Powered By Blogger

luni, 22 iunie 2015

ROMA - RODICA ELENA LUPU - ARCUL LUI CONSTANTIN


"Aproape de Colosseum, pe drumul pe care împaraţii romani îşi desfăşurau procesiunile triumfale, se află cel mai mare arc de triumf din Roma, rămas în picioare din antichitate. Este Arcul lui Constantin, ridicat de senat în cinstea acestuia după victoria sa de la podul Milvius, împotriva lui Maxentiu. Evenimentul se întâmpla la începutul secolului al IV-lea al erei creştine. 
Patru dintre basoreliefurile de pe acest arc înfăţişeaza scene de luptă dintre daci şi romani. Trecuseră deja două secole de la aceste lupte, dar ele, se pare, mai dăinuiau în memoria romanilor. Se consideră că aceste basoreliefuri făceau parte, iniţial, dintr-un monument al lui Traian, apoi au fost refolosite la monumentul lui Constantin. Capul lui Traian din aceste scene a fost înlocuit cu cel al lui Constantin, dar dacii nu au putut fi înlocuiţi. 
Dar, fapt şi mai tulburător, pe cele opt coloane corintice cu care este ornat arcul, patru pe o parte şi patru pe cealaltă parte, se află opt statui colosale de daci. Aceste statui impresionante străjuiesc arcul la o înălţime de aproape 25 de metri. Patru dintre ele reprezintă nobili daci, iar celelalte patru, oameni de rând, fără căciuli. Cu toţii au o atitudine demnă, au capetele uşor aplecate şi mâinile împreunate. Au bărbi falnice, pletele le flutură liber sau se scurg de sub căciuli. Mantiile, ornate cu franjuri pe margini, sunt prinse pe un umăr şi le ajung până la călcâie. Pantalonii sunt stranşi la glezne, în picioare au opinci.Privind în sus, către ei, ai impresia că se uită la tine cu blândeţe şi înţelegere, dar, în acelaşi timp, scrutează zarea, până dincolo de mări şi ţări, în Dacia lor. 
Statuile provin, cu siguranţă, tot din Forul lui Traian. Fie împodobeau arcul lui Traian, fie alte monumente din acest for. Dar ce caută niste statui de daci pe un monument ridicat la două secole după epoca lui Traian? Reprezentau oare dacii modelul de duşman greu de înfrânt, devenit un simbol, un stereotip? Sau figurile pline de demnitate şi înţelepciune ale celor opt daci glorificau, din contră, măreţia împăratului triumfător? Indiferent de răspuns, dacii din Roma par învingători, nu învinşi.
Colosseum-ul este cel mai bun loc pentru a admira, de la înălţime, chipurile scăldate de eternitate ale dacilor de pe Arcul lui Constantin.
" MARE ENCICLOPEDIE A GETO DACILOR




22 de comentarii:

  1. Va multumim, deosebita postare, deosebita prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca asa mi se pare ca imaginea este reala!
    Te sarutam!😮

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Enciclopedia Geto Dacilor... Si eu pe voi si va imbratisez cu drag!

      Ștergere
  3. Mi se pare o imagine reala..
    Te sarut draga mea!😮

    RăspundețiȘtergere
  4. Deosebit! Istoria! Frumoasa vacanta, urmarim cu placere tot ce ne daruiti, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deosebite randuri cu privire la daci! Toate cele bune, cu pretuiire!

    RăspundețiȘtergere
  6. Deosebit! Felicitari, Rodica, te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Deosebit, cu drag va urmarim si va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. Deosebite randuri si imagini! Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe urmele istoriri noastre, felicitari!

    RăspundețiȘtergere