Pisicuţa mea, Lady, a trăit 16 ani...
De-a lungul timpului, pentru oameni, pisica a fost fie un zeu venerat fie o creatură blamată...
Acum, ea, pisica este o prietenă, o parteneră agreabilă, întâlnită tot mai des în spaţiul restrâns al apartamentului.
Cea mai veche legendă despre originea pisicii spune că ea ar fi rezultatul împerechierii dintre leoaică şi şi maimuţa bufon.. Această origine încearcă să motiveze caracterul nobil al pisicii, aerul ei aristocratic, dar şi jocurile ei vesele care fac deliciul oamenilor.
Cultul pisicii divine a cunoascut o amploare deosebită în perioada antichităţii în Egipt. Legi foarte aspre apărau mica felină, acordându-i drepturi egale cu omul şi uneori chiar mai mult.
Practici, grecii au adoptat cu destulă uşurinţă pisica luând în calcul capacitatea ei de a distruge rozătoarele. Problema cea mai delicată a fost însă procurarea pisicilor, deoarece singura sursă era Egiptul, cu legile sale aspre care interziceau exportul acestor preţioase animale. Astfel, diplomaţia acelei perioade a avut printre preocupări şi următoarea situaţie: spionii greci furau pisicile, iar agenţii secreţi egipteni, recuperau animalele în numele intereselor statului şi a credinţei.
Nu încerc să fac o apologie a raselor, încerc să prezint aspecte mai puţin cunoscute şi înţelese ale comportamentului ei. În cazul pisicii, o felină capricioasă, omul a trebuit să procedeze în mod diferit faţă de felul cum procedase în cazul câinelui, oferindu-i condiţii şi drepturi care să o motiveze. Pisica s-a adaptat lent la un "proces special de domesticire", în mişte limite, pe care ea le-a acceptat şi le-a stabilit, dar de la care nu s-a abătut nici până astăzi.
Dr Pommerz spunea:"...pisica a tratat totdeauna de la egal la egal cu omul şi nu l-a considerat niciodată stăpânul ei, ci mai degrabă egalul ei. Ea rabdă mai degrabă de foame decât să accepte un "dictator uman" în viaţa ei. În cadrul unei familii, pisica alege doar acei membri care ţin la ea, dar se poate supăra uneori şi pe aceştia."
Aşadar, pisicile sunt animale independente, individualiste, foarte afectuoase şi mame exagerate. În general pisica "o ai cum ţi-o creşti"
Dacă cele de mai sus au aruncat o rază de lumină în cadrul relaţiei om animal, în cazul acesta pisica, înseamnă că sunteţi cu un pas mai aproape de ceea ce artistic se numeşte "viaţa în armonie cu vieţuitoarele".
A consemnat Rodica Elena Lupu
Multumiri de prezentarea aspectelor mai putin cunoscute din istoria pisicuțelor
RăspundețiȘtergereCu drag, ganduri bune!
ȘtergereCe draguta, ar fi vrut sa va insoteasca! Aveti un suflet cald, va pretuim!
RăspundețiȘtergereMultumesc, cu toata consideratia, cu stima!
ȘtergereDragalasa Lady, cat se juca fetita noastra cu ea!
RăspundețiȘtergereCu pretuire, cu toata consideratia!
Da, acum s-a imprietenit si cu Panda. O zi binecuvantata dragii mei!
ȘtergereE trista ca plecati! Un animalut la casa omului este minunat!
RăspundețiȘtergereCu respect, toate cele bune!
ȘtergereAvem si noi, este deosebita pisica! Respect, noapte binecuvantata!
RăspundețiȘtergereCu respect, toate cele bune!
ȘtergereDragalasa, e trista ca plecati. Asa face si a noastra, va iubim!
RăspundețiȘtergereDa, Silvia, ganduri bune spre voi
RăspundețiȘtergere