Powered By Blogger

marți, 29 ianuarie 2019

Rodica Elena Lupu - Seară de vis împreună cu Carmen Rădulescu şi prietenii - 29 ianuarie 2019 - Sala de Marmură, Cercul Militar, Bucureşti


Carmen Rădulescu şi Rodica Elena Lupu

Rodica Elena şi Carmen cu fiul, pilotul Sorin Oprea şi nora

Rodica Elena şi Carmen cu fiul, pilotul Sorin Oprea şi nora, impresara Elena Iacovlev-Manole, cu soţul, fiul şi nora







Roxana si gral. Cătălin Zisu, Rodica Elena şi Carmen

Carmen, Teodor C. Rada, Rodica Elena

Carmen, compozitorul Cristian Faur, Rodica Elena

Vasi Cărăbuţ, Teodor C. Rada, Rodica Elena Lupu

Rodica Elena Lupu şi Silvia Dumitrescu



 

Sala de Marmură poate fi considerată una dintre cele mai reuşite realizări ale arhitecturii româneşti a interioarelor. Sala este o capodoperă în stil clasic, împodobită cu vitralii, ferestre arcadate, oglinzi din cristal, lampadare şi basoreliefuri. Sala este accesată de Scara de Onoare străjuită de o impresionată lucrare de artă, "Gornistul", reproducere după Nicolae Grigorescu realizată de Bella Kromer. Coloane corintice de marmură susţin o boltă amplă, bogat ornamentată cu motive florale sau geometrice, dominate de elemente simbolice militare. Motivele decorative care se regăsesc atât în amplul hol ce precede Sala de Marmură, cât şi în perimetrul sălii sunt de inspiraţie antică, stilizate în stilul neoclasic francez. Săbii, scuturi, stilete, lănci, săgeţi, victorii înaripate, zeităţi ale războiului şi dreptăţii, toate fac trimitere la mediul militar. La extremităţile sălii se găsesc câte două perechi de statui - cariatide, reprezentâd probabil pe Atena şi Marte, ce susţin consolele cu capiteluri ionice. Des întâlnite în arhitectura greacă, cariatidele sunt coloane personificate sub forma unor siluete feminine, ce susţin graţios greutatea balcoanelor pentru orchestră.  Atlanţii reprezintă echivalentul masculin al cariatidelor, iar numele lor vine de la titanul Atlas, din mitologia greacă, cel care susţine greutatea cerului pe umerii săi pentru eternitate. Finisajele sunt din marmură românească de Ruşchiţa şi stuccomarmură pentru coloane şi statui. Pardoseala este realizată din parchet de stejar cu intarsii de mahon în motive geometrice.  

Sala de Marmură a fost destinată de la început celor mai importante ceremonii, primirii de înalţi demnitari, întalniri protocolare şi loc de organizare a faimoaselor baluri de altădată. De la delegaţiile străine primite în anii 1920, conduse de mareşalul Ferdinand Foch, generalul Henri Mathias Berthelot sau amiralul John Robeck Baronett, până la actualele vizite oficiale ale miniştrilor apărării şi ale şefilor de stat major din aproape toate ţările lumii, ambasadori şi personalităţi N.A.T.O.şi U.E., Sala de Marmură a strâns, între zidurile sale, multe  pagini de istorie diplomatică. Acum este utilizată pentru ceremonii, congrese, conferinţe, recepţii, dineuri, concerte şi baluri.
O seară minunată, o minunată amintire alături de prieteni buni, adevăraţi prieteni!
Mulţi ani nouă,, două bune prietene, născute în zodia Vărsător! 
Cu aleasă preţuire, Carmen!

8 comentarii: