Powered By Blogger

marți, 25 august 2015

RODICA ELENA LUPU AUTOR ŞI EDITOR - LANSARE CĂRŢI LIBRĂRIA MIHAI EMINESCU, BUCUREŞTI



Scriitorul şi jurnalistul Horvath Dezideriu este unul dintre oamenii cu un rol hotărâtor în destinul formaţiei Mondial. 
Dezi, Horvăţelu, dar mai ales papa Horvath. Aşa era numit Horvath Dezideriu, pe vremea când lucra în Radioteleviziunea Română a anilor ’70. Este cel care a propus şi realizat o emisiune de o oră la radio, “De toate pentru toţi”, cu şi despre Mondial. A fost prima lansare în eter a muzicii unor tineri absolut necunoscuţi, care cântau prin cluburi şi discoteci melodii de mare succes ale marilor trupe internaţionale la modă atunci.
FĂRĂ IMITAŢII. 
Cum s-au petrecut lucrurile astfel încât Mondialii să fie difuzaţi la radio timp de o oră, în duminica de 26 octombrie 1968, ne povesteşte chiar omul care a făcut posibil acest lucru, Horvath Dezideriu: “Trebuie să începem relatarea din 1967. Lucram la Radioteleviziune şi îl cunoşteam foarte bine din familie pe directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Toma Laurenţiu. El ştia că promovez tineri valoroşi şi mi-a dat un telefon: «Dezi, am şi eu o trupă foarte bună de promovat în radio şi televiziune. Ajută-mă!». Atunci i-am zis: «Stabileşte tu o zi şi o oră şi vin la Casa de Cultură «Grigore Preoteasa» să îi vizionăm». M-a chemat acolo. Formaţia Mondial a făcut un recital în care cei doi solişti, Gabi Drăgan şi Radu Stoica, au interpretat în engleză. Au prezentat numai melodii străine, de-ale formaţiilor Bee Gees, Beatles, Rolling Stones, tot ce era la modă atunci. După vizionare i-am chemat la mine şi le-am zis: «Dragii mei copii, sunteţi buni instrumentişti, numai că la Radioteleviziune nu pot să mă duc să cer promovarea voastră cu melodiile astea. Pentru că acolo avem originalele, le difuzăm pe acelea. Dacă vreţi să fiţi promovaţi, faceţi muzică românească! În momentul în care sunteţi pregătiţi, veniţi, că vă primesc». Era o ştachetă ridicată a calităţii, nu voiam să mă bag unde calitatea nu era ridicată destul. I-am îndemnat să compună pe versuile clasicilor noştri, ca să nu aibă probleme”. 
STUDIO 8. După un an, Toma Laurenţiu l-a chemat pe papa Horvath la o nouă vizionare. “De data aceasta, Mondial ne-a prezentat melodii compuse de ei: «Iubire, bibelou de porţelan», «Atât de fragedă», «Primăvara» şi alte câteva piese. Am mers cu ei la studioul 8, care avea cele mai bune condiţii de înregistrare. Timp de trei nopţi au înregistrat primele lor cinci piese, cu Florin Bogardo la pupitru, care era un maestru atât de exigent! De aceea a ieşit atât de bine sunetul şi s-a păstrat şi astăzi cu atâta fidelitate, parcă e înregistrat acum. Pentru piesele «Atât de fragedă» şi «Iubire, bibelou de porţelan», Mircea Drăgan a chemat de la Conservator, unde era student, la nişte colegi cu şase viori, trei violoncele, tuc trombon şi corn englezesc şi cor mixt. Şi s-a înregistrat separat, s-a făcut suprapunerea. Bineînţeles, după ce am înregistrat, m-am dus la Daniela Fotea şi i-am spus că aş vrea să îi promovez pe băieţii aceştia. Şi prima difuzare a fost în prima duminică, la 26 octombrie 1968, o oră de emisie «De toate, pentru toţi», aceasta fiind o emisiune la care colaboram şi eu”, îşi aminteşte Horvath Dezideriu.

DUŞMAN... AMABIL

Deşi era omul de la cenzură, Horvath Eugen Dezideriu (foto) se înţelegea bine cu toţi, “de la redactoraşul cel mai mic şi până la preşedintele Radioteleviziunii”. 
Când au terminat facultatea, cei de la Mondial au venit la el ca la un “papa sufletesc” şi i-au cerut sfatul. Nu ştiau ce să facă, nu puteau trăi din muzică, aşa că i-a sfătuit să profeseze ce au învăţat în facultate. Probabil cea mai frumoasă amintire legată de Mondial este pentru Horvath Dezideriu ziua lansării lor la radio: “Valeriu Oişteanu, care era prieten foarte bun cu mine, ţipa de afară, înainte de a intra în biroul meu: «Duşmane, vino şi vizează-mi emisiunea!». Duşmane era, aşa, o glumă. Când a aflat Valeriu că am înregistrat cu Mondialii, el, care era mare amator de muzică beat, mi-a spus: «Hai să facem toată emisunea de duminică cu Mondialii». Dar n-avem cum, trebuie să mai difuzăm şi altceva”, i-am zis. Dar el a continuat: «Luăm toate negativele şi facem două mari calupuri de prezentare a lor, cu interviurile şi cu muzica lor. Şi aşa am făcut. În duminica aceea ne-a invitat Dragoş Vasiliu acasă la părinţii lui, şi acolo am ascultat cu toţii emisiunea. A fost prima emisiune cu Mondial. Un succes. Pe urmă, au început toţi redactorii să-i difuzeze, a fost o nebunie! Nu exista zi în care să nu fie Mondialii difuzaţi, uneori şi de câte trei ori”. 

20 de comentarii:

  1. Interesant, nu stiam, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat, cu drag si pretuire va urmarim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu drag si felicitari,Rodica pentru noutatile care ne scapa uneori.Un gand bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant, Rodica, iti multumim! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. O lansare deosebita! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari, ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincere felicitari! Va asteptam si la Cluj, cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am fost si noi la lansare, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa lansare, cu pretuire pentru tot!

    RăspundețiȘtergere