Powered By Blogger

luni, 24 noiembrie 2014

MĂNĂSTIREA RÂMEŢ - JUDEŢUL ALBA


În Munţii Trascăului, pe aşa zisa „vale a mănăstirii”, acea vale îngustă, săpată de apa Geoagiului, râul pornit din Munţii Abrudului, care se varsă în Mureş, lângă Teiuş, se află Mănăstirea Râmeţ, una dintre cele mai vechi aşezăminte ortodoxe monahale din Transilvania. Drumul îngust, care duce spre mănăstire descoperă credinciosului şi călătorului un monument istoric unic, datând din secolul 14, o mănăstire, cum arată Nicolae Iorga, ctitorită de călugări singuratici, căci numirea „rîmeţi” nu înseamnă altceva decât „ermiţi”, adică pustnici. Privitor la vechimea mănăstirii, cercetătorii au remarcat că anul de pe piatra aşezată deasupra uşii de intrare în biserică: „Dintîău au fost zugrăvită s(fân)tă biserica în zilele lui Matiiaş crai, văleato 6895”, nu corespunde domniei lui Matei Corvin(1458-1498) şi este posibil că cel care a săpat inscripţia lapidară a greşit cifra sutelor. Recent, un colectiv de cercetători după ce au studiat o inscripţie slavonă de pe arcada dintre naos şi pronaos, au descifrat următorul text de o însemnătate deosebită: „Am scris eu prapăcătosul rob a lui Dumnezeu, Mihul, adică zugravul de la Crişul Alb, cu încuviinţarea arhiepiscopului Ghelasie în zilele regelui Ludovic în anul 6885 (1377), luna iulie 2”. Aşadar, mănăstirea este cu cel puţin un secol mai veche decât se credea, după cum arată inscripţia de pe cel de al treilea strat de pictură şi că la acea dată în Transilvania exista o organizare bisericească superioară, cu un ierarh propriu, în fruntea ei, cu titlul de arhiepiscop.(...)

Fragment din Vacaţe, Vacanţe...Românie, Plai de dor...
de Rodica Elena Lupu
Editura ANAMAROL

16 comentarii:

  1. Deosebita este postarea dumneavoastra, va multumim, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata este fotografia! Si fragmentul din carte e deosebit! Fewlicitari, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Data viitoare cand ajung in tara merg si eu sa vad aceasta manastire deosebita. Si locul in care este asezata este la fel .Multumim, ne-ai daruit o minunatie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa aveti parte de sanatate ca atunci le veti face pe toate! Cu drag si pretuire scumpa doamna profesoara!

      Ștergere
  4. Am fost si noi la Ramet, peisajul, drumul, manastirea in primul rand, totul este minunat! Va multumim, ne-am amintit cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate cele bune! Multumesc pentru trecere si cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
  6. O manastire care merita sa fie vazuta! Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost si eu aici, este superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru trecere si cuvinte Rares, ganduri bune spre tine!

      Ștergere
  8. Minunata asezare am vizitat-o cu placere!

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunate manastiri avem in tara noastra! Va multumim pentru aceasta postare deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un loc si o manastire deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vizitat si noi aceasta manastrire din judetul Alba, aici a stat si Paunescu, poetul! O manastire asezata intre munti, deosebit peisaj!

    RăspundețiȘtergere