Powered By Blogger

marți, 21 aprilie 2020

Rodica Elena Lupu - Atena, Salonic - Grecia

Rodica Elena Lupu - Ansamblul Acropolei este unul dintre cele 
mai cunoscute monumente arhitecturale ale Greciei. 
El constituie simbolul maretiei artei greceşti din perioada Clasicismului. 
Oraşul a împrumutat numele zeitei Atena, 
care simbolizează in mitologia greacă inţelepciunea. 
Legenda spune că zeita Atena şi zeul Ares au descoperit oraşul, 
apoi s-au certat pentru a pune stăpânire pe ef. Ares 
a oferit locuitorilor un cal pentru război, dar Atena 
a îmblânzit calul şi le-a dăruit măslinul. 
În Atena există foarte multe monumente, 
dar cel mai important este Acropola, 
numele provenind din cuvintele greceşti akros („ridicat”) 
şi polis („oraş”) şi înseamnă „oraşul de sus”.

Rodica Elena Lupu - Cariatide. Acropola. Atena.
Rodica Elena Lupu - Odeonul lui Herodes Atticus este o structură de teatru romană de piatră situată pe versantul sud-vestic al Acropolei Atenei, Grecia. Clădirea a fost finalizată în anul 161 d.Hr. și apoi renovată în 1952-1953.
Rodica Elena Lupu - Atena, orașul văzut de pe Acropola, Atena
Pe Acropolă o pisică a venit la mine
Rodica Elena Lupu - Salonic, denumit și Selânik, Salonika sau Salonica, este al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea greacă Macedonia Salonic
Rodica Elena Lupu - Salonic. O plimbare de seară pe faleza dominată de statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon… Realizată în 1973 de sculptorul Evangelos Moustakas, monumentul a fost montat în 1974 și de atunci, legendarul cuceritor, turnat în bronz, veghează asupra orașului, orașul său.
Rodica Elena Lupu - Turnul Alb este simbolul Salonicului și este mărturia vie a toleranței religioase de aici și a încercărilor de a repara greșelile trecutului. În 1826 sultanul Mahmud al 2 – lea a ordonat uciderea tuturor soldaților creștini care fuseseră trecuți la islamism forțat, acuzându-i de lipsă de loialitate. În 1913, când grecii au recâștigat orașul Salonic, au luat decizia de a vopsi în Alb turnul orașului ca simbol al purificării. Este  nu doar un monument istoric, priveliștea asupra golfului pe care o oferă terasa turnului este minunată. 
Rodica Elena Lupu - Inima oraşului este chiar piaţa numită după celebrul filosof grec, Aristotel. Cu o arhitectură superbă şi deschidere la golful Termaikos, în Piaţa lui Aristotel se adună toţi localnicii, fie ei tineri sau bătrâni, oameni de afaceri sau turişti, nu doar pentru a vorbi despre filosofie, ci și pentru cea mai bună cafea grecească sau a sta şi a admira împrejurimile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu