Powered By Blogger

joi, 21 septembrie 2017

”Tainele mării nu se cunosc de pe mal” - un îndemn la cunoaştere aprofundată Piata artei - Mihai Gîndu



Poate că cel mai greu, în ziua de astăzi, este să conduci o editură, fiindcă trebuie să ţii cont atât de gustul publicului, cât şi de criteriul valorii artistice (pe care, dacă nu îl respecţi, rişti să te autoexcluzi). Iar cele două, deşi uneori converg, alteori pot crea probleme.
(În paranteză fie spus, cei care conduc magazine au o singură regulă, iar cei care conduc clasa politică - niciuna).
De a avea câştiguri astronomice... Nici nu mai vorbim. Din păcate, nu interesul, ci acea stare specifică ce apărea la lansarea unor cărţi, acea emulaţie care se producea în rândul intelectualilor atunci când un nume mai mult sau mai puţin cunoscut îşi făcea apariţia (sau reapariţia) pe scena literară par a fi scăzut dramatic. Lumea aşteaptă ca ”produsului” (fie el şi literar) să i se facă reclamă, şi chiar dacă reclama atrage (doar acesta este rolul său)... ”ne mai gândim dacă să cumpărăm cartea din librărie”. Oamenii din ziua de astăzi par mult mai entuziasmaţi să afle un can-can sau cine a mai căzut de la putere decât să citească un autor pentru a pătrunde în universul acestuia.
Însă piaţa cărţii merge înainte - mai întâi, fiindcă există totuşi o pătură socială (intelectualitatea) care se interesează realmente de fenomen, apoi deoarece există  oameni puternici, dar şi inimoşi, pasionaţi de artă, care îşi dedică viaţa şi activitatea promovării valorilor autentice. 
O astfel de persoană este şi dna Rodica-Elena Lupu, director (administrator) şi editor la Editura ANAMAROL, o editură, poate, mai mică, dar cu ambiţii mari. Dorind să aflăm mai multe despre activitatea domniei sale, i-am solicitat un interviu.

- Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu persoana dvs., oferiţi-ne, vă rog, câteva date biografice.

Motto-ul meu: Tainele mării nu se cunosc de pe mal... 
Născută la 27 ianuarie 1951 în Războieni-Cetate, (atunci Raionul Aiud, regiunea Cluj), judeţul Alba, pe malul Mureşului, inspirată de cultura seculară a Ardealului, trăiesc în Bucureşti. 

- Când v-a venit prima oară ideea înfiinţării unei edituri şi cât timp a trecut până când acest vis a devenit realitate?

În anul 2003, nemulţumită fiind de felul în care unele edituri amânau publicarea unor cărţi semnate de tineri scriitori.

- Lucrul care m-a frapat de la început la Editura ANAMAROL a fost că îşi propune, pe de o parte, să ofere publicului o garanţie a calităţii, tipărind nume consacrate în galeria de aur a literaturii române, precum Ion Dodu Bălan, Ion Brad, Radu Cârneci, Nicolae Dragoş, Paul Goma, Ion Horea, Emil Lungeanu, Dan Bodea şi alţii, pe de alta să dea o şansă autorilor mai puţin cunoscuţi şi cu o vizibilitate scăzută în peisajul literar autohton. V-aţi propus să faceţi din această îmbinare o reţetă de succes? 

Editez şi vreau ca o carte apărută la editura mea să fie ca ale mele, adică să le placă autorilor atât coperta pe care o realizez, dacă mi se cere, cât şi tehnoredactarea. Citindu-i pe scriitorii consacraţi şi pe cei care se află la prima lor carte, consider că merită să apară alături de primii şi cei tineri pe care îi promovez cu plăcere. Reţetă de succes? De ce nu? Scriitorul este şi va rămâne un exemplu de ceea ce înseamnă să-ţi urmezi neabătut vocaţia şi să fii un om al timpului tău. Nu ştiinţele filologice, psihologice, sociologice ş.a. au „produs” artişti şi scriitori, aceştia ivindu-se din mediile în care Dumnezeu i-a semănat. Istoria culturii exemplifică spectaculos această aserţiune... Câtă vreme sufletul vibrează iar mintea sclipeşte, omul trebuie să-şi dea întreaga măsură a puterii de sine. Cred că împlinirea ca om şi scriitor continuă şi va continua.
Aceste tinere talente apar şi în antologiile editate la editura mea, ANAMAROL. Ştiu, se cam grăbesc unii cu etichetarea, dar numai după moarte trăieşte cu adevărat o personalitate.

- Cum e o zi din viaţa unui editor? Vă caută multă lume? Vă solicită mulţi autori care visează la celebritate?

Dacă din anul 2003 şi până acum am editat peste 500 de cărţi cred că am răspuns la întrebarea dumneavoastră. Iar în ceea ce priveşte visul, de ce nu?! Speranţa nu se pierde niciodată. Cel mai mare critic este timpul. Doar el selectează şi clasifică valorile.

- Aţi fost vreodată obligată să refuzaţi pe cineva din cauza calităţii textului?

Da, şi deşi au fost nemulţumiţi fiindcă nu le public cărţile, eu le doresc numai bine şi să reuşească să scrie, dar nu aşa ca până acum, şi să publice. Atenţie însă, le-am spus şi celor pe care i-am refuzat să îi public, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi ură, despre dreptate şi libertate, despre război şi pace, despre cer şi pământ s-a scris de la începuturi şi până azi şi se va mai scrie încă: aşadar, nimic nou sub soare! Totul este cum se scrie ca să se ajungă la inima cititorului.

- Ştiu că sunteţi membră a numeroase uniuni, asociaţii, academii de prestigiu, din ţară sau de peste hotare. Cum sunt văzute proza şi poezia contemporane româneşti în aceste instituţii?

Sunt bine văzute. Două dintre romanele semnate de mine au fost publicate şi în California - S.UA. 2003-2017 este o perioadă bogată în evenimente literare, cu descoperiri şi satisfacţii, dezbateri în cenaclu, lansări cărţi publicate şi editate altor scriitori, în ţară şi în străinătate (Bucureşti, Alba Iulia, Cluj Napoca, Baia Mare, Ocna Mureş, Braşov, Craiova, Constanţa, Callatis-Mangalia, 2007, Galaţi, Paşcani, Bârlad, Pojorâta, Timişoara, Toronto-Canada, 2006, Nurnberg-Germania, 2007, 2009, 2011, Ambasada României Madrid-Spania, 2010, Festivalul de poezie Benidorm – Costa Blanca-Spania, 2016, Festivalul de poezie Como-Italia, 2017).
Am avut multe lansari în ţară şi în străinătate, în cadrul numeroaselor manifestări culturale şi am fost bine primită atât în Canada, Spania, Germania cît şi la noi în România. 

- Este activitatea editurii pe care o conduceţi ”o afacere de succes” sau mai degrabă o acţiune în folosul artei, o pasiune materializată în ceva care nu vizează neapărat profitul?

Totul este deosebit, o activitate pe care mi-am dorit-o încă înainte de a mă pensiona, în anul 2010,  de la Ministerul Transporturilor, unde am fost şef serviciu relaţii publice şi presă. Iar dacă am debutat în 1980 şi până acum am reuşit să scriu şi să public 70 de cărţi proprii: poezie, romane, călătorie, cărţi pentru copii de poezie şi de povestiri şi nu m-a împiedicat nimic de zeci de ani să continuu, asta înseamnă că profitul nu mă interesează. Scriu, editez şi o fac cu plăcere! Donez cărţi şcolilor, bibliotecilor şi nu numai. Consider că între cele patru scânduri nu duc nimic şi atunci de ce să nu las ceea ce îmi place să scriu celor care iubesc poezia, proza şi chiar şi melodiile care sunt peste patruzeci, pe versuri semnate de mine şi interpretate de artişti consacraţi: Paul Surugiu-Fuego, Rareş Borlea-Raoul, Gabriel Dorobanţu, Ioana Sandu şi chiar şi de nepoţica mea Ana-Maria Stoican, care apare pe CD-ul CÂT MAI E VREME la vârsta de 9 ani, cu trei piese.

- Vă mulţumim mult pentru participarea la interviu şi vă mai aşteptăm şi cu alte ocazii.

Tainele mării nu se cunosc de pe mal.

Cu plăcere, oricînd. Sunt mândră că mă număr printre truditori ai cuvântului care fac din noapte zi pentru a-şi dărui cât mai mult şi cât mai bine sufletul cititorilor.

Membru: 
Uniunea Scriitorilor România; Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor România; Uniunea Muzicologilor-GEMA Berlin; Academia Româno-Americană de Artă şi Ştiinţă; Asociaţia Interculturală „Ars Longa”, Nurnberg; Asociaţia Scriitorilor de Limba Romană din Quebec, Canada; Cenaclul Observatorul Toronto; International Association of Paradoxism (SUA); Asociaţia Română pentru Patrimoniu; A.S.L.A., Oradea; Asociaţia Consilierilor Juridici din Transporturi. Apare în WHO IS WHO – Enciclopedia Personalităţilor din România, prima ediţie, 2006; A candidat ca deputat în anul 2008, sectorul 6, Bucureşti.

Studii: 
Şcoala Generală, Războieni-Cetate; Liceul Teoretic – secţia Umanistică, Ocna Mureş; ASE, Cluj-Napoca; Academia Alexandru. I. Cuza Bucureşti - Facultatea de drept. 1972-2010 - Revizor contabil Control Financiar Intern Regionala C.F. Cluj-Napoca; Direcţia Generală de Control Ministerul Transporturilor; Jurisconsult SNTFC - Ministerul Transporturilor; Şef serviciu Relaţii Publice şi Presă - Ministerul Transporturilor, colaborând cu: Preşedinţia României, Guvernul României, cu sute de jurnalişti, miniştri,  sindicate, instituţii naţionale şi internaţionale şi alte autorităţi publice, preşedinte de comisie examinare jurişti.
Din 2003 - prezent, director general Editura ANAMAROL. 
Ca autor, semnez şi sub pseudonimul literar Roena Woolf. 

Am publicat eseuri, povestiri şi poezie în diferite reviste 1992-2016: „Agero” Stuttgart, Revista “Euro-Observator” Germania, „Observatorul” din Toronto – Premiul Special, sept. 2006, Revista de cultură a românilor din Canada „Alternativa”, Revista „Atheneum”, Canada, „Mioriţa USA”, Revista „Clipa”, SUA, „Romania Vip”, Dallas, SUA, „Curentul Internaţional”, Detroit, SUA, „Phoenix”, Arizona, SUA, „Pagini româneşti”, Noua Zeelandă, "Asimetria", Franţa, “Romanian Global News” - Agenţia de presă pentru românii de pretutindeni, “Analize şi Fapte” - ARP, revistele: „Ecoul”, “Luceafărul românesc”, "Capricorn", „Boabe de grâu” „Semănătorul”, „Dacologica” editate de Asociaţia Română pentru Patrimoniu, „Oglinda Literară”, „Confluenţe Literare”, „Armonii Literare”, “Luceafărul”, "Literatorul", "Literatura şi Arta" şi altele.  Este aproape imposibil a delimita activitatea profesională de cea a scriitorului şi promotorului cultural.

Colaborez din 2000-2017 cu Radio Timişoara, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio Dor de Ţară, Suedia, Radio Prodiaspora, Radio Doina Constanţa, Radio Vacanţa, Radio Diaspora Online Chicago, Radio Romantic, Radiovis.de. Am colaborat cu diferite posturi de televiziune în emisiunile: "DAŢI VINA PE CORINA", TL7abc, 2000-2002; "STEAUA TA NOROCOASĂ", TVR1, 2001; SHOW LUCKY, OTV, 2007-2010; "CARTE FRUMOASĂ CINSTE CUI TE-A SCRIS", 2011, TVR Cultural; Naţional TV Media - Favorit TV: "FUEGO ŞI PRIETENII", "FAMILIA FAVORIT-FUEGO", 2009-2015; "NE VEDEM LA TVR", 2015; TVR International, TVR2, TVRM, ANTENA 2. 

Am participat, diplome, premii: Diplomă de excelenţă - Cenaclul şi Revista Observatorul Toronto-Canada, 2006; Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, Braşov, România, 2007; Întâlnirea Reprezentanţilor Comunităţilor Româneşti din Germania, Stuttgart, 27 mai 2007; Festivalul Callatis, ediţia a IX-a, 2007, în cadrul Salonului Artiştilor Români de Pretutindeni; Participă, reprezintă SNTFC-Ministerul Transporturilor la Târgul Internaţional de Turism, Bucureşti, 2000-2009; Gala Celebrităţilor - Premiu de excelenţă Cultură, 2010; Gala Celebrităţilor - Femei de succes - Premiu cea mai activă femeie în domeniul culturii /gală organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României; Gala Celebrităţilor România-Spania-Madrid - Premiu de excelenţă Cultură. 2010; Doctor în dacoromânistică, diplomă de excelenţă, apare în Enciclopedia Academiei Dacoromâne, 2011; Doctor honoris causa Academia Daco-Română, Enciclopedia 2012; Diplomă de excelenţă, Congresul UNIFERO – Uniunea Internatională a Femeilor Române, 2012; Diplomă, Familia Favorit TV-Fuego, 2012; Trofeul ARTĂ PENTRU ARTĂ, TV Naţional Media--Familia Favorit - şase ani în emisiuni alături de Fuego, 2014; Diplomă – În juriul Festivalului Internaţional de poezie Chişinău, Republica Moldova, 2014; Congresul Academiei Româno-Americane de Artă şi Ştiinţă, Roma, Italia, 2015; Diplomă Simpozionul Internaţional Lacrimi pentru nemurire în memoria Doinei şi Ion Aldea Teodorovici 28-29 octombrie 2016 – Coşereni Ialomiţa–Ronânia; Festival Internaţional de poezie “Benidorm & Costa Blanca”, Spania. Diploma pentru organizarea Salonului Eminescu, ianuarie 2017, Parlamentul României; Festivalul de poezie - Como- Italia, aprilie, 2017; Diploma pentru organizarea Salonului Eminescu, iunie, 2017, Parlamentul României; Diploma - Congresul Academiei Româno-Americane, iulie 2017, Craiova.

CĂRŢI PUBLICATE (SELECŢIE): 

1986: "PRINTRE SILABE" poezii, Editura Dacia, Cluj-Napoca;
1988: "SOLITAR", poezii, Editura Dacia, Cluj-Napoca;
1992: "ETERNA POVESTE", roman, Editura Cartea Românească; 
1994: CLIPA, poezii, Editura Publiferom, Bucureşti; 
2011: „CLIPA / IL MOMENTO” poezii ediţie bilingvă română-italiană; „HAOS” poezii, „ÎNTRE ANOTIMPURI” poezii, roman „MISTER”, roman "IUBIRE, TU...", Editura ANAMAROL, Bucureşti. 
2012: roman "CLIPE ÎN DOI", editura ANAMAROL, Bucureşti, roman "DINCOLO DE TIMP", Editura DACOROMÂNĂ, Bucureşti: BEYOND TIME, roman; PARFUMUL DRAGOSTEI, roman, Editura ANAMAROL, Bucureşti. 
2014: roman UNDEVA, CÂNDVA, CINEVA, Editura ANAMAROL, Bucureşti; romanele MISTER şi PUTEREA DESTINULUI, au fost publicate în California, SUA. 
2015: IUBIRE FĂRĂ TIMP/ AMORE SENZA TEMPO, poezii; FERESTRE COLORATE, antologie lirică 
2016: GÂND ÎN CUVÂNT, poeme traduse în limbile: franceză, germană, suedeză, maghiară, spaniolă, engleză, italiană. "UNDEVA, CÂNDVA, CINEVA" roman. 
2017: "PEISAJE ŞI ANOTIMPURI", "ROCHIA DE TAFTA", poezii. 

Poezii şi proză în Antologiile ANAMAROL: 

2006: „SPIRALELE VIEŢII”; 2007: „DRUMURILE VIEŢII”; 2008: „ŞANSELE POEZIEI”, „DOAMNELE POEZIEI”, „RÂDEŢI CU NOI”; 2008: „ARTA DE A FII...”, 2009; Antologie de poezie ANAMAROL - "SIMBIOZE LIRICE" în 20 volume, 2012-2016; Antologie de proză ANAMAROL - "SCRIPTA MANENT", 10 volume, 2013-2016; Antologie de poezie româno-spaniolă, NON MULTA SED MULTUM, 2016; Antologie de poezie româno-italiană, VERBA VOLANT..., 2016. "CARMEN", antologie lirică, 14 vol; "SIMFONIA POEZIEI", antologie lirică multilingvă, 5 volume; "ÎNTÂLNIREA POEŢILOR", antologie multilingvă, 5 volume; "VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT", 7 volume, şi continuă aceste antologii, 2016-2017 - antologator, editor Rodica Elena Lupu. 
Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.
Detalii Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.
Disponibil: https://www.curierulnational.ro/Piata%20artei/2017-09-21/%E2%80%9DTainele+marii+nu+se+cunosc+de+pe+mal%E2%80%9D+-+un+indemn+la+cunoastere+aprofundata

14 comentarii:

  1. Felicitari doamna Rodica, va doresc succes si inspiratie in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincere felicitari, admiratie, stima!

    RăspundețiȘtergere
  3. Admiratie si respect, deosebit articol, stima!

    RăspundețiȘtergere
  4. Respectul nostru si admiratie pentru ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  5. O activitate literara vasta! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stima, admiratie, respect, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere