Powered By Blogger

marți, 9 octombrie 2018

Rodica Elena Lupu - Veneţia...


Veneția este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale. Veneția este capitala provinciei cu același nume și număra 264.534 locuitori. Întregul oraș a fost declarat în 1979 patrimoniu al umanității de către UNESCO.
Se vorbeste mult despre Venetia, iar parerile celor care au fost pentru prima data in orasul canalelor exprima ori surprinderea pozitiva ori, dimpotriva, dezamagirea. Pe de o parte, ai putea crede ca s-a scris si s-a spus destul despre Venetia de-a lungul timpului, astfel incat oamenii nu mai pot fi surprinsi cu nimic, iar pe de alta, multe din cele scrise sau spuse sunt atat de romantate incat se pierd din vedere niste lucruri de baza pe care toata lumea ar trebuie sa le stie inainte de a ajunge acolo.
Notiunea potrivit careia Venetia este un oras in care canalele miros puternic in mod regulat este una invechita. Poti sa te afli acolo in mijlocul iernii reci si umede si tot sa gasesti Piata San Marco super-aglomerata. Venetia e o insula, dar  nu e vorba de o singura insula, ci de un puzzle complicat, alcatuit din 117 insule separate de canale. A intelege pe ce insula te afli la un moment dat este aproape imposibil, dar Slava Domnului lucrul asta nu e asa important, deoarece trecerea de pe una pe alta se face cu usurinta, mergand in zig-zag pe nenumaratele poduri mici. Marele Canal formeaza cea mai mare si notabila impartire intre insule, dar fiecare canal, oricat de mic ar fi, se transforma in granita unei insule venetiene. Exista sase sestieri in Venetia – Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, San Marco si Castello. Adresele in Venetia iti ofera numarul cladirii si numele cartierului – dar de obicei, nu pomenesc nimic despre… numele strazii.

A consemnat Rodica Elena Lupu
din VACANŢE, vacanţe...Drumuri printre amintiri
vol. 1, Editura ANAMAROL, 2004

8 comentarii: