Powered By Blogger

luni, 19 februarie 2018

POEZIA NU MOARE, articol semnat de Octavian Ursulescu astazi in ULTIMA ORĂ - Cotidianului Independent ULTIMA ORĂ i s-a conferit DISTINCŢIA CULTURALĂ a ACADEMIEI ROMÂNE

Poezia nu moare! 

 Rodica Elena Lupu este nu numai o poetă foarte valoroasă, ci și o preferată a compozitorilor și interpreților de muzică ușoară. Paul Surugiu Fuego a compus și interpretat multe melodii pe versurile ei, Marius Cristi Popa a compus cîntece încredințate unor soliști cum ar fi Ileana Șipoteanu sau Gabriel Dorobanțu, iar Francisc Reiter pentru o altă artistă respectată, Ioana Sandu.
Ar fi, să spunem, aspectul ce ține de imaginea publică, fiindcă în această ipostază a fost revelată marelui public, îndeosebi prin participarea ei la emisiunea ”Familia Favorit” de la Favorit TV a lui Paul Surugiu Fuego. Sensibila poetă a publicat zeci de cărți de poezie, memorialistică, jurnalistică, o biografie a lui Fuego, dar în egală măsură este o editoare de clasă. La editura pe care o conduce, Anamarol, a tipărit sute de cărți (cifra nu este nicidecum exagerată), punîndu-se în slujba colegilor ei care doresc să-și reunească creațiile în volum, nu o dată ea ocupîndu-se și de grafică sau tehnoredactare.
Cu mai bine de un an în urmă a lansat la Librăria ”Mihai Eminescu”, în prezența autorilor, volume antologice din creația reputaților Ion Brad, Radu Cârneci, Ion Dodu Bălan, iar în zilele următoare este anunțată, la aceeași librărie, lansarea a nu mai puțin de 30 de volume-antologie de poezie și proză! În aceste rînduri vreau însă să mă refer la alt eveniment al editurii Anamarol, petrecut săptămîna trecută – a se observa fervoarea activității de editoare a Rodicăi Elena Lupu.
Astfel, am participat la reeeditarea, după 30 de ani, a volumului de poezie al Rodicăi Elena Lupu, apărut atunci la editura Dacia din Cluj-Napoca, ”Solitar”, poemele din cuprinsul acestuia fiind elogiate de conf. univ. dr. Dona Tudor, de realizatoarea TVR Niculina Merceanu și de poetul George Corbu, președinte al Uniunii epigramiștilor din România.
Cu aceeași ocazie au fost lansate nu mai puțin de cinci cărți de poezie aparținînd unui poet plin de har, Zamfir Dan Anghel, al cărui talent a fost subliniat, în intervențiile lor, de Evelyne Croitoru, Alina-Maria Stârcea, Elena Armenescu. Între invitații cunoscuți i-am zărit în sală pe Marin Voican Ghioroiu, scriitor și compozitor, Gheorghe Palcu, realizator TVR și interpret de folclor, Dan Bodea. Din creația celor doi poeți au recitat, cu grație și inspirație, valoroșii actori Magda Băcescu și Ștefan Apostol.
 Iată așadar cum, sub ”stindardul” harnicei edituri Anamarol, purtat triumfal pe un cal alb de Rodica Elena Lupu, ”armatele” scriitorilor români își strîng rîndurile, ca în ”Stăpînul inelelor”, pornite să cucerească, sub semnul literaturii de calitate, noi și noi cetăți asediate fără succes de alții! Firește, pe metereze așteaptă cititorii care încă mai cred în poezie și mai ales în slova tipărită. Din păcate, tot mai puțini…dar mai fideli.
Octavian URSULESCU
Diponibil: https://ultima-ora.ro/poezia-nu-moare/

8 comentarii:

  1. Cu aleasa pretuire! Multumesc Octavian Ursulescu, prieten bun si drag!
    Totodata le multumesc inca o data celor care fizic au fost alaturi de noi sau ne-au insotit cu gandul.

    RăspundețiȘtergere
  2. RESPECT ȘI PREȚUIRE, OCTAVIAN URSULESCU !

    RăspundețiȘtergere
  3. Niciodata, poezia e nemuritoare, admiratie Octavian Ursulescu! Felicitari autorilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveti dreptate, niciodata poezia nu va muri! Succes in continuare, tuturor, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere