duminică, 30 iunie 2019
sâmbătă, 29 iunie 2019
vineri, 28 iunie 2019
joi, 27 iunie 2019
marți, 25 iunie 2019
Rodica Elena Lupu și Amadeus - Salutări dragi prieteni!
Trupa Amadeus (cunoscută și ca Cvartetul Amadeus) este un cvartet vocal-instrumental, un proiect muzical originar din București, România, care adoptă stilurile classical crossover și pop. Trupa Amadeus este alcătuită din patru muzicieni: Andreea Runceanu (vioară/voce), Bianca Gavrilescu(voară/backing vocals), Patricia Cimpoiașu (violoncel/backing vocals) și Laura Andreea Lăzărescu (pian/voce/backing vocals).
miercuri, 19 iunie 2019
Rodica Elena Lupu - Bojdeuca lui Creangă - Iași
Ion Creangă i Mihai Eminescu foto din colectia proprie
Toate fotografiile sunt din colecția proprie
Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurări având loc în anii 1942 și 1985. Casa este înscrisă în Lista monumentelor istorice.
Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stanga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica.
La vremea sa, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că la căsuța sa din Țicău deținea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viața sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut o pisică pe nume Marioara ca și mătușa sa zgârcită din satul natal
duminică, 16 iunie 2019
sâmbătă, 15 iunie 2019
miercuri, 12 iunie 2019
duminică, 9 iunie 2019
sâmbătă, 8 iunie 2019
miercuri, 5 iunie 2019
Lansare de carte, editor Rodica Elena Lupu - Teatrul de Comedie, București
Rodica Elena Lupu si Alex Ștefănescu
Rețeta perfectă pentru a uita de vremea ploioasă și mohorâtă de afară? Se ia una bucată zi de vineri, se adaugă o locație potrivită și se presară cu o lansare de carte! Vineri, 25 mai, în foaierul Teatrului de Comedie a avut loc lansarea cărții „Cavalerii Shracken“ de Cristian Jicman. Într-un cadru restrâns, dar extrem de primitor, au sosit treptat în jurul orei 17.00 participanții la eveniment. Bineînteles, nu au lipsit prietenii și nici familia scriitorului, ce au venit cu mic cu mare să îl încurajeze și să îl susțină pe tânărul autor, aflat la început de drum.
În prima parte a evenimentului, doamna Rodica Elena Lupu a spart gheața și ne-a introdus în lumea cărților, întrebându-ne simplu „De ce citim?“. După ce atmosfera s-a mai destins, dânsa i-a acordat autorului „Diploma de Debut Literar“, care a acceptat și a mulțumit tuturor. Întrebat „De unde vine numele cărții?“, Cristian a răspuns că „ar divulga acțiunea dacă ne-ar spune“ și ne-a lăsat pe noi să gustăm singuri din lectură, pentru a ne hrăni curiozitatea.
În a doua parte a evenimentului, a preluat cuvântul domnul Alexandru Ștefănescu, critic literar și director la România Literară. Acesta ne-a vorbit despre „frumusețea limbii române folosite de autor“ în cartea lui, lăudând fantezia inepuizabilă a acestuia, declarând că „nu urmează tipare“, fiind ceva unic, imprevizibil. Mai mult, dânsul ne-a vorbit despre genul fantasy și l-a descris ca fiind un gen de o „inutilitate grațioasă“, un gen ce categoric nu poate fi negat.
În continuare, actrița Doina Ghițescu ne-a citit un fragment din „Cavalerii Shracken“ cu atâta însuflețire, încât, pentru un scurt moment, personajele parcă au căpătat viață. Dânsa l-a felicitat pe autor pentru debutul său, declarând că tema abordată în carte este una originală, ce formează o „imagine formidabilă“ asupra lumii prezentate.
La final, Cristian ne-a descris în câteva cuvinte acțiunea cărții, ce „prezintă un univers care nu se leagă de lumea în care trăim – continentul Shrackerenton“. Le-a mulțumit tuturor pentru participare și a anunțat că va mai exista o continuare a cărții, chiar două, cât de curând. Ușor, ușor, invitații s-au retras, nu înainte de a lua un autograf și de a-l felicita pe tânărul autor, ce a avut o atitudine pozitivă și a vorbit cu fiecare în parte.
Așteptăm cu nerăbdare următorul volum dintr-o serie ce se anunță a fi promițătoare. Dar pâna atunci, eu vă urez lectură plăcută, ca să meargă cu vremea de afară!
de Alexandra Ioniță – colaborator
foto: Adriana Isăilă – seminarist
foto: Adriana Isăilă – seminarist
luni, 3 iunie 2019
duminică, 2 iunie 2019
Drag de România mea! - 26-mai 2019
Abonați-vă la:
Postări (Atom)