Powered By Blogger

duminică, 31 iulie 2016

Editor / Tehnoredactare RODICA ELENA LUPU, coperta ROENA WOOLF - CLEPSIDRĂ ÎN FLAGRANT de LIA NENCIU - Editura ANAMAROL, 2016


Editor / Tehnoredactare RODICA ELENA LUPU Coperta ROENA WOOLF 

(...)
Atâtea mii de ţărmuri suav se rup în mine
Şi marea năvăleşte în ţipăt de condor,
Nu văd nicio furtună, dar nici zile senine,
Iar valul sparge timpul, născând din el covor.

Nisip într-o clepsidră, pe jumătate scurs,
În fir cu fir pe zgură, un munte să înalţe,
Că nici nu mai contează perdeaua de apus,
Când răsăritu-i zbor spre-ale clepsidrei braţe.

Lia NENCIU

31 iulie 2015, Madrid

sâmbătă, 30 iulie 2016

Editor RODICA ELENA LUPU, coperta ROENA WOOLF - CARMEN volumul III - Editura ANAMAROL, 2016


Editor / Tehnoredactare RODICA ELENA LUPU
Coperta ROENA WOOLF

Creaţiile poeţilor din CARMEN, volumul III, au darul de a ne fascina sunt o adevărată punere în rezonanţă a luminii infinite din noi, incantă prin universul emoţional, prin sensibilitatea acută, prin forma poetică aleasă (...)

CARMEN, volumul III
Antologie lirică Editura ANAMAROL, 2016

vineri, 29 iulie 2016

NICI ÎN VIS, NICI ÎN GÂND, versuri MIHAIL JANTO, videoclip RODICA ELENA LUPU





NICI ÎN VIS, NICI ÎN GÂND, versuri MHAIL JANTO, videoclip RODICA ELENA LUPU.
Versurile semnate de Mihail Janto sunt pline de sensibilitate. NICI ÎN VIS, NICI ÎN GÂND... această delicată poezie amintește un adevăr simțit de toți la un moment dat...
Felicitări, Mihai, scrii minunat, cu aleasă preţuire!

TANGOU SENSIBIL versuri NICU DOFTOREANU, videoclip RODICA ELENA LUPU





Volumul TANGOURI DINTOTDEAUNA, dăruit cu autograf de poetul Nicu Doftoreanu m-a fascinat.
Citeşti şi eşti fascinat de profunzimea poemelor sale...da, tangouri dintotdeauna, cum spune şi titlul volumului....Felicitari, Nicu!

VACANŢE, VACANŢE...ROMÂNIE, PLAI DE DOR... de RODICA ELENA LUPU, Editura ANAMAROL - DRUMUL DE FIER AL ARDEALULUI - ORADEA - ÎNTÂLNIRE CU PRIETENII SOSIŢI ÎN ŢARĂ DIN AUSTRALIA


Care este prima linie de cale ferată care a pătruns pe teritoriul Transilvanie? Ei bine, aceasta s-a întâmplat la 24 aprilie 1858, când s-a deschis linia Puspokladany–Oradea, lprima cale ferată din Transilvania construită de Societatea Căilor Ferate din jurul Tisei. În lungime de peste 68 kilometri, ea va lega Oradea cu capitalele vest-europene devenind punct de plecare spre centrul Transilvaniei, spre Carpaţi şi Dunăre. După anul 1919, din această linie, va rămâne pe  teritoriul naţional o porţiune de 11,7 kilometri, de la Borş Frontieră la Oradea. 
Apoi a luat fiinţă scocietatea căilor ferate cu capital privat aparţinând unui grup financiar din diferite state europene: Austria, Suedia, Germania..., care împreună cu firma engleză Warring au început construcţia căii ferate Oradea-Braşov. Şi, fără cea mai mică ceremonie, la 7 septembrie 1870, s-a deschis linia de cale ferată de la Oradea la Cluj, primul pas spre Carpaţi şi spre drumurile comerciale ale Orientului. Segment al magistralei Oradea-Bucureşti, linia străbate o regiune în cea mai mare parte deluroasă, plecând de la Oradea, urcă pe rambleuri înalte şi debleuri adânci până la staţia Vadul Crişului, care de aici începe să se îngusteze, terasamentul fiind săpat efectiv în stâncă pe marginea albiei rîului, fiind necesare trei tuneluri până la Bratca. De la Ciucea la Huedin, valea se lărgeşte, dar traseul urcă până la Stana, unde în apropiere, se află cumpăna apelor dintre Criş şi Someş. După tunelul de la Stana - distrus în timpul războiului, executându-se o variantă nouă în lungime de 294 de metri care s-a dat în funcţie în luna octombrie 1947 -  traseul coboară continuu pe valea Nadăşului până la Cluj. Dublarea căii ferate a fost proiectată şi executată între anii 1973-1978: 66 de kilometri între staţiile Cluj şi Poieni, 38 de kilometri între staţiile Butan şi Oradea...(...).
Atunci... Acum ştiţi cu toţii ce este şi cum este!

Fragment din VACAN_E, VACAM_E...Românie, plai de dor...
de Rodica Elena LUPU
Editura ANAMAROL, 2004 

miercuri, 27 iulie 2016

EDITOR RODICA ELENA LUPU - PE CĂRĂRILE VIEŢII de ELENA BUICĂ - NOU LA EDITURA ANAMAROL



Editura ANAMAROL 2016
Editor RODICA ELENA LUPU

Scrisul îţi cere, pe lângă darul înnăscut, multă trudă, puţină îndrăzneală, enormă exigenţă şi nu de puţine ori înţelepciunea  de a suporta dureroasele înfrângeri de a înghiţi amarul propriei neputinţe de a depăşi limitele unor bariere nevăzute. Dar zidirea nu se înalţă fără jertfă.

marți, 26 iulie 2016

SĂ DESCHIDEM UŞILE DIN NOI, de OVIDIU DUMITRU, editor RODICA ELENA LUPU - Editura AMAMAROL

http://www.libertatea.ro/monden/vedete-de-la-noi/margareta-paslaru-invitata-de-onoare-la-lansarea-cartii-lui-ovidiu-dumitru-2-617540

“Este prima dată când mi se întâmplă aşa ceva, să prezint o carte în lipsa autorului. O carte fără autor e ca un copil orfan… Ovidiu Dumitru şi-a dorit ca şi această poezie, ce dă titlul cărţii sale, să fie transpusă pe muzica unui compozitor român. Sper ca dorinţa să i se îndeplinească. Volumul său a stat 7 ani la o altă editură, fără să fie publicat… Era fericit când am acceptat să-i public cartea sa de poezii. Cu acest prilej îi mulţumesc d-lui director al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, Florin Rotaru, locul în care s-a desfăşurat lansarea.”, ne-a declarat Rodica Elena Lupu, directoarea Editurii ANAMAROL, ce a lansat cartea lui Ovidiu Dumitru, şi domnia sa autoare a mai multor volume. Alături de aceasta şi de Margareta Pâslaru, la lansare au mai participat: Octavian Ursulescu, regizorul Sergiu Ionescu, Sanda Cepraga, Marius Ţeicu, Jolt Kerestely, Dorin Anastasiu şi Octavian Dumitru. 
Ovidiu Dumitru a fost autorul versurilor mai multor şlagăre româneşti precum:  “Oameni”, “Copacul”, “Să nu uităm să iubim trandafirii”, “Păsările” sau “O portocală”. Regretatul om de televiziune şi textier s-a stins din viaţă la 77 de ani, în urma unui accident vascular la începutul lunii mai, cu doar o zi înainte de a-şi vedea cartea tipărită. Volumul scris de Ovidiu Dumitru se numeşte “Să deschidem uşile din noi”, după o poezie de-a sa.


luni, 25 iulie 2016

GLASUL ROŢILOR DE TREN... fragment din VACANŢE, VACANŢE... de Rodica Elena LUPU



 Calea ferată.... Un miracol controversat la apariţia sa, la începutul secolului 19, dar care s-a impus treptat în toate ţările lumii, devenind în scurt timp cel mai important mijloc de transport terestru, chiar dacă, într-o perioadă se vorbea despre o concurenţă la acest „titlu”.
Nu de puţine ori, ne întrebăm de ce preferă oamenii să călătorească cu trenul în pofida numărului sporit de autoturisme proprii sau altor mijloace de transport în comun, cum ar fi cele auto, aero sau naval. Sau, de ce agenţii economici aleg tot „drumul de fier”?
Dar, dincolo de opţiunile publicului călător, există cu siguranţă o motivaţie obiectivă a faptului că transportului feroviar i se acordă, în continuare o pondere importantă – chiar din ce în ce mai importantă, după previziunile organismelor europene – şi în acest nou secol al „erei atomice”.

Şi, nu în ultimul rând, evaluările efectuate la nivel internaţional arată că transportul pe calea ferată nu este numai unul dintre cele mai sigure şi cu cele mai mici influenţe asupra mediului înconjurător, dar va deveni în curând cel mai fiabil şi, poate cel mai ieftin.
(...)
Sunt în tren. Trenul pleacă şi eu voi merge cu el. Glasul roţilor de tren se pierde în noapte. Şi poate că ne vom întâlni o dată la răscrucea celor patru puncte cardinale. Poate!...Vacanţe, Vacanţe... 

Vacanţe, Vacanţe...Drumuri printre amintiri...
de Rodica Elena LUPU
Editura Curtea Veche, Bucureşti

sâmbătă, 23 iulie 2016

RODICA ELENA LUPU - BUCUREŞTI - PARCUL HERĂSTRĂU - 23 iulie 2016



Parcul Herăstrău este un parc de mare întindere al Bucureștiului, situat în partea de nord a orașului.

În 1936, din inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, s-a înființat Muzeul Satului pe malul lacului Herăstrău. Teatrul de Vară din Herăstrău situat lângă Muzeul Satului a fost construit în 1956.

marți, 19 iulie 2016

RODICA ELENA LUPU - FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE - BENIDORM - COSTA BLANCA - SPANIA - 2016

Confluenţe Literare : FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE - BENIDORM - COSTA BLANCA - SPANIA - 2016: FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE - BENIDORM - COSTA BLANCA - SPANIA - 2016



Rodica Elena LUPU, născută în Războieni, Alba. Studii: A.S.E; Facultatea de Drept. Scriitor, editor, promotor cultural. 
Membră: Uniunea Scriitorilor România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor România, GEMA Berlin, Academia Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe, International Association of Paradoxism (SUA), A.S.L.R. Quebec, Canada. 
Debut literar 1980: poezia CLIPA. 
65 cărţi publicate 1992-2015: Călătorie: ”Vacanţe, vacanţe…”, 8 volume; 16 romane dintre care „Glasul inimii”, două ediţii; “Dincolo de timp” apare şi în limba engleză „Beyond time”; romanele “Puterea destinului”, “Mister”, “Dincolo de timp” „Beyond time” su apărut la Reflection Publishing, California, U.S.A; Poezie 17 volume, din care 8 sunt taaduse in: engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană, suedeză, maghiară. Proză scurtă, Hoby, Cărţi pentru copii; Antologii ANAMAROL: “Simbioze lirice”, 20 vol., “Scripta manent”, 8 vol. şi altele. 
  
*** 
  
Rodica Elena Lupu, poeta, editora, letrista, promotora de cultura, creatora de programas de radio y télévision de Rumania 
Nacida en Războieni, Departamento de Alba, Rumania. Educación: Academia de Estudios Económicos de Bucarest, Facultad de Derecho. Escritora, editora, promotora de cultura.
Afiliaciones: Unión de Escritores de Rumania, Unión de Compositores de Rumania, GEMA Berlín, Academia Rumana-Americana de Artes y Ciencias, Asociación Internacional de Paradoxismo (EE.UU.), ASLR Quebec, Canadá. Debut literario en el año 1980 con el poema CLIPA (“El Instante”). 
65 libros publicados entre 1992 y 2015. Libros de viaje: ”Vacanțe, vacanțe...” (vacaciones) 8 volúmenes; 16 novelas, incluyendo ”Galsul inimii” (Voz del corazón), dos ediciones; "Dincolo de timp” (Más allá del tiempo, tambien en Inglés, con el título ”Beyond times” "Puterea destinului” (La fuerza del destino), "Mister" (Misterio) editado en California EE.UU., editor Reflexión Publishing). Poesía 17 volúmenes, de los cuales 8 traducidos en inglés, francés, húngaro, español, alemán, italiano, sueco. Narraciones cortas, libros para niños; antologías de la edición ANAMAROL, de la cual es 

sâmbătă, 16 iulie 2016

CLIPA - de RODICA ELENA LUPU - Debut literar / Liceul Teoretic Ocna Mureş



CLIPA

Omul n-o ştie
n-o vede,
n-o ia în seamă.
Uneori o cheamă,
sau o blesteamă.
Atunci când devine fior
o scrie,
o cântă,
o poartă
Ca pe propria-i soartă.
Atenţie dar:
Clipa nu este har,
ci e drum
sau hotar!

de Rodica Elena Lupu
Debut literar

EL INSTANTE

El ser humano lo ignora,
No lo ve
Ni lo toma en cuenta.
A veces lo invoca
O lo maldice.
Pero cuando se vuelve emoción
Lo nota
Lo canta
Lo lleva como a su propia suerte...
Pero, cuidado, tente:
El instante no es una gracia divina
Sino un sendero
O un lindero. 

Traducere in limba spaniola
Prof. univ. dr. Elena Bălan Osiac

IL MOMENTO

L’uomo non la conosce
non la vede,
non la bada,
Alcune volte la chiama,
altre la maledisce
Qualora diventi fremito
la scrive,
la canta,
la porta,
Come se fosse il proprio destino.
Attenti però:
Il momento non è dono di Dio,
ma, o è una via
o è un confine!

Traducere în limba italiană
Prof. univ dr. Mariana Pop Mion

THE MOMENT

Man neither knows about
Nor does he see
or cares it.
He sometimes calls for
or curses it.
Then, when it is getting shudder
he writes about
sings about
or carries it
as if his own fate.
Mind yourself,
the  moment is not a given gift
but ways it is
and boundaries!

Traducere în limba engleză
prof. Lilica Vanţ 

L’INSTANT

L’homme, pour lui, l’ignore,
ni ne le voit,
point ne l’apprécie.
Parfois, il le convie,
d’autres fois, le maudit.
Lorsqu’il mue en un frémissement
on l’écrit,
glorifie,
l’incorpore
comme si c’était son propre sort.
Attention, pourtant :
L’instant n’est pas un présent,
mais un chemin,
un cloisonnement!   

Traducere in limba franceză 
Prof. univ. dr. Constantin Frosin


PATIMILE DUPĂ PITEŞTI de PAUL GOMA - Editura ANAMAROL

Confluenţe Literare : PATIMILE DUPĂ PITEŞTI de PAUL GOMA - Editura ANAMAROL: PATIMILE DUPĂ PITEŞTI de PAUL GOMA - Editura ANAMAROL



Editor RODICA ELENA LUPU
Coperta FILIP GOMA

NOTA AUTORULUI
"Cartea dupa Pitesti a inceput a se scrie singura (spun
eu, acum ) in vara anului 1957, pe "reduitul" Jilavei, in
celula 36. Acolo si atunci, din gura "studentului (si el, insa,
dintr-o generatie mai timpurie decat noi, "ungaristii" din
'56) Stefan Davidescu am auzit pentru intaia oara:
"Pitesti nu e doar o localitate; si nu o oarecare inchisoare".
Ploiesteanul - si politehnicianul - Stefan (Stefanel, Stef,
Fanel, Fane) Davidescu a povestit colegilor de celula,
printre care si mie, patimile sale - de la Pitesti. Cu toate ca,
mai apoi, tot in inchisoare si mai tarziu in domiciliu obliga-
toriu, am cunoscut alti "pitesteni", nici unul nu povestea atat
de colorat (?), atat de bine (?), de frumos (?!) despre
patimile pitestene - ca Fanel Davidescu.
in 1958 "liberat" de la Gherla, am fost trimis, sub
escorta, se intelege, cu domiciliu obligatoriu in Baragan, in
satul-nou numit Latesti - pentru 36 luni, apoi pentru inca 24
(tot luni). Acolo am cunoscut alti "pitesteni" (sau "studenti"
- numai rauvoitorii foloseau termenul "reeducati). De la
acestia am aflat alte intamplari, alte amanunte despre Pitesti
- insa nu atat de importante, impresionate (si, oricum, mult
mai putin bine povestite) decat la Jilava, de Davidescu
in curand povestitorul de la Jilava, Fanel Davidescu avea sa
vina si el in domiciliu obligatoriu, cu noi. Am petrecut cativa
anisori impreuna, a repovestit despre Pitesti, dar Dar si el,
cu parca mult mai putina bucurie (da: bucurie) povestea
Sa se fi contaminat de la ceilalti "studenti si ei "pitesteni"?
Asa credeam atunci: ca de vina era oboseala ras-povestirii;
si, desigur, suferinta provocata de amintiri atroce.
De cum am aflat despre Pitesti, mi-am zis - fara promi-
siune ferma, fara juramant, ci asa, ca ceva de la sine inteles
- ca trebuie scrisa cartea Pitestiului. Ca sa nu se uite - inca
din anii de domiciliu obligatoriu observam la ceilalti un
fenomen inacceptabil dar explicabil: uitarea voita; uitarea
trecutului - ca sa le fie protejat prezentul; uitarea prezentului
- ca sa le fie asigurat viitorul. Stiam, deci, ca trebuie scrisa
cartea Pitestiului - dar cine sa o faca? Desigur, numai
cineva care ar fi putut - si ar fi avut dreptul - sa vorbeasca
despre Pitesti. Rolul meu, marunt, se reducea la atatare, la
ne-lasare-in-uitare. Atat, la urma urmei, de agasant, incat, la
un moment dat, Davidescu mi-a spus:
- Tie iti vine usor: nu-i memoria ta, nu-i uitarea ta - dar eu?
Avea dreptate: de ce ma bagam in sufletul lor, in
trecutul si prezentul (si viitorul) lor - nu suferisera destul
atunci, acolo, la Pitesti? (...)


miercuri, 13 iulie 2016

ÎN BIBLIOTECA POETULUI ŞI AMBASADORULUI ION BRAD - RODICA ELENA LUPU ŞI NEPOTUL DRAGOŞ-ANDREI STOICAN






În biblioteca poetului şi ambasadorului Ion BRAD
Rodica Elena LUPU şi nepotui Dragoş-Andrei STOICAN,
încântat de primul autograf primit pe cartea
MUNTELE CATÂRILOR sau AMBASADOR LA SFÂNTUL MUNTE.
Bucureşti, 13 iulie 2016

marți, 12 iulie 2016

LUCKY...de RODICA ELENA LUPU






LUCKY - de RODICA ELENA LUPU

O CARTE DESPRE VIATA ARTISTEI LUCKY MARINESCU

LUCKY MARINESCU; O DOAMNĂ A MUZICII UŞOARE ROMÂNEŞTI

Editor Rodica Elena LUPU

Eroina acestei cărţi este ea, artista Lucky Marinescu, o carte pe care dacă o citiţi va veţi da seama căă ceea ce titlul ascunde, paginile ei divulgă.

Astăzi 12 iulie 2016, Luckz împlineşte 82 de ani.
Aşa începe dragostea, ne spune Lucky... Dacă aveţi în casă un disc, o casetă sau un CD cu Lucky Marinescu atunci sunteţi un om fericit.

La mulţi ani cu sănătate, draga mea prietenă!

ORTOPEDIE - TRAUMATOLOGIE, editor Rodica Elena LUPU - Editura ANAMAROL

 
Editor Rodica Elena LUPU

Autor principal Prof. Univ. Dr.. Adrian BARBILIAN
Şef Disciplină Ortopedie-Traumatologie
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" Bucureşti
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti

duminică, 10 iulie 2016

sâmbătă, 9 iulie 2016

IUBIRE, TU... versuri, videoclip RODICA ELENA LUPU



(vezi videoclipul)
Scopuil principal pentru care a fost creat omul, menirea sa, este să iubească.

IUBIRE, TU, poem din volumul CÂT MAI E VREME, 
de RODICA ELENA LUPU - Editura ANAMAROL, 2010

EU VOI PLECA - versuri, montaj Rodica Elena Lupu, voce Ioana Sandu, muzica Francisc Reiter





EU VOI PLECA - versuri, Rodica Elena Lupu, din volumul CÂT MAI E VREME - Editura ANAMAROL. Melodia EU VOI PLECA se află pe CD-ul CÂT MAI E VREME, realizat de EUROSTAR, în anul 2011. CD-ul cuprinde 14 melodii pe versuri semnate Rodica Elena Lupu, 3 interpretate de Ana+Maria Stoican si 11 interpretate de Ioana Sandu. Muzica Francisc Reiter.

vineri, 8 iulie 2016

APUS...de Rodica Elena LUPU, din volumul FERESTRE COLORATE, 2014



APUS

Un glob imens,
roşu aprins.
Razele lui colorau marea
ce se întindea
departe în zări
cu reflexe roşiatic-aurii.
Astrul se îndrepta spre asfinţit
cu o repeziciune uimitoare.
Când a căzut în mare,
totul,
aerul, cerul, apa
parcă ardeau.
Era ceva ameţitor de frumos.
Iar când a fost înghiţit de mare,
noaptea s-a lăsat brusc.

de Rodica Elena LUPU
din volumul FERESTRE COLORATE
Editura ANAMAROL, 2014



marți, 5 iulie 2016

NOU LA EDITURA ANAMAROL - editor / coperta RODICA ELENA LUPU - ELENA BUICĂ, O AMBASADOARE A SUFLETULUI ROMÂNESC de CEZARINA ADAMESCU

Confluenţe Literare : ELENA BUICĂ, O AMBASADOARE A SUFLETULUI ROMÂNESC de CEZARINA ADAMESCU - Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2016: ELENA BUICĂ, O AMBASADOARE A SUFLETULUI ROMÂNESC de CEZARINA ADAMESCU - Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2016



Editor / Tehnoredactare RODICA ELENA LUPU
 Coperta RODICA ELENA LUPU
..............................
Este îndeobşte cunoscut că scriitorul se confundă într-un grad foarte înalt cu opera sa.
Pentru ca personalitatea lui să fie distinctă, trebuie avute în vedere, pe lângă dimensiunea fizică şi cea socială, dimensiunea etico-morală şi spirituală, dar şi cea calitativă, în care Iubirea se află pe treapta cea mai înaltă.
Dacă una dintre ele nu este îndeajuns reprezentată, omul nu este întreg. Îi lipseşte mereu ceva şi va fi veşnic nemulţumit.
De aceea, omul trebuie să aibă ca ţintă principală şi ţel final, desăvârşirea personalităţii lui, în toate aspectele vieţii.
La Elena Buică, toate aceste dimensiuni îşi găsesc expresia fericită în imaginea unui chip blând, a unei voci calde, a unui suflet cât se poate de încăpător şi a unei conştiinţe demne de un român autentic.
 Hotărârea de a-i oferi o proprie oglindă în care să-şi reflecte, nu numai trăsăturile fizice, nu numai gesturile, dar şi armăturile sinelui izvodite în opera sa, de o sinceritate absolută şi de o înaltă ţinută artistică, am luat-o împreună. Ea va depune mărturie pentru omul Elena Buică, acum şi aici, acolo şi dincolo.

Cezarina ADAMESCU