Powered By Blogger

vineri, 30 mai 2014

Ion Dodu BĂLAN - PUTEREA DESTINULUI - www.revistasingur.ro



Într-un roman se naşte un dramaturg, în stare să-l transforme într-un reuşit scenariu de film.
Romanul „Puterea destinului”, de talentata poetă şi prozatoare Rodica Elena Lupu ne relevă prin structura compoziţională frecvenţa dialogului, indicaţiile scenice şi suspansurile aşezate la locul lor - un autentic dramaturg. Tematica, natura personajelor, conflictul, căutările lor asidue, este ca într-un roman poliţist. Personajele din felurite generaţii sunt foarte ciudate, în felul lor. Dinu, rănit într-un acident de maşină provocat de soţia lui Eva, la ieşirea din spital este luat de Mara acasă la ea, intre ei îmfiripându-se o idilă, dar într-o zi, surpriză pentru cei din familia lui se întoarce acasă. Eva care se preface că îşi pierde luciditatea îşi revine şi se declanşează o nouă serie de conflicte. E implicată în demersul epic şi fiica lor, care are un mariaj nefericit cu escrocul Grig, un personaj din stirpea lui Dinu Păturică, din romanul „Ciocoii vechi şi noi”, al lui Nicolae Filimon, Tănase Scatiu, din romanul omonim al lui Duiliu Zamfiresu, Stănică Raţiu, din „Enigma Otiliei”, arivistul fără scrupul moral și escrocul locvace, un avocat fără procese, Iancu Urmatecu din „Sfârşit de veac în Bucureşti”, de Marin Sadoveanu. Este un personaj care ruinează o întreagă familie prin patima jocurilor de noroc.

Personajele sunt oameni obişnuiţi, nici eroi de epopee, nici săraci, nici sfinţi.

Romanul acesta răspunde, parcă, cerinţei autenticităţii din gândirea estetică a lui Camil Petrescu. Prin vivacitatea acţiunii, prin cultul amănuntului în analiza comportamentului personajelor din felurite cupluri, romanul Rodicăi Elena Lupu este un roman modern, realist, cu admirabile analize psihosociale şi discrete note de roman poliţist ceea ce sporeşte interesul cititorului. Frumos scris, romanul are, cum spuneam, structura stilistică a unei piese de teatru sau scenariu de film.

Romanul social, erotic, psihologic „Puterea destinului”, de Rodica Elena Lupu impresionează prin autenticitate, prin firescul oamenilor, prin francheţea, curajul cu are abordează probleme delicate, relaţii, vicii într-un stil foarte direct şi original. Autoarea se distinge prin îndrăzneala spiritului său de analiză şi de a prezenta totul realist, fără să tăinuiască nimic din ceea ce este omenesc.

A existat în istoria criticii că o femeie romancier nu dezvăluie nimic din ceea ce este strict mister în sufletul feminin. De aceea mari spirite critice au apreciat atât de mult pe romanciera Hortensia Papadat Bengescu care ar fi depăşit acest handicap în prezentarea personajelor sale feminine. Aşa stau lucrurile şi cu romanul „Puterea destinului” care cucereşte în chip deosebit prin frumuseţea şi profunzimea gândirii şi a stilului aforistic.
---------------------------------------
Prof. univ. dr.Ion Dodu BĂLAN
Critic și istoric literar
folclorist, poet, prozator

10 comentarii:

  1. Va multumesc stimate doamnule prof. univ. dr. Ion Dodu Bălan, cu aleasa pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari stimata doamna! Cu ganduri bune si aleasa pretuire!
    Aceleasi ganduri bune si aleasa pretuire domnului prof. univ. dr. Ion Dodu Bălan.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit si citesc cu placere romanle dumneavoastra stimata doamna! Cu drag si aleasa pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu drag si aleasa pretuire stimata doamna, stimate domn!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu drag, felicitari Rodica! Cu stima domnule prof univ dr Ion Dodu Balan!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincere felicitari din partea noastra!

    RăspundețiȘtergere