Și, să nu uităm, în egală măsură editoare de mare valoare, la editura sa, Anamarol, apărînd pînă în prezent, între sute de titluri, opere semnate de Paul Goma, Ion Brad, Ion Dodu Bălan sau Radu Cîrneci. În ceea ce privește creația proprie, Rodica Elena Lupu, căci despre dînsa este vorba, se poate lăuda cu peste 80 de cărți, cifră ce o plasează în topul scriitorilor români.
Se bucură de popularitate, are publicul său, dovadă că și de această dată sala de la subsolul Librăriei ”Mihai Eminescu” a fost arhiplină. Cu această ocazie Rodica Elena Lupu și-a lansat volumul de poezie ”Azi ca prin vis” (din care au citit cîțiva dintre cei prezenți, între care actrița Doina Ghițescu) și romanul ”Mamă și iubită”.
Despre acesta din urmă, prof. Maria Petrescu, scriitoare și sociolog, a făcut cîteva observații foarte pertinente, cităm: ”Romanul ”Mamă și iubită” al doamnei Rodica Elena Lupu este povestea de viață, reală, a unui personaj din Cluj.
Faptul că a ales această localitate, știind că autoarea este din Ardeal, m-a trimis imediat cu gîndul la faptul că eroii au făcut parte din viața domniei sale. Scrisă cu un limbaj simplu, colocvial, ușor de citit, fără să mă trimită să consult dicționarul, cartea m-a ținut aproape de la prima la ultima pagină, vraja ei nu s-a destrămat – o carte de dragoste care vizează un public larg și nu doar o mînă de intelectuali, genul de roman care te ține în priză pînă la final.
O carte echilibrată din toate punctele de vedere-construcția personajelor, acțiune, limbaj, dialog, cu o curgere firească a frazelor, o carte vie, pe care am trăit-o ca și cum povestea ar fi a mea.
Romanul începe de fapt cu o concluzie: ”Femeile, da, femeile trebuie să fie credincioase bărbatului, harnice, bune gospodine în bucătărie, amante în pat și doamne în societate”. Însă romanul de față o face pe femeie să strălucească, chiar dacă uneori viața îi este condiționată de ceilalți. Romanul reface o lume reală, adevărată, cu clipe pe care uneori le ignorăm, dar pe care de acum încolo le vom putea lua cu noi oriunde.
”Mamă și iubită” prezintă o lume cu drame și bucurii, spaime și speranțe deopotrivă, nuanțînd sentimente omenești extrem de diverse. Odată cu concluzia finală, ”Greșelile ne aparțin nouă!”, ieșirea din roman te face să fii mai atent la lumea din jur. Iar fraza de încheiere este definitorie: ”Nimic nu este întîmplător, sunt sigură că fiecare se naște cu un destin gata stabilit de cineva de sus, care reglează niște conturi, că traseele noastre, atît în dragoste, cît și în carieră, sunt prestabilite, iar dacă se întîmplă răutăți, tot acel om sau alții a intervenit în acel destin”.
Am fost mereu onorat și mi-a făcut plăcere să iau parte la asemenea lansări de carte, adevărate acte de cultură cu care ne întîlnim tot mai rar, din păcate. Aceasta și din pricina faptului că participanții sînt toți oameni de mare calitate, iubitori de carte sau ei înșiși implicați în fenomenul literar.
Astfel, la această dublă lansare au luat cuvîntul despre autoare prof. dr. Dan Bodea, George Corbu (președintele Asociației Epigramiștilor din România), dr. Iuliana Aldea, scriitoarele Carmen Dumitrescu, Maria Niculescu și Simona Tănăsescu.
Neobosită, Rodica Elena Lupu ne invită în această săptămînă, joi 26 și vineri 27 septembrie, în ambele zile de la ora 17,00 la BibliotecaMetropolitană, la alte evenimente editoriale.
La cel dintâi anticipăm o afluență mare de participanți, întrucît pe afiș apare, ca prezentator, bunul prieten al scriitoarei, artistul de uriașă popularitate Paul Surugiu-Fuego, cîntăreț, compozitor, actor, textier, regizor, căruia Rodica Elena Lupu i-a scris versuri pentru multe cîntece.
În debutul volumului, autoarea se arată preocupată de a descrie,
în termeni poetici, manifestări ale naturii –
şi acest lucru îi reuşeşte foarte bine -,
mizând însă şi pe un plan ascuns, aparent secundar:
atât stihiile, cât şi liniştea desăvârşită sunt la fel
a sufletul şi viaţa omului, într-o alternanţă continuă,
de la naştere şi până la moarte, într-un proces de desăvârşire
printr-un soi de ”eroziune” evolutivă (”Nori negri (…)
stârneau vârtejuri de praf/şi răbufniri de vânt/
ca la apropierea furtunii/din toiul verii” (”Zi de vară”), ”
Nu mai are/aspectul acela cenuşiu/şi amărât,/ci un fel de blândeţe/
sub diamantele de rouă;/păsările ciripesc/iar inima înalţă/
o rugă mută”(”Zori de zi”).
Această paralelă între existenţa umană şi natură, amintită de poetă
şi cu ocazia decriptării, pentru public, a sensurilor dictonului preferat,
”Tainele mării nu se cunosc de pe mal”, o regăsim pregnant
şi în alte poeme (ex. ”Toamna”: ”Trăiam un fel de regresiune/
în timp,/mi se părea că/devenisem din nou copil”),
iar în ”Amintire” – ”Când numele-mi va fi/doar amintire/
deschide cartea mea” găsim o chemare peste timp adresată
cititorului care va veni, un fel de misiune sacră a poetului
care îşi lasă slovele ca mărturie pentru eternitate.
Toate poeziile sunt străbătute de un fior liric autentic,
impresionează şi au un mesaj sincer şi peren: existăm în iubire,
prin iubire şi pentru iubire (vezi ”Suntem iubire” sau ”Dragoste”).
Surprinde, în poezia ”Sărut”, o formulare aparte:
Flăcări sacre/pâlpâind din miresme veşnice:/Eşti clipa mea de irealitate”,
metaforă cu iz transcendental, trimiţând la conceptul nemuririi sufletului
şi la aparenţa uneori înşelătoare a acestei lumi.
Versurile cu tentă meditativ-filosofică continuă şi în ”Chip neştiut”
(”În tăcerea eternă/ce dăinuie/prin ziduri albe… Dar liniştea/nu a început”.
Poeta este preocupată nu doar de frumuseţea naturii şi de puterea iubirii,
cântate în versuri de o frumuseţe aparte, ci şi de sensurile ascunse
le existenţei, de modul în care ne obţinem, prin existenţa terestră
şi parcurgerea încercărilor ei, ”paşaportul” către eternitate.
(Eternitate către care tindem, prin iubire, aşa cum se vede şi în ”Amprenta”:
„Ne sărută cerul/cu binecuvântare/şi totul cântă/peste taina albastră”).
Deşi majoritatea poeziilor sunt scrise în vers alb, cititorul va avea bucuria
să întâlnească şi unele cu o rimă perfect alcătuită, neforţată,
în poeme dintre care amintim: ”Ochii tăi”, ”Te aştept”, ”Suflet de femeie”,
”A ta icoană”, ”Iubită mamă”, ultimele două fiind creaţii deosebit
de sensibile, dedicate memoriei mamei autoarei.
Interogaţiile filosofice asupra sensului existenţial reapar,
poate cel mai pregnant, în minunatul poem ”Cine sunt eu?”
(”Ce am făcut cândva/Astăzi nu mai sunt/Iar ce sunt azi îmi pare rău/
că nu am fost mereu”).
În viziunea autoarei (şi nu numai), imprevizibilul
şi misterul fac parte din însăşi natura existenţei umane,
orice ”programare” fiind inutilă: ”Dacă vrei să-L faci/pe Dumnezeu să râdă/
povesteşte-i/planurile tale” (”Azi, ca prin vis” – poezie ce dă şi titlul volumului).
”Arta nu este o oglindă/este un ciocan/pe care-l foloseşti/
ca să-i dai formă”, scrie poeta în ”Arta”, revelând astfel celor ce încă
nu descifraseră acest sens că arta transfigurează realitatea,
este ca o daltă a unui sculptor de geniu care face dintr-o bucată
de marmură (albă, pură, superbă, dar fără contur) o creaţie aproape vie.
Un volum plăcut, emoţionant şi surprinzător,
atât de necesar în timpuri în care această artă nobilă
care este poezia nu primeşte întotdeauna preţuirea cuvenită.
La Librăria Eminescu, din Capitală, a avut loc, sâmbătă, 14 septembrie, lansarea volumelor ”Azi, ca prin vis…” (versuri) şi ”Mamă şi iubită” (roman), de Rodica Elena Lupu.
Mai cunoscută în calitate de editor, dânsa a publicat nume sonore ale literaturii române, precum Dumitru Popescu, Ion Brad, Ion Dodu Bălan, Radu Cârneci şi mulţi alţii, făcând astfel, după cum au remarcat şi vorbitorii, un imens serviciu culturii româneşti, dar a avut bunătatea şi, aş zice, chiar îndrăzneala de a propune publicului şi poeţi sau scriitori debutanţi sau mai puţin cunoscuţi.
Lansarea a avut loc într-un cadru restrâns, intim, însă importanţa evenimentului nu poate fi trecută cu vederea, fiind remarcată de cei prezenţi, şi suntem convinşi că şi cititorii care nu o cunosc pe doamna Rodica Elena Lupu vor avea o surpriză cât se poate de plăcută descoperind-o în aceste noi ipostaze, de poetă şi romancieră.
Noi pentru cei ce nu s-au intersectat încă cu ea, fiindcă este deja autoarea unui număr impresionant de volume, la cel de poezie intitulat ”Azi, ca prin vis…” lucrând, după cum mărturisea chiar dânsa, de 5 ani.
De altfel, cu umoru-i specific, binecunoscutul prezentator de televiziune şi jurnalist Octavian Ursulescu, care a prezentat volumele, a remarcat că s-ar putea spune că cei prezenţi în sală sunt ilegalişti, din cauză că nu a fost chiar o manifestare de anvergură, opinând, totodată, că realizările aduse în atenţia publicului de autoare sunt cu atât mai binevenite cu cât, în ultimii ani, poezia şi proza autohtone au adus în faţă şi unele creaţii de valoare îndoielnică. ”Poezia, din păcate, nu prea se mai vinde pentru că nici nu este popularizată corespunzător”, a opinat domnia sa, adăugând că, în anii tinereţii, era fascinat de literatură, dar azi ”fascinaţia (publicului, n.n.) a dispărut. Dragostea pentru literatură ar trebui cultivată. Rodica Elena Lupu face acest lucru”.
Prof. dr. Dan Bodea a relevat, cu distincţie, însemnătatea zilei în care a avut loc lansarea (n.r. – 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci), subliniind că această sărbătoare religioasă îşi pune obligatoriu amprenta asupra evenimentului şi amintind, şi în contextul în care librăria poartă numele marelui poet naţional, că acesta a avut onoarea de a-i fi citată opera de către doi papi (Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Francisc).
Cu vervă şi umor, dar şi cu seriozitate şi sublimă interpretare, când a fost cazul, a prezentat actriţa Doina Ghiţescu, o prezenţă tonică şi plină de energie, care a recitat din volumul ”Azi, ca prin vis” mai multe poezii, printre care şi ”Clipa”, iar către final a compus o scurtă şi reuşită epigramă, dedicată unei dispute care a avut loc între doamna Lupu şi un confrate.
Au mai luat cuvântul Maria Petrescu, scriitor, George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, Simona Tănăsescu, (soţul ei, dr. Tănăsescu, a făcut coperta cărţii de poezii), Carmen Dumitrescu, scriitor, Maria Niculescu, poet. A fost prezent la lansare poetul Armand Blesi din Italia, căruia autoarea i-a dăruit două volume cu poezii în română/italiană și Clipa, volum tradus în 21 de limbi.