Powered By Blogger

sâmbătă, 25 octombrie 2014

RODICA ELENA LUPU - PARIS, LUVRU


Chiar dacă de felul tău eşti un leneş, la Paris nu ai astâmpăr. Te trezeşti cu noaptea în cap pentru că ai în minte ideea fixă de a vedea totul. Mândrie de-a dreptul luciferică dacă ne gândim că numai pentru Luvru, dacă ai sta numai două minute în faţa fiecărui exponat, s-a calculat cu precizie că ţi-ar trebui 10 ani. 
(...)
 În secţiile de pictură, sculptură, grafică, artă antică, egipteană, orientală, greco-romană  şi artă aplicată, sunt expuse lucrări celebre, precum: „Venus din Milo”, „Gioconda” lui Leonardo da Vinci, opere valoroase de Michelangelo, Tiziano, Rafael, Rubens, Rembrandt, Velasquez, Watteau şi multe altele.
(...)
Pictura este o poezie care se vede spunea Leonardo da Vinci, astfel că la Luvru am fost curioasă să văd şi eu „Mona Lisa” sau „Gioconda”, capodopera artei sale portretistice, despre care se scrie în toate ghidurile. La fel ca milioanele de turişti care au trecut de-a lungul timpului pe aici, am ajuns în faţa ei şi am privit-o pe Mona Lisa. (...) O clipă ţi se pare chiar că vorbeşte, atât este de prezentă, pentru ca imediat să observi că parcă se retrage în cochilia vieţii ei interioare, îţi face împresia că ai în faţa ochilor o femeie voluptoasă care mai degrabă pare rece şi ironică. La început ochii, privirea ei te atrag, pentru ca apoi să te ţină la distanţă; o privire care era tandră, visătoare şi prietenoasă, devine deodată calmă cu o deplină siguranţă de sine, o siguranţă desăvârşită şi iată că privirea ei mândră şi rece este repede încălzită de lumina unui surâs... Surâsul Giocondei. Câtă cerneală au irosit de-a lungul veacurilor şi vor mai irosi cei ce vor încerca să-l pătrundă, să-l înţeleagă şi să-i facă şi pe alţii să-l înţeleagă. Ce putere a avut oare acest surâs ca să-i preschimbe pe atâţia critici în poeţi, şi de a-i face pe atâţi poeţi să se ostenească să devină filosofi...
(...)

Fragment din VACANŢE, VACANŢE...Drumuri printre amintiri...
volumul I, de Rodica Elena Lupu
Editura ANAMAROL




17 comentarii:

  1. Renumit muzeu ati vizitat, va multumim...ati scris foarte frumos noi de fapt avem cartile dumneavoastra...cu drag si pretuire pentru ce ne daruiti!

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte care e ca un manual, au ce invata elevii din ea! Felicitari sincere, cu drag te urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciem, cu drag citim si urmarim tot ce postati, cu admiratie si pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place, te felicit! Fotografii deosebite la fel ce ai scris, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce minunat! Va multumim pentru tot ce ne daruiti! Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  6. SCRIETI MINUNAT, VA MULTUMIM! CU STIMA!

    RăspundețiȘtergere
  7. UN MUZEU RENUMIT! VA MULTUMIM, FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumim pentru aceste prezentari deosebite!

    RăspundețiȘtergere