat în această casă în 1872 și a stat până la moarte, în 1889.
Cei doi biuni prieteni Ion Creangă şi Mihai Eminescu au stat in vara şi în toamna anului 1976  în bojdeuca din mahalaua Țicăului.
 Mihai Eminescu şi Ion Creangă
Cele câteva luni petrecute de Eminescu în bojdeucă au fost decisive pentru destinul literar al lui Creangă, care a început să pună pe hârtie fabuloasele sale istorisiri. Aici avea să-şi trăiască ultimii 18 ani de viaţă şi să-şi scrie ”Amintirile din copilărie” şi nemuritoarele poveşti.
Ion Creangă după ce a terminat în bojdeuca sa “Soacra cu trei nurori”, la 15 septembrie 1875, împreună cu Eminescu, a intrat în saloanele Societăţii Junimea, unde a citit povestirea, impresionând audienţa şi obţinând aprecieri unanime. După doar două săptămâni, la 1 octombrie, povestea era publicată în Convorbiri Literare, acesta fiind considerat debutul literar al lui Creangă. Peste un an îi scria lui Titu Maiorescu, după ce îi trimisese spre tipar “Moş Nechifor”: “D.voastră cred că veţi fi râs de mine şi de dânsa (de poveste), şi cu drept cuvânt, pentru că este o copilărie scrisă de un om mult mai bătrân decât tânăr… Eu atâta ştiu numai, că am scris lung, pentru că n-am avut timp să scriu scurt”.

Pe 15 aprilie 1918, bojdeuca “Ion Creangă” din Ţicău, este pusă în circuit public. Ea devine astfel cel dintâi muzeu memorial din România.

Din volumul DRUMURI PRINTRE AMINTIRI
de Rodica Elena LUPU
Editura ANAMAROL, Bucureşti

16 comentarii:

  1. Minunata prezentare! Scurt si cuprinzator!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vizitat-o si noi in urma cu ani multi. Cu pretuire pentru aducerile aminte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos, am vizitat-o in excursii cu copiii! Multumim !

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata prezentare, complimentele noastre!

    RăspundețiȘtergere
  5. O incantare, toate cele bune, cu drag!

    RăspundețiȘtergere