Powered By Blogger

sâmbătă, 13 iunie 2015

LANSARE DE CARTE - A SCRIE IN LIMBA ROMÂNĂ ESTE O DATORIE - LAURA NICULESCU



Excelentă lansare! Vă scriu din dorinţa de a vă felicita pentru o după-amiază marcată prin frumuseţea cuvântului, a versului, într-o paletă vastă de sentimente şi stări, o zi specială, cu emoţii, în spiritul generozităţii, al simţirii şi imaginaţiei, un melanj de frumos, romantism şi pasiune, într-o atmosferă extrem de plăcută. Admirabil, cu respectul cuvenit pentru aceia care trăiesc o viaţă cu nevoia de a dărui frumosul. Frumosul nu se dăruieşte uşor, ci cu mari sacrificii. „Tot ce este frumos poartă în sine sămânţa suferinţei şi a jertfei” (Grigore Vieru). Dar, iată, chiar şi-n ziua de astăzi, atunci când există dorinţă, voinţă, determinare, constanţă, bunătate şi iubire, se găsesc resursele, timpul, mediul, spaţiul potrivit pentru a dezvălui frumuseţea cuvântului. Contextul, în prestigioasa librărie Mihai Eminescu, a fost acela al fraternităţii între aceia care simt la fel. Şi cât de frumos se leagă vorbele între ei. Slujitorii artei ştiu cum sau, mai bine zis, găsesc încă forţa să păstreze şi să protejeze puterea cuvântului, nepreţuitul tezaur al limbii noastre, şi asta nu se poate face decât prin însăşi opera lor - scriind.

Spunea cineva: Nu noi alegem poezia, poezia ne alege. Ori nu oricine poate scrie poezie. Viaţa este o inspiraţie. Iar noi, indiferent de vârstă, trăim într-o permanentă căutare a cuvântului potrivit şi-ntr-o continuă educare. Arta este o ocnă.

Maestrul Vieru spunea acelaşi lucru: 

„Mi-am pierdut somnul tot căutând cuvîntul potrivit. Plec zilnic după câştig în minele de aur ale graului matern. Îmi place să declar că mă prenumăr printre cei care se frământă, se zbat în căutarea cuvîntului potrivit, printre cei care tind să lege sănătos verbul în frază, înţelegînd că a vorbi sănătos limba mamei... este o datorie - una dintre cele mai patriotice.”
Da, a scrie în limba română este o datorie - una dintre cele mai patriotice, dar şi un act de mare curaj.

Nu din dorinţa de a suna pretenţios, dar momentele, prezentate secvenţial de maestrul Octavian Ursulescu, alternate prin exprimarea unor opinii/recenzii din partea unor autori şi critici literari de marcă, ornamentate sensibil prin versurile recitate de d.voastră, in primis prin lansarea propriei cărţi, şi de artistul Paul Surugiu - Fuego, prieten drag, care v-a fost alături, au conturat acest proiect, reuşit - prin excelenţă. 

Fiecare moment din viaţă îşi găseşte un loc şi o interpretare în noi. Ceea ce este important, până la urmă, este pacea de apoi din inima celui participant, a bucuriei de a ţine în braţe mărturia cuvântului - cartea, semn că timpul petrecut acolo a avut un preţ de suflet.

Eu asta am făcut. Am cumpărat cartea. Astăzi am citit-o. Acum i-am terminat lecturarea şi m-am apucat să vă scriu pentru a vă mulţumi şi pentru a vă felicita pentru această excelentă realizare, o investiţie, de-a lungul întregii opere, în cuvântul expresiv, o lucrare plină de originalitate, aducătoare de linişte, de noi înţelesuri şi de împlinire prin frumos.

Eu pentru asta vă mulţumesc, Rodica Elena Lupu, cu toată preţuirea mea,

Laura Niculescu

17 comentarii:

  1. Frumoase randuri! Am fost alaturi de voi, cu drag! A fost o lansare deosebita, ganduri bune, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va iubim, va pretuim, cu drag am fost cu gandul alaturi de dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciem activitatea dumneavoastra literara si culturala, cu pretuire! Succes in continuare, alaturi de astfel de oameni minunati!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu drag si aleasa pretuire pentru tot ce ne daruiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo Rodica, sincerele noastre felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Laura pentru minunatele tale cuvinte, pentru gandurile tale bune si nu in ultimul rand pentru ca ai fost alaturi de noi la aceasta manifestare culturala. Cu drag si aleasa pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumim, o manifestare culturala cum numai dumneavoastra stiti organiza! Cu drag va urmarim doamna Rodica!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tot ceea ce scrieti ne incanta, va multumim ca existati!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu respect pentru tot ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere