Powered By Blogger

miercuri, 19 februarie 2014

RODICA ELENA LUPU - AUSTRALIA - CU UN PUI DE CANGUR


Când englezii au ajuns în Australia au văzut un animal ciudat care se deplasa sărind. Au întrebat băștinașii, prin semne, care este numele animalului. Răspunsul primit a fost Kan-ghu-ru, iar colonizatorii au luat ca atare denumirea, crezând că așa se numește marsupialul. După mult timp cercetătorii au constatat că, de fapt, cuvântul însemna: „Nu înțeleg!”
La naștere puiul este incomplet dezvoltat; el este mic, golaș, fără ochi și urechi, cu membrele nedezvoltate. Mama îl ia cu gura și îl introduce în punga abdominală numită marsupiu, de unde și denumirea grupului de animale marsupiale. Buzele puiului concresc cu mamelonul mamei și astfel laptele se scurge direct în gura lui; el rămâne prins de mamelon până la dezvoltarea completă, care are loc după 8-9 luni, când părăsește punga hrănindu-se singur. În pungă se întoarce numai în caz de primejdie.
Cangurul este un animal de multe ori prietenos, dar în majoritatea timpului devine agresiv când vine vorba să-și apere puii, să ocupe teritoriul, sau să se reproducă.

12 comentarii: