O poetă și prozatoare de mare talent – Rodica Elena Lupu
Publicat: luni, 23 septembrie 2019Disponibl: https://ultima-ora.ro/o-poeta-si-prozatoare-de-mare-talent-rodica-elena-lupu/
Și, să nu uităm, în egală măsură editoare de mare valoare, la editura sa, Anamarol, apărînd pînă în prezent, între sute de titluri, opere semnate de Paul Goma, Ion Brad, Ion Dodu Bălan sau Radu Cîrneci. În ceea ce privește creația proprie, Rodica Elena Lupu, căci despre dînsa este vorba, se poate lăuda cu peste 80 de cărți, cifră ce o plasează în topul scriitorilor români.
Se bucură de popularitate, are publicul său, dovadă că și de această dată sala de la subsolul Librăriei ”Mihai Eminescu” a fost arhiplină. Cu această ocazie Rodica Elena Lupu și-a lansat volumul de poezie ”Azi ca prin vis” (din care au citit cîțiva dintre cei prezenți, între care actrița Doina Ghițescu) și romanul ”Mamă și iubită”.
Despre acesta din urmă, prof. Maria Petrescu, scriitoare și sociolog, a făcut cîteva observații foarte pertinente, cităm: ”Romanul ”Mamă și iubită” al doamnei Rodica Elena Lupu este povestea de viață, reală, a unui personaj din Cluj.
Faptul că a ales această localitate, știind că autoarea este din Ardeal, m-a trimis imediat cu gîndul la faptul că eroii au făcut parte din viața domniei sale. Scrisă cu un limbaj simplu, colocvial, ușor de citit, fără să mă trimită să consult dicționarul, cartea m-a ținut aproape de la prima la ultima pagină, vraja ei nu s-a destrămat – o carte de dragoste care vizează un public larg și nu doar o mînă de intelectuali, genul de roman care te ține în priză pînă la final.
O carte echilibrată din toate punctele de vedere-construcția personajelor, acțiune, limbaj, dialog, cu o curgere firească a frazelor, o carte vie, pe care am trăit-o ca și cum povestea ar fi a mea.
Romanul începe de fapt cu o concluzie: ”Femeile, da, femeile trebuie să fie credincioase bărbatului, harnice, bune gospodine în bucătărie, amante în pat și doamne în societate”. Însă romanul de față o face pe femeie să strălucească, chiar dacă uneori viața îi este condiționată de ceilalți. Romanul reface o lume reală, adevărată, cu clipe pe care uneori le ignorăm, dar pe care de acum încolo le vom putea lua cu noi oriunde.
”Mamă și iubită” prezintă o lume cu drame și bucurii, spaime și speranțe deopotrivă, nuanțînd sentimente omenești extrem de diverse. Odată cu concluzia finală, ”Greșelile ne aparțin nouă!”, ieșirea din roman te face să fii mai atent la lumea din jur. Iar fraza de încheiere este definitorie: ”Nimic nu este întîmplător, sunt sigură că fiecare se naște cu un destin gata stabilit de cineva de sus, care reglează niște conturi, că traseele noastre, atît în dragoste, cît și în carieră, sunt prestabilite, iar dacă se întîmplă răutăți, tot acel om sau alții a intervenit în acel destin”.
Am fost mereu onorat și mi-a făcut plăcere să iau parte la asemenea lansări de carte, adevărate acte de cultură cu care ne întîlnim tot mai rar, din păcate. Aceasta și din pricina faptului că participanții sînt toți oameni de mare calitate, iubitori de carte sau ei înșiși implicați în fenomenul literar.
Astfel, la această dublă lansare au luat cuvîntul despre autoare prof. dr. Dan Bodea, George Corbu (președintele Asociației Epigramiștilor din România), dr. Iuliana Aldea, scriitoarele Carmen Dumitrescu, Maria Niculescu și Simona Tănăsescu.
Neobosită, Rodica Elena Lupu ne invită în această săptămînă, joi 26 și vineri 27 septembrie, în ambele zile de la ora 17,00 la Biblioteca Metropolitană, la alte evenimente editoriale.
La cel dintâi anticipăm o afluență mare de participanți, întrucît pe afiș apare, ca prezentator, bunul prieten al scriitoarei, artistul de uriașă popularitate Paul Surugiu-Fuego, cîntăreț, compozitor, actor, textier, regizor, căruia Rodica Elena Lupu i-a scris versuri pentru multe cîntece.
Octavian URSULESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu