Powered By Blogger

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

RODICA ELENA LUPU - SUEDIA


Dacă vrei să ajungi la Stockholm pe apă, călătoreşti pe canalul care colectează apele de la Göteborg până în capitală. Tot pe acest drum de ape ajungi pe plaiurile natale ale lui Alfred Nobel, chimist şi industriaş suedez, care a făcut cercetări în domeniul substanţelor explozibile, a inventat dinamita. Nobel este întemeietorul Fundaţiei Nobel, care, în cadrul Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei, acordă anual cinci premii internaţionale pentru cele mai valoroase realizări, în domeniul fizicii, chimiei, medicinei, literaturii sau artei şi păcii. (...)


Stockholm este una dintre cele mai mici capitale ale lumi, un oraş modern în care diferitele epoci şi-au lăsat amprenta prin diferite stiluri arhitectonice. Zona Staden, centrul vechi, are străzi înguste şi principalele edificii din prima jumătate a mileniului II: Catedrala Storkyrkon, în care se află un monument baroc aurit, reprezentând pe Sf. Gheorghe, Palatul Cavalerilor şi castelul medieval Tre Kroner. Poţi să te plimbi prin oraş, să admiri străzile şi clădirile medievale, Palatul Regal şi Parlamentul reprezentând arhitectura specifică secolelor 17 şi 18. Stockholm-ul a fost construit strategic pe apă, este aşezat pe 14 insule, fapt pentru care este denumit Veneţia nordului”. Arhipelagul exterior este constituit din 24 de insule. În afara luciului de apă, oraşul are şi multe locuri verzi, între care Grădina lui Milles – Millesgarden.

Partea modernă a oraşului este dominată de zgârîie-nori şi zona comercială pietonală. Remarcabil, din aceste punct de vedere, este ansamblul centrului numit Hotorget, realizat după al doilea război moondial, care cuprinde: tuneluri pentru pietoni şi metrou, parcaje subterane, iar la suprafaţă blocuri cu 20 de etaje, spaţii pentru comerţ şi altele pentru cultură. Zona gării centrale este o zonă modernă, de unde, se vede celebra primărie cu 365 de trepte având un turn înalt terminat cu cele trei coroane aurite, simbolul cunoscut al ţării. (...)


Lund este cel mai mare centru universitar din regiunea Skåne, care este şi cea mai bogată regiune a Suediei. Karl von Linne a înfiinţat în anul 1749 Universitatea, care acum are mai multe facultăţi: de botanică, biologie, chimie, medicină, filologie, drept.
Membru al Academiei Suedeze, Karl von Linne a fost cel mai de seamă botanist şi zoolog al secolului 18. Muzeul memorial al acestuia se află în oraşul Upsala, cel mai vechi centru politic, cultural şi religios al Suediei, înainte de creştinare, locul tradiţional de încoronare a regilor suedezi până în 1719, unde sunt înmormântaţi şi regii wikingilor şi unde se află o universitate, o bibliotecă renumită, Carolina Rediviva, şi o catedrală gotică ce datează din secolul 15. (...)
Marele biolog suedez Karl von Linne este apreciat în întreaga lume, iar suedezii se mândresc cu această mare personalitate. Bustul lui, sculptat în marmură, în bronz sau în piatră, se află în parcurile din toate oraşele şi mai ales în regiunea Skåne, iar în Lund l-am întâlnit în holul şi în faţa Universităţii, în mijlocul parcului cu multe şi frumoase flori, printre care predominau florile albastre de nu-mă-uita şi trandafirii. (...)

Fragmente din VACAŢE, VACANŢE...Drumuri printre amintiri...
volumul II, de Rodica Elena Lupu
Editura ANAMAROL


12 comentarii:

  1. Minunat scrii, fotografiile sunt la fel, ganduri bune spre tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos e prea putin spus, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumim ne plimbati si pe noi prin lume! Cu pretuire, va urmarim cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata posare! Suedia este o tara pe care o admiram! Cu multumiri, va urmarim si va pretuim!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ganduri bune, noapte linistita, va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat, stim in Suedia este nasa ta, adica a Moniei, Liana. Transmite-i salutari si din partea noastra! Pe tine te imbratisam!

    RăspundețiȘtergere