luni, 7 martie 2016

RODICA ELENA LUPU - COSTA BLANCA - Valencia, Benidorm, Calpe...VALENCIA - ORASUL VIITORULUI... 
AICI ESTE O INCANTARE TOTUL!

Bucureşti-Valencia, zbor care durează trei ore... 
Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania şi are o populaţie de peste şapte sute cincizeci de mii de  locuitori. S-a eliberat de sub arabi după un asediu care a durat 20 de luni.Turnul octogonal domină oraşul. Clopotele lui au vestit victorii sau când oraşul a căzut în mâini duşmane. Pelerini şi fântâni arteziene sunt la tot pasul. Spania este un exemplu în turism. Lângă Plaza del Tors este gara, unul dintre cele mai mari noduri de cale ferată din Spania. Larma curat latină, cu muzică la 120 decibeli, este pe toate străzile. Florile sunt exportate în Scandinavia, Anglia, constituind afaceri bănoase. Se exportă flori proaspete şi livrate prompt. Piaţa Saragosa, cu catedrala Valencian, construită în secolul 14, are trei portaluri: unul roman, unul gotic, cel din mijloc, cu figuri sobre, înalte, zvelte şi unul rococo. În interiorul catedralei, se pot vedea sculpturi în piatră, executate de meşteri anonimi.În piaţa catedralei susurul artezienei, cu statui turnate în bronz, gungurit de porumbei te impresionează. Evantaiul simbolistica spaniolă, dacă îl vrei amintire se găseşte la tot pasul şi nu costă mult. Şalul cu flori multe, din mătase şi cu franjuri face parte din limbajul tainic al eternului feminin, care, cu moda de azi, se cam uită. Şalul catalan, evantaiul, simboluri spaniole nu se mai poartă. Azi blugii întinşi pe fese şi încălţările cât  anvelopele de tractor le-au dus în uitareCoride cu toreadori şi tauri nu am văzut, de fapt nici nu am vrut să văd aşa ceva. Astfel de spectacole nu aş putea să le suport, sunt prea dureroase. N-am văzut tauri cu excepţia unuia încremenit pe un deal în amintirea celor căzuţi în arene. (...)
Benidorm este un oraș pe malul Mării Mediterane - Alicante pe Costa Blanca.
Până în anii 1960, Benidorm a fost un mic sat unde se practica pescuitul; astăzi este cunoscut pentru industria hotelieră, plaje și zgârie-nori şi este al cincilea oraş ca mărime din Alicante. 
Benidorm are cele mai multe cladiri inalte pe cap de locuitor din lume.


Costa Blanca - oraşul Calp sau Calpe este situat în provincia Alicante, pe malul Mării Mediterane. Multe situri arheologice iberice, romane, arabe există aici datorită locaţiei sale strategice de coastă.

12 comentarii: