Powered By Blogger

miercuri, 31 iulie 2013

TIMPUL JUDECĂ ŞI PLĂTEŞTE - roman - RODICA ELENA LUPU


http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/Timpul%20judeca%20si%20plateste%20de%20Stefan%20Dumitrescu%20-%20recenzie.htm

TIMPUL JUDECĂ ŞI PLĂTEŞTE,
SAU UN ROMAN SPECTACULOS ŞI BAROC,
UN ROMAN CARE RĂMÂNE ÎN MEMORIA CITITORULUI

PRIN UNICITATEA ŞI BOGĂŢIA LUI
       Există romane care în primul rând te uimesc şi te intrigă, îţi atrag atenţia într-un mod imperios şi inefabil în acelaşi timp. Un roman care se citeşte greu, datorită densităţii şi bogăţiei semantice a elementelor, simbolurilor, ideilor pe care le conţine, care în timpul lecturii te ţine strâns legat de el, ca să te obsedeze apoi mult timp, este romanul anunţat în titlu, şi asupra căruia ne aplecăm în această cronică literară. Un roman care va rămâne apoi în memoria cititorului prin unicitatea sa, prin calitatea de a fi un roman altfel decât celelalte, chiar dacă la viaţa ta ai o experienţă bogată, ai cunoştinţe vaste despre această specie  Un asemenea roman este romanul doamnei Rodica Elena Lupu, „Timpul judecă şi plăteşte„ (apărut la editura Anamarol, Bucureşti, în anul 2004), un roman baroc, de o complexitate care te impresionează, construit cu o artă infinetizimală, cu un conţinut şi cu o bogăţie de elemente ordonate arhitectural admirabil - gândul te duce la romanul  „Iosif şi fraţii săi”, a lui Thomas Mann).
         Romanul doamnei Rodica Elena Lupu este unul care pune la grea încercare pe orice critic literar. (...) Romanul acesta minunat, ca o biserică uriaşă, ca un templu modern şi arhaic totodată, este asemenea unui pom uriaş care face un munte de poame, ameninţat să se prăbuşească sub propria sa sete de creaţie, sub grămada imensă de roade. Încă un roman valoros, de rezistenţă, al autoarei Rodica Elena Lupu, una dintre cele mai talentate prozatoare contemporane.

                                                                                                       Prof. Ştefan Dumitrescu
Scriitor, dramaturg, critic literar
Biroul de Viitorologie Bucureşti

12 comentarii:

  1. Un roman care m-a captivat. Asa sunt de fapt toate romanele dumnevoastra. O zi buna si astept urmatorul roman. Cu aleasa pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati redat sufletul romanesc intr-un mod deosebit in acest roman. M-ati impresionat! Toate cele bune stimata doamna, astept alte romane la fel de minunate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cronica prof. Stefanescu este deosebita. Am citit romanul tau care m-a impresionat, esti un bun psiholog, excelezi in proza! Felicitari si cat mai multe astfel de carti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un roman care trebuie citit, spune multe si interesante sunt faptele prezentate, un roman de suflet, o profunda analiza a sufletului romanesc. va multumesc si va doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit acest roman care ne-a captivat. Mai stiti ceva despre acel baiat? Daca scrieti volumul doi tare am vrea sa il citim si noi.Cu aleasa pretuire familia Radu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un roman care te captiveaza, un roman psihologic, un adevarat roman care prezinta realitatea romaneasca. Astept urmatorul roman Rodica, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit caretea este foarte interesanta! Felicitari doamna scriitoare!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poet si prozator! Felicitari stimata doamna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit acest roman este deosebit! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesant roman! Felicitari! Asa este, timpul judeca si plateste...

    RăspundețiȘtergere