Powered By Blogger

marți, 25 aprilie 2017

Academician Galina Martea - INTÂLNIREA POEŢILOR, volumul 5 - antologie multilingvă - articol în Ultima Oră - Cotidian Naţional Independent



Editura ANAMAROL, director Rodica Elena Lupu, în repetate rânduri și cu surprize demne de atenție, din nou bucură publicul cititor cu publicații minunate ce sunt binevenite în cultura națională și cea universală. De aceasta dată ne întâlnim cu o lucrare destul de interesantă care întrunește în sine atât arta scrisului, cât și arta de a uni/reuni într-un întreg oamenii de creație din toată lumea, în mod aparte, scriitorii români contemporani din întreaga lume. Astfel, Antologia ÎNTÂLNIREA POEȚILOR, Vol.V, 2017, antologator-editor Rodica Elena Lupu (Doctor Honoris Causa, acad., scriitor, poet, prozator, jurnalist cultural), apărută recent de sub tipar, este ca o punte de legătură spirituală dintre cuvânt și metaforă, dintre realitate și imaginație, dintre artă și intelectul uman care știe să producă, la nesfârșit, creații nobile, acestea fiind raportate la sentimente înalte și idei progresiste. Punând într-o lumină favorabilă arta scrisului, activitatea omului ce are drept scop producerea și reproducerea valorilor estetice, antologia „Întâlnirea Poeților”, Vol.V, cuprinde lucrări lirice-poetice în limba română, respectiv, cu traducere în limba: engleză / italiană / maghiară / franceză / spaniolă / germană / rusă etc. Creațiile literare/poeziile respective aparțin scriitorilor români și nu numai, care sunt destul de cunoscuți în literatura națională și cea universală. La rândul lor, autorii acestor creații literare redau în versuri frumusețea vieții umane nu numai prin realitatea/imaginația prezentului sau a trecutului care s-a plăsmuit, dar ei încearcă să existe și să formeze visul poetic pentru viitorul ce urmează să se producă. Este atât de frumos și intrigant acest lucru, deoarece dedublarea versului prin două sau mai multe forme ale existenței capătă aspecte ale unor realități coerente ce se completează într-o simbioză perfectă. În același timp, autorii versului scris, existând prin formula metaforei, își redau ideile prin misterul cunoscut și necunoscut al existenței, în așa mod, reprezentând viața/trăirile prin taina visului poetic.
Așadar, cu asemenea idei și visuri poetice plăcute, printre paginile antologiei „Întâlnirea Poeților”, Vol.V, ne întâlnim cu scriitorii:
  • Ferenc Baranyi (Ungaria), cu poezii în limba română și ungară, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Maria-Diana Benchea (România), cu poezii în limba română și engleză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Dan Bodea (România), cu poezii în limba română și ungară, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Ion Brad (România), cu poezii în limba română și ungară, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Radu Cârneci, cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Ingrid Cosma (România), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Bogdan C.Donose (Australia), cu poezii în limba română și engleză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Maria Mirela Ene (România), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Adrian Erbiceanu (Canada), cu poezii în limba română și franceză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Raluca Faraon (România), cu poezii în limba română și engleză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Laura Garavaglia (Italia), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Rodica Elena Lupu (România), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Galina Martea (România/Olanda), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Isabela Bianca Neagu (România), cu poezii în limba română și italiană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Mariana Popa (România), cu poezii în limba română și rusă, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • George Roca (Australia), cu poezii în limba română și engleză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Alina Maria Stârcea (România), cu poezii în limba română și franceză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Luminița Suse (Canada), cu poezii în limba română și engleză, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Andreea Isabella Tatoi (România), cu poezii în limba română și germană, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi;
  • Cezar C.Viziniuck (România/Spania), cu poezii în limba română și spaniolă, respectiv, și cu o biografie în aceleași limbi.
Impresia pe care o lasă acest volum de carte este una singură și anume: omul este purtător de cuvânt, omul este creator de frumos, omul este fondator de valori artistice/literare/absolute etc, fenomene spirituale ce înfrumusețează viața umană prin cele mai distincte forme ale conviețuirii și existenței sociale, fenomene ce îmbogățesc enorm cultura națională și cea universală.
Deci, multumirile de rigoare poeților susmenționați pentru contribuția majoră în completarea lucrării în cauză, și, nu în ultimul rând, dnei Rodica Elena Lupu (redactor și coordonator) pentru întocmirea și editarea, în rezultat, a Antologiei „Întâlnirea Poeților”. Iar publicului cititor, nu ne rămâne decât sa-i dorim Lectură Plăcută!
                                                                                                                                            Galina MARTEA


Disponibil: http://ultima-ora.ro/intalnirea-poetilor-vol-v-2017-antologie-lirica-multilingva/

30 de comentarii:

  1. Este minunat ceea ce realizati, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari,tuturor poetilor si tie Rodica pentru munca depusa...
    Un gand bun...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumiri infinite pentru izvororul de lumină al cuvinte frumoase care mă onorează, mă bucură și mă responsabilizează in același timp. Cuvântul nu înseamnă doar mijloc de exprimare, din contra el este mult mai mult de atât, este puntea care leagă sufletele intr-un comunicare eterna și nemuritoare. Maestrei mele minunate, prețioase și atât de iubitoare de cuvinte, doamnei Rodica Elena Lupu, ii mulțumesc din adâncul inimii pentru toată susținerea, încurajările și pentru ca-mi da de fiecare dată șansa că poeziile mele sa se regăsească printre marii poeți contemporani. Tot ceea ce este plămădit din suflet își ia zborul cu aripi moi de vers spre alte suflete, intru lumina cuvintelor. Gânduri de lumină, cu toată pretuirea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daruiti atata bucurie incat un simplu multumesc ar fi prea putin....
    Respect si pretuire distinsa doamna Rodica Elena Lupu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc stimata doamna Rodica Elena Lupu pentru ceea ce reprezentati, pentru dedicarea si iubirea ce o emanati. Fie ca gandurile luminoase sa va insoteasca pretutindeni!

      Ștergere
  5. Cu multă stimă și respect felicit pe doamna Rodica Elena Lupu pentru tot ceea ce a întreprins în susținerea marilor talente ,iar doamnei Maria Mira Ene îi doresc putere de muncă ,publicarea mai multor poezii,care mie mi se par adevărate bijuterii poetice.Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Carmen pentru frumoasele cuvinte si incurajari.Imi doresc ca, inima ta sa se regaseasca in poeziile scrise cu picaturi de suflet.

      Ștergere
    2. Cu pretuire, doamna Carmen Neacşu, cu pretuire, Mirela!

      Ștergere
  6. Felicitari draga mea prietena, Maria Mirela Ene! Ma bucur ca ai avut incredere in tine si ai ales sa “zbori”. De ceva timp, ochii tai verzi au capatat sclipiri de speranta ce zambesc odata cu sufletul. Te rog sa nu obosesti niciodata sa incerci, sa crezi mereu in iubire, in familie, in ingerii tai dintre stele, in oameni, in prieteni….si fie ca toate acestea sa fie ingrediente pentru viitoarea ta carte.
    Multumesc, stimata doamna Rodica Elena Lupu, pentru tot ajutorul si sprijinul acordat tinerelor talente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Mihaela , fara ajutorul doamnei Rodica Elena Lupu , "aripile" mele nu ar fi reusit sa zboare .....

      Ștergere
    2. Cu pretuire, doamna Grozea Doina, cu pretuire, Mirela!

      Ștergere
  7. Tot ce realizati si ne daruiti este o incantare! Scriitori consacrati si tinere talente, minunat!Cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna Rodica prin ceea ce face devine mesagerul Ingerului Pazitor al fiecarui scriitor prezent in frumoasele antologii....respect si pretuire distinsei doamne Rodica Elena Lupu !

      Ștergere
    2. Cu pretuire, doamna profesoara, cu pretuire, Mirela!

      Ștergere
  8. Deosebita activitate aveti!. Va multumim, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  9. Antologia este eosebit de valoroasa! Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  10. Antologia este minunata, complimente!

    RăspundețiȘtergere