Powered By Blogger

luni, 7 martie 2016

RODICA ELENA LUPU - COSTA BLANCA - ALICANTE



ALICANTE
Așezarea a fost întemeiată de greci, care în secolul 4 î Hr. au ridicat pe unul dintre dealurile din apropiere colonia Leukon Teijos (Orașul Luminii), botezată mai apoi Akra Leuke (Muntele Alb sau Punctul Alb).
Așezarea a fost extinsă în secolul 3 î.Hr. de către cartaginezi, care au utilizat-o ca bază a comerțului maritim din apropiere de coastă. Alicante a căpătat o importanță economică și politică sporită abia pe vremea romanilor 218-201 î.Hr. La vremea aceea, aici funcționau ateliere de prelucrarea pietrei și hale unde se conserva peștele care lua ulterior drumul Italiei, Lucentum, numele dat de romani orașului, s-a dezvoltat încorporând coastele nordice ale muntelui Santa Barbara și zona cartierului Benalin din ziua de astăzi.

Spre deosebire de Valencia, istoria orașului Alicante a fost întotdeauna mai strâns legată de apă decât de uscat. Apărată numai de Castelul Santa Barbara, localitatea și-a concentrat toată atenția în direcția mării. Castelul Santa Barbara construit în secolul 14 de regele spaniel Flip al II-lea a fost precedat de citadela construită de mauri în secolul 8.
Alicante este una dintre cele mai vechi așezări umane de pe coasta spaniolă a Mării Mediterane. În istoria orașului un rol important a fost jucat de greci, de cartaginezi, de romani și de mauri.
Alicante a primit de la Ferdinand al II-lea Catolicul statutul de oraș. În 1691,Castelul Santa Barbara a fost asediat de francezi, iar în timpul Războiului Spaniol de Succesiune1701-1714 a fost ocupat temporar de austrieci. Războaiele napoleoniene au ocolit orașul, care în perioada ocupației Valenciei,  1811 a devenit capitala provizorie a regiunii. Alicante a suferit totuși în timpul Războiului Civil Spaniol 1936-1939, când au fost distruse și furate multe dintre operele de artă importante, care împodobeau bisericile și mânăstirile locale.

14 comentarii:

  1. Cate minuni de suflet ne daruiti prin povestile minunate despre taramuri de vis, va multumim infinit! Mi-a fost nespus de dor de dumneavoastra si de toate darurile de zambet din fiecate zi! Bine ati revenit acasa! Va imbratisez cu ganduri de lumina! Seara cu vise implinite, scumpa si draga mea doamna Rodi!

    RăspundețiȘtergere