Powered By Blogger

marți, 2 decembrie 2014

RODICA ELENA LUPU - LONDRA


Plasat în centrul Londrei, în apropierea Tamisei, acolo unde se află şi alte clădiri importante precum cea a parlamentului, unul dintre cele mai aglomerate locuri ale oraşuui, Bing-Beng-ul se află în turnul „Sf. Stephen”. Cântăreşte 13 tone şi a fost adus la turn cu ajutorul a 16 cai. Numele său vine de la cel al lui Sir Benjamin Hall, respomsabil cu construcţia. A fost instalat în anul 1859, însă, o defecţiune a făcut ca să nu sune decât trei ani mai târziu. Bing-Beng-ul, de la o înălţime de aproape o sută de metri, ordonează viaţa Londrei. Se spune, că el nu întârzie niciodată, iar dacă într-o bună zi, sunetul lui, nu s-ar mai auzi la timp, întreaga suflare a Londrei, ar îngheţa de spaimă.
(...)
Turnul Londrei, înscris în Patrimoniul mondial al UNESCO, domină partea de sud-est a oraşului din 1078. În afară de reşedinţă regală, aici a fost totodată, în Evul Mediu, o închisoare, unde au fost executaţi Thomas More, Anne Boleyn, Catherine Haward, Lady Jane Grey, conţii Essex şi Strafford, episcopul Land şi ducele de Monmouth. Turnul Alb (white Tower) a fost construit de episcopul Gundulf pe locul unor fortificaţii romane şi britanice. Începând din 1941, Turnul Londrei nu mai este decât o atracţie turistică.
Nu întâmplător, tot pe malul fluviului, a fost înălţat un alt simbol al Angliei, Westminster. O soartă ciudată au unit destinele celor două construcţii monumentale. Personaje de vază ale ţării, regi şi oameni politici, s-au încoronat, s-au cununat şi s-au închinat la Westminster. Adeseori, aceeaşi eroi ai slujbelor solemne de la Westminster, au fost aduşi în Turn, pentru a sfârşit pe butucul călăului, cum s-a întâmplat cu cele două regine ale Anglie sau regina celor nouă zile Lady G. Pentru alţii, drumul a fost în sens invers. Tânăra prinţesă Elisabeta I, a fost întemniţată în Turn, înainte de a deveni cea mai puternică regină a englezilor. 
(...)



Fragmente din VACANŢE, VACANŢE... Drumuri printre amintiri...
volumul I, de Rodica Elena Lupu
Editura ANAMAROL

11 comentarii:

  1. Am citit si am admirat fotografiile, multumesc, frumoasa postare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat fragment si imaginile de asemenea! Va multumim si va urmarim cu placere!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos ati scris, frumoase fotografii ati postat! Noi va multumim, cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit cărţile, scrii minunat, iar fotografiile te fac să înţelegi mult mai bine totul. Te urmărim cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos, este putin spus! O incantare este tot ce postati, ce scrieti! Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa calatorie, frumos scrieti, frumoase sunt fotografiile...amintiri deosebite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu fiecare postare ne incantati, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ne dorim si noi o astfel de excursie! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere