Powered By Blogger

miercuri, 22 octombrie 2014

RODICA ELENA LUPU - ACROPOLE - ATENA - GRECIA


(...) Ruinele vechii cetăţi arată că Atena, constituia unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice ale lumii antice. Am văzut doar câteva din minunatele clădiri neoclasice: Unversitatea, Biblioteca, Academia, Parlamentul, Teatrul lui Dionisos, Parcul Naţional, Templul lui Zeus şi Acropole, cu Muzeul său de Arheologie, Partenonul, Propilea şi Erehteionul. 
Acropole este unul dintre simbolurile Greciei de azi, pe o stâncă la o înălţime de aproximativ 180 metri, realizat în timpul secolului de aur” al lui Pericle, de un strălucit colectiv de arhitecţîn frunte cu Ictinios, Callicrates, Mnegicles precum şi sculptori al căror mentor şi coordonator a fost celebrul Fidias. Creaţia lui Fidias a fost inspirată de ideologia democraţiei sclavagiste ateniene în cea mai înfloritoare perioadă a acesteia,  „secolul lui Pericle”. Edificiul  era înconjurat de coloane, construit din marmură de Pentelic, bogat decorat cu reliefuri, iar statuia zeiţei Atena, înaltă de 12 metri realizată din aur şi din fildeş. Frontonul de răsărit reprezenta naşterea zeiţei, cel de apus disputa dintre Atena şi Poseidon pentru stăpânirea Aticii, iar metopele înfăţişau lupta zeilor cu titanii, luptele atenienilor cu amazoanele, lupta dintre lapiţi şi centauri, o lungă friză reprezenta procesiunea panateneelor, festivitate religioasă celebrată în cinstea zeiţei tutelare a oraşului.
Cuprinzând lucrări monumentale, ansamblul arhitectonic din Acropole adună în palatele şi templele sale atât stilul doric cât şi ionic. De departe cel mai important edificiu al Acropolei, Partenonul, templul închinat zeiţei Atena Partenos este un monument construit în stil doric care adăpostea statuia zeiţei Atena, azi dispărută.
Înainte să vezi Partenonul treci prin Propileea, un complex de cinci porţi, porticuri, vestibule, o pinacotecă şi o scară săpată în stâncă. monument care anunţă parcă viitoarele minuni arhitectonice. Construit într-o modalitate care şi azi uimeşte arhitecţi Partenonul a străbătut veacurile având diferite utilizări de la templu până la bazar sau depozit de arme şi explozibil. Modificat de cei care vremelnic i-au fost stăpâni, Partenonul a dat dovada trăiniciei cu care a fost construit şi chiar dacă astăzi este departe de strălucirea de odinioară, reprezintă o creaţie de o impresionantă monumentalitate. Consacrat zeiţei Atena şi lui Poseidon Erehteu, zeul mărilor, o altă capodoperă a arhitecturii antice greceşti este Erehteionul, templu de pe Acropola Atenei, construit între anii 421 şi 406 î.Hr., în stil ionic, în întregime din marmură, cu porticulul orientat spre sud, susţinut de şase Cariatide. Datorită formelor sale graţioase, elementelor decorative şi compoziţiei aparent neunitare, bogăţiei detaliilor, acest templu are un caracter original, elegant şi rafinat. Erehtionul a fost construit pe ruinele templului închinat miticului stramoş al ionienilor, Erehteu, de la care provine şi numele. Deşi ruinat, ansamblul impresionează prin armonioasa compoziţie a volumelor şi îmbinarea efectelor plastice ale ordinelor doric şi ionic.
(...)
Oricând pronunţat, cuvântul Acropole ne duce cu gândul la vestigile Greciei antice întâlnite în capitala ei de astăzi, Atena. Provenit din cuvintele greceşti „acro, varf şpolis, oraş, Acropole în lumea antică puteau fi intâlnite şi Micene Tirint sau Corint dar de departe Acropola Atenei a fost şi va rămâne acea citadelă situată pe o înălţime muntoasă care a influenţat multe din evenimentele politice, sociale şi culturale ale lumii antice şi nu numai. Fiind renumit prin coloanele sale, celebra „Lojă a Cariatidelor, Erehtionul alături de Partenon reprezintă unul dintre pilonii complexului arhitectural de pe Acropole. Înlocuite cu copii fidele „caritidele, originale doar două dintre ele, pot fi admirate în muzeul acropolei loc în care pot fi văzute şi multe alte descoperiri făcute de-a lungul timpului pe Acropole: vase, statui, frize şi altele.
Stând alături de locul unde prima dată în lume s-a manifestat
democraţia în viaţa socială a unei cetăţi sau de stânca de pe care avorbit atenienilor Sfântul Apostol Pavel, Acropole de azi este unnesfârşit izvor de cunoaştere istorică, culturalăştiinţifică şi nu înultimul rând turistică ce adună anual milioane de turişti din întreaga lume. 
Fredonând „Acropole adio” m-am îndreptat spre insulele greceşti (...)

Fragment din VACANŢE, VACANŢE...Drumuri printre anmintiri...
de Rodica Elena LUPU, volumul I, Editura ANAMAROL



19 comentarii:

  1. Imagini deosebite, scris minunat! Felicitarui, ne incantati, cu drag va urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  2. O vacanta cum imi place si mie! Felicitari, cu drag ne gandim la tine si te urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos! Am fost si noi dar intr-o insula nu am ajuns la Atena. Va multumim, va admiram si va urmarim cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vizitat insula Corfu, dar sper sa ajungem si pe Acropole. Sunt frumoase fotografiile si prezentarea este deosebita! Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred a ati vazut toata Europa, minunat! Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce monument istoric deosebit! Va multumim! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Istorie, nu gluma! Cu drag urmarim postarile dumneavoastra, deosebite sunt fotografiile si ceea ce scrieti, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. L-am vizitat si eu este deosebit! Multumesc fotografiile sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Unde nu ai fost? Minunat Acropole...

    RăspundețiȘtergere