Powered By Blogger

duminică, 19 aprilie 2020

Rodica Elena Lupu - Salina Turda




Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină se făce prin noua și moderna intrare din centrul turistic

Salina Turda – Un adevarat muzeu al mineritului in sare din Transilvania
Depunerea formaţiunilor cu sare din bazinul Transilvaniei, a avut loc în Badenianul mediu Wielician; vârsta absolută atribuită depozitelor salifere din Transilvania, este de 13,6…13,4 milioane ani. Sedimentarea sării a avut loc în bazine marine izolate, în condiţii de climat cald şi relativ umed, cu slabe tendinţe de aridizare, pe fondul unei subsidenţe active. Evoluţia tectonică ulterioară a bazinului a determinat formarea de cute alungite orientate aproximativ N-S, dispuse în estul, respectiv vestul depresiunii Transilvaniei, în axul cărora este cantonată sarea, sub forma unor sâmburi ce ajung până la suprafaţă.
Zăcământul de sare de la Turda aparţine aliniamentului de vest, care se dezvoltă începând din Maramureş, în nord, până în zona Sibiului, la sud. Aceluiaşi aliniament îi aparţin şi zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureș.





Simina, Ana-Maria, Rodica Elena Lupu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu